De zilte kracht van zeekraal Aquacultuur mag geen bio-industrie worden Gijs van Zonneveld Aquacultuur mag zich verheugen in een grote belangstel ling. De één ziet er een nieuwe economische pijler voor Zeeland in, de ander het alternatief voor visserij "in het wild". Is aquacultuur inderdaad het schaap met vijf potenDe ZMF ziet best mogelijkheden in het in cultuur brengen van het zoute water. Maar alleen als gekozen wordt voor duurzame vormen van voedselproductie én de koppeling met versterking van de natuur in de Delta. Rivierdelta's zijn gebieden met een r grote rijkdom. Het van nature voedselrijke water, de stroming en de overgang van zoet naar zout zorgen voor een hoge productie van levensvormen. Maar door de beteugeling van de natuur en de intensivering van de visserij is de delta niet meer zo rijk als vroeger. De natuurlijke productie kan onze vraag naar bijvoorbeeld vis en schelpdieren niet meer bijhouden. Door het in cultuur kweken van mossels, zeeas ter en zeekraal in polders waar zout water wordt ingelaten, kan niet alleen de pro ductiefunctie van de delta worden ver sterkt maar ook de ecologie. Zilte polders Met aquacultuur neemt de afhankelijkheid van de wilde bestanden af. De natuurlijke populaties kunnen zich daardoor herstel len, terwijl de productiekracht van de delta toch benut wordt. Door de zilte teel ten te combineren met andere functies, zoals natuurontwikkeling en de openstel ling van deze polders voor de snijders van zeegroenten, ontstaat een aantrekkelijk landschap. Dat kan met een recreatief wandelpad ontsloten worden. Dat heet synergie1. Als aquacultuur een kans krijgt zich verder te ontwikkelen is het een goede aanvul ling op zowel de akkerbouw als de visse rij. Het is een alternatief voor intensieve vormen van akkerbouw waarvoor niet vol doende zoet water beschikbaar is. De vis serij kan de ontwikkelingen aangrijpen om duurzamer te produceren. Aquacultuur kan de kwaliteit van de Zeeuwse delta versterken. Zalm Hosanna dus? Niet helemaal. De teelt van zalm in Schotland en Scandinavië laat zien welke kant we zeker niet op moeten. Het overmatige gebruik van voer en antibiotica en de genetische vermenging van tamme en wilde zalmen hebben schade toege bracht aan de ecosystemen ter plaatse. Aquacultuur in Zeeland mag nooit verwor den tot een vorm van intensieve bio- industrie. Om problemen zoals met het woekeren van de Japanse oester te voor komen, moet men uiterst terughoudend zijn met het cultiveren van gebiedsvreem- de soorten. Invulling Of aquacultuur inderdaad het schaap met vijf poten is, zal dus afhangen van de manier waarop invulling wordt gegeven aan de zilte teelten. Naast de zoektocht naar kennis over de techniek en het goede ondernemerschap van het Innovatieplatform Aquacultuur, moet ook gezocht worden naar de synergie met de ecologie. Een aquacultuur die alleen gericht is op productie draagt veel minder bij aan de vitaliteit van de Delta dan een combinatie met andere functies. Alle partijen die betrokken zijn bij de produc tie, de ecologie en de recreatie moeten de handen ineen slaan om de kansen te benutten die de meerwaarde van aquacultuur met andere functies biedt 1 Dit idee wordt verder uitgewerkt in het boek Zee in zicht; zilte waarden duurzaam benut. Stichting Toekomst der Techniek/ Beweton (2004), ISBN 90-804496-8-7 dat met medewerking van oa. de ZMF is opgesteld. Gijs van Zonneveld is hoofd Groene Ruimte bij de Zeeuwse Milieufederatie. 17 WANTIJ juli'04

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2004 | | pagina 17