Biologisch dynamisch boeren
in Anna Jacobapolder
Consument
Wilhelminahoeve:
Foto: Gerda Spaander
Ineke van Strien, grondlegster van de
Wilhelminahoeve in haar huidige staat,
legt uit hoe het bedrijf in elkaar zit, en
zaadteler René Groene vult haar aan:
"Tien jaar geleden erfde ik ons familiebe
drijf, een akkerbouwbedrijf van 80 hecta
re. Zelf ben ik allang bezig met antroposo
fie. Ik heb voor de klas gestaan op een
vrije school. Door die achtergrond leek
het me een goed idee onze boerderij om
te vormen tot een biologisch-dynamisch
bedrijf. Waarin dat verschilt van een
gewoon bedrijf? Kort gezegd wordt in de
BD-landbouw de aarde gezien en gere
specteerd als een organisme. Als je het
één verstoort, clan verstoor je het ook het
andere. Dat gaat heel wat verder dan bio
logisch landbouw: daarin draait het voor
namelijk om het werken zonder bestrij
dingsmiddelen en kunstmest.
Samenwerken
"In een ideaal BD-bedrijf werken verschil
lende mensen samen. Er is akkerbouw,
tuinbouw, fruitteelt en veehouderij," ver
volgt Ineke haar verhaal. "Het vee kan dan
eten van eigen land en de mest wordt
gebruikt voor de andere bedrijfstakken.
Dus het was zaak om anderen bij de
Wilhelminahoeve te betrekken. Naast
akkerbouwer Just en zaadteler René heb
ben we compagnon Hans die al een paar
jaar bezig is met de veeteelt-tak. Hij boert
met zoogkoeien die kruisingen zijn van
Blonde d'Aquitaines en Limousins, stevige
beesten die zichzelf redden met afkalven.
Ander leven
's Winters lopen ze met z'n alle in een
soort potstal met uitloop naar buiten.
In de loop van mei gaan ze de Slikken van
de Heen begrazen, een natuurterrein van
het Zeeuwse Landschap dat een paar kilo
meter verderop ligt. En soms lopen ze in
een ander natuurgebied, de
Bruintjeskreek, hier ook vlakbijDe koei
en hebben dus een heel ander leven dan
de meeste van hun soortgenoten: een
avontuurlijk terrein om in rond te lopen,
moeders en kinderen bij elkaar, en ook
een stier binnen handbereik. Zoals het
hoort op een BD-bedrijf krijgen de koeien
zoveel mogelijk voer van het eigen bedrijf;
er wordt dus geen tapioca en sojaschroot
van de andere kant van de wereld voor
hen aangevoerd.
Van tijd tot tijd gaat er een dier naar de
slager in St. Philipsland. Het vlees wordt
voor een deel verwerkt tot rollades, ham
burgers, saucijzen e.d. Het vlees wordt
verkocht in de boerderijwinkel van de
Wilhelminahoeve en daarnaast ook bij
Kwekerij Zuidbos (Noordgouwe) die haar
assortiment van biologische groenten en
fruit aanvult met rundvlees van de
Wilhelminahoeve.
Wihelminahoeve
Lageweg 10-12
4675 RH Anna Jacobapolder
telefoon/fax: 0167- 572462
e-mail: wilhelmina.hoeve@12move.nl
verkooptijden: vrijdag 13.00 - 18.00 uur
zaterdag 9 00 - 12.00 uur of na afspraak
Kwekerij Zuidbos
Zuidbosweg 17
4317 AP Noordgouwe
tel. 0111- 406055
e-mail: zuidbos@euronet.nl
Gerda Spaander is lid van de Wantijredactie.
15 WANTIJ juli'03
Gerda Spaander
Weidse akkers, dijken, hier en daar een boerderij, en dan
een bescheiden bordje 'Wilhelminahoeve', biologisch
dynamisch (BD) landbouwbedrijf. We stappen van de
fiets en kijken of de milieubewuste consument hier een
boodschap kan doen. Dat blijkt te kunnen, tenminste
voor zover die consument geen vegetariër is. Op de
Wilhelminahoeve wordt rundvlees verkocht van zoog
koeien die volgens BD-regels worden gehouden.