Streekproducten uit eigen schatkamer Gerda Spaander Ooit was vrijwel ieder product een streekproduct. Het werd geconsumeerd of gebruikt in de buurt van de plaats waar het werd geproduceerd. Dat is tegenwoordig wel anders: veel winkels kunnen met evenveel recht van spre ken 'wereldwinkelworden genoemd als de echte wereld winkel: de producten die in onze boodschappenwagen belanden hebben soms dinzenden 'voedselkilometers' achter de rug. Foto: Jan Koeman En daarom is een echt streekpro duct tegenwoordig iets bijzonders. Wat is het precies? Een mooi potje met een geruit dekseltje, een doekje ero verheen, een plaatje met een boerin in klederdracht erop en de tekst: ambachte lijk bereid. Is dat een streekproduct? En waarom zouden we dat moeten kopen? Adrie de Zeeuw die met zijn vrouw Neeltje de groothandel in streekproduc ten 'De Zeeuw' runt, laat zo n quasi- streekmosterd zien, die hij niet in zijn assortiment opneemt omdat het onzin is: Het komt gewoon uit een fabriek, elders in het land, het is alleen aangekleed als streekproduct." Erkend Sommige producenten proberen inder daad met behulp van soortgelijke kunst grepen een streekproduct te suggereren. Maar uiteraard komt er meer bij kijken, al hebben Zeeuwse streekproducten geen eigen keurmerk waaraan hun herkomst en hun productiewijze is af te zien. Daar is wel ooit aan gewerkt, maar het Zeeuws keurmerk, in de vorm van een Zeeuwse knoop, is niet verder gekomen dan de proeffase. Wel draagt Zeeuwse Vlegel als eerste en tot nog toe enige Zeeuwse streekproduct het landelijke keurmerk 'Erkend Streekproduct', waarmee het vol doet aan eisen van gegarandeerde her komst en milieuvriendelijke productie. Assortiment Naast het brood, de koekjes en de snel- kooktarwe van Zeeuwse vlegel zijn vooral de Borselse zwartebessenwijn en andere zwartebessenproducten bekend. En wat hebben we verder nog? Adrie de Zeeuw somt op: "De appel- en perensappen, plus jam, stroop, chutney en saus doen het ook goed. En we hebben chique biersoor ten, mosterd, kaasjes, en nog het een en ander." De Zeeuw brengt deze spullen naar supermarkten, speciaalzaken en boerderijwinkels. Vooral toeristen zijn goede klanten, maar ook menige Zeeuw laat zich zijn streekproduct goed smaken. Naast al deze bewerkte streekproducten zijn er ook de onbewerkte: dat wat zo uit het land of de stal komt. Op de site www.streekproduct.org staan alle Zeeuwse streekproducten met bijbehoren de verhalen en verkooppunten bij elkaar. Van gewone aardappel tot truffelaardap pel, van zoete suikermaïs tot zoute zee kraal en lamsoor, van klomp tot kaars. Onder de naam 'de Smaek van Zeêland' worden er in deze zomer in Goes, Middelburg en Domburg proefevenementen georganiseerd waarin streekpro ducten een hoofdrol spelen. Laat het u goed smaeken Gerda Spaander is lid van de Wantijredactie. 13 WANTIJ juli'04

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2004 | | pagina 13