Eet u nog wel eens zeekraal? Lex Kattemvinkel Zeekraal is een vanouds typisch Zeeuws streekproduct. Tot een aantal jaren geleden kon iedereen het op het schor zelf snijden, maar vanwege de kwetsbaarheid van deze gebieden is een vergunningensysteem ingevoerd. Een beperkt aantal Zeeuwen, meest dorpelingen rond de Oosterschelde, mag nog zeekraal snijden. Eet u nog wel eens zeekraal? Marijke van 't Land, Groede: "Ik heb een aantal keren zeekraal gege ten, bij vrienden of tijdens excursies. Het heeft een pittige en aangename smaak, maar desondanks heb ik het nog nooit zelf gekocht. Ik weet dat het er is, waar het groeit en hoe het klaargemaakt moet worden, maar daar houdt het voor mij mee op. Af en toe koop ik wel eens een ander streekproduct, zoals heerlijke appelsap van een fruitteler uit de buurt, maar de meeste boodschappen doe ik bij Albert Heijn. Streekproducten zijn wél sympathiek, vind ik. Ik heb wel eens een relatiegeschenk gekregen met Zeeuwse streekproductendat heb ik doorgegeven aan mijn kinderen. Die hebben lekker gesmuld. Ad Beenhakker, Middelburg: "Of ik wel eens zeekraal eet? Zeker wel. Ik ken het niet van jongsaf maar weet wel dat er in mijn jeugd - ik ben opgegroeid in Kloetinge - mee langs de deur werd geleurd. Voorzover ik weet komt de mees te zeekraal tegenwoordig uit Frankrijk, uit Marquenterre in Normandië, een estu arium vergelijkbaar met de Ooster schelde. In het noorden van Nederland en in Denemarken groeit het ook, soms mas saal, maar daar wordt het niet gesneden. In het noorden kennen ze het niet als groente. In Noord-Duitsland wordt het alleen gegeten door Duitsers die de zee kraal in Zeeland hebben leren kennen. Zeekraal is dus nog steeds een typisch Zeeuws streekproduct. Het is goed dat het snijden van zeekraal tegenwoordig aan een vergunning gebonden is, want we moeten zuinig zijn op de kwetsbare gebie den waar het groeit. Ik ken wel zo 'n ver gunninghouder, maar zelf koop ik de zee kraal in de winkel. Franse zeekraal dus, maar je proeft geen verschil met de Zeeuwse. Andere Zeeuwse streekproduc ten koop ik alleen als ze op mijn pad komen. Ik geef wel eens excursies in de Zak van Zuid-Beveland, vanuit het bezoe kerscentrum bij de schaapskooi. Daar is heerlijke zwartebessenjam of geitenkaas te koop. Beb van de Stad, Burgh-Haamstede: "Als er zeekraal is - en nu is het er weer - eet ik het geregeld. Ik koop het gewoon in de winkel, bij de Spar. Bij een bezoek onlangs aan een oud-collega in Zwitserland heb ik wat zeekraal meege nomen. Die komt wel eens in Zeeland op bezoek en ik wist dat ze zeekraal lekker vindt. Ik heb een tijd in Zwitserland gewoond en daar had je ook van die typi sche streekproducten, vooral kaas. Het is belangrijk dat er streekproducten zijn, maar als oud-lerares koken vind ik het vooral belangrijk dat ze goed worden klaargemaakt. Een product moet lekker zijn. Op dit moment ben ik eieren aan het koken voor bij de asperges. Op het bord prak ik met mijn vork de asperge, te beginnen met het kopje, op het eitje. Dat is verrukkelijk Die asperges zijn overi gens ook een typisch streekproduct: hier in de Westhoek van Schouwen is de grond mooi licht voor de teelt van asperges. Jaap de Schipper, Kapelle: "We eten zelden zeekraal, want de huisge noten kunnen het niet erg waarderen. Voor ons is het geen delicatesse. Ik zie de zeekraal als een armeluisgroente van vijf tig jaar geleden. Toen was het een welko me afwisseling in een eenzijdig menu en bovendien voordelig te verkrijgen. Zeekraal snijden is nu nog maar aan een beperkt aantal vergunninghouders toege staan. Ik heb begrip voor het vergunnin gensysteem, maar vind wel dat mensen die het vanouds altijd gesneden hebben dat moeten kunnen blijven doen. Althans, voorzover er geen handelsdoeleinden bij betrokken zijn. Dat zal best nog eens gebeuren, maar op zeer beperkte schaal. De bulk komt uit Frankrijk. Daar is de kwaliteit beter en is de zeekraal makke lijker te oogsten. Uit mijn kennissenkring ken ik mensen die zelf wel eens voor dag en dauw vertrekken om een dagje zee kraal te gaan snijden in Frankrijk. Daar mag het nog, al wordt het wel steeds moeilijker, want ook daar is een behoor lijke toeloop. In sommige jaren lukt het die kennissen om in Zeeland een vergun ning te krijgen, maar ze zitten er ook wel eens naast. Lex Kaltenwinkel is medewerker van de Wantijredactie. 16 WANTIJ juli'04

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2004 | | pagina 16