Biologisch dynamisch boeren in Anna Jacobapolder Consument Wilhelminahoeve: Foto: Gerda Spaander Ineke van Strien, grondlegster van de Wilhelminahoeve in haar huidige staat, legt uit hoe het bedrijf in elkaar zit, en zaadteler René Groene vult haar aan: "Tien jaar geleden erfde ik ons familiebe drijf, een akkerbouwbedrijf van 80 hecta re. Zelf ben ik allang bezig met antroposo fie. Ik heb voor de klas gestaan op een vrije school. Door die achtergrond leek het me een goed idee onze boerderij om te vormen tot een biologisch-dynamisch bedrijf. Waarin dat verschilt van een gewoon bedrijf? Kort gezegd wordt in de BD-landbouw de aarde gezien en gere specteerd als een organisme. Als je het één verstoort, clan verstoor je het ook het andere. Dat gaat heel wat verder dan bio logisch landbouw: daarin draait het voor namelijk om het werken zonder bestrij dingsmiddelen en kunstmest. Samenwerken "In een ideaal BD-bedrijf werken verschil lende mensen samen. Er is akkerbouw, tuinbouw, fruitteelt en veehouderij," ver volgt Ineke haar verhaal. "Het vee kan dan eten van eigen land en de mest wordt gebruikt voor de andere bedrijfstakken. Dus het was zaak om anderen bij de Wilhelminahoeve te betrekken. Naast akkerbouwer Just en zaadteler René heb ben we compagnon Hans die al een paar jaar bezig is met de veeteelt-tak. Hij boert met zoogkoeien die kruisingen zijn van Blonde d'Aquitaines en Limousins, stevige beesten die zichzelf redden met afkalven. Ander leven 's Winters lopen ze met z'n alle in een soort potstal met uitloop naar buiten. In de loop van mei gaan ze de Slikken van de Heen begrazen, een natuurterrein van het Zeeuwse Landschap dat een paar kilo meter verderop ligt. En soms lopen ze in een ander natuurgebied, de Bruintjeskreek, hier ook vlakbijDe koei en hebben dus een heel ander leven dan de meeste van hun soortgenoten: een avontuurlijk terrein om in rond te lopen, moeders en kinderen bij elkaar, en ook een stier binnen handbereik. Zoals het hoort op een BD-bedrijf krijgen de koeien zoveel mogelijk voer van het eigen bedrijf; er wordt dus geen tapioca en sojaschroot van de andere kant van de wereld voor hen aangevoerd. Van tijd tot tijd gaat er een dier naar de slager in St. Philipsland. Het vlees wordt voor een deel verwerkt tot rollades, ham burgers, saucijzen e.d. Het vlees wordt verkocht in de boerderijwinkel van de Wilhelminahoeve en daarnaast ook bij Kwekerij Zuidbos (Noordgouwe) die haar assortiment van biologische groenten en fruit aanvult met rundvlees van de Wilhelminahoeve. Wihelminahoeve Lageweg 10-12 4675 RH Anna Jacobapolder telefoon/fax: 0167- 572462 e-mail: wilhelmina.hoeve@12move.nl verkooptijden: vrijdag 13.00 - 18.00 uur zaterdag 9 00 - 12.00 uur of na afspraak Kwekerij Zuidbos Zuidbosweg 17 4317 AP Noordgouwe tel. 0111- 406055 e-mail: zuidbos@euronet.nl Gerda Spaander is lid van de Wantijredactie. 15 WANTIJ juli'03 Gerda Spaander Weidse akkers, dijken, hier en daar een boerderij, en dan een bescheiden bordje 'Wilhelminahoeve', biologisch dynamisch (BD) landbouwbedrijf. We stappen van de fiets en kijken of de milieubewuste consument hier een boodschap kan doen. Dat blijkt te kunnen, tenminste voor zover die consument geen vegetariër is. Op de Wilhelminahoeve wordt rundvlees verkocht van zoog koeien die volgens BD-regels worden gehouden.

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2003 | | pagina 15