Streekproducten uit eigen
schatkamer
Gerda Spaander
Ooit was vrijwel ieder product een streekproduct. Het
werd geconsumeerd of gebruikt in de buurt van de plaats
waar het werd geproduceerd. Dat is tegenwoordig wel
anders: veel winkels kunnen met evenveel recht van spre
ken 'wereldwinkelworden genoemd als de echte wereld
winkel: de producten die in onze boodschappenwagen
belanden hebben soms dinzenden 'voedselkilometers'
achter de rug.
Foto: Jan Koeman
En daarom is een echt streekpro
duct tegenwoordig iets bijzonders.
Wat is het precies? Een mooi potje
met een geruit dekseltje, een doekje ero
verheen, een plaatje met een boerin in
klederdracht erop en de tekst: ambachte
lijk bereid. Is dat een streekproduct? En
waarom zouden we dat moeten kopen?
Adrie de Zeeuw die met zijn vrouw
Neeltje de groothandel in streekproduc
ten 'De Zeeuw' runt, laat zo n quasi-
streekmosterd zien, die hij niet in zijn
assortiment opneemt omdat het onzin is:
Het komt gewoon uit een fabriek, elders
in het land, het is alleen aangekleed als
streekproduct."
Erkend
Sommige producenten proberen inder
daad met behulp van soortgelijke kunst
grepen een streekproduct te suggereren.
Maar uiteraard komt er meer bij kijken, al
hebben Zeeuwse streekproducten geen
eigen keurmerk waaraan hun herkomst en
hun productiewijze is af te zien. Daar is
wel ooit aan gewerkt, maar het Zeeuws
keurmerk, in de vorm van een Zeeuwse
knoop, is niet verder gekomen dan de
proeffase. Wel draagt Zeeuwse Vlegel als
eerste en tot nog toe enige Zeeuwse
streekproduct het landelijke keurmerk
'Erkend Streekproduct', waarmee het vol
doet aan eisen van gegarandeerde her
komst en milieuvriendelijke productie.
Assortiment
Naast het brood, de koekjes en de snel-
kooktarwe van Zeeuwse vlegel zijn vooral
de Borselse zwartebessenwijn en andere
zwartebessenproducten bekend. En wat
hebben we verder nog? Adrie de Zeeuw
somt op: "De appel- en perensappen, plus
jam, stroop, chutney en saus doen het
ook goed. En we hebben chique biersoor
ten, mosterd, kaasjes, en nog het een en
ander." De Zeeuw brengt deze spullen
naar supermarkten, speciaalzaken en
boerderijwinkels. Vooral toeristen zijn
goede klanten, maar ook menige Zeeuw
laat zich zijn streekproduct goed smaken.
Naast al deze bewerkte streekproducten
zijn er ook de onbewerkte: dat wat zo uit
het land of de stal komt. Op de site
www.streekproduct.org staan alle
Zeeuwse streekproducten met bijbehoren
de verhalen en verkooppunten bij elkaar.
Van gewone aardappel tot truffelaardap
pel, van zoete suikermaïs tot zoute zee
kraal en lamsoor, van klomp tot kaars.
Onder de naam 'de Smaek van
Zeêland' worden er in deze
zomer in Goes, Middelburg en
Domburg proefevenementen
georganiseerd waarin streekpro
ducten een hoofdrol spelen. Laat
het u goed smaeken
Gerda Spaander is lid van de Wantijredactie.
13 WANTIJ juli'04