"In aquacultuur veel meer banen mogelijk" Ko Prins, handelaar in mossels, oesters en kokkels: "Het buitenland is veel verder met aqua cultuur. Peter Maas Vanuit zijn kantoor op de tweede verdieping in Yerseke hebben we een prachtig zicht op de Oosterschelde. Onder en naast ons het bedrijf dat marktleider is op het gebied van de mossel- en oestercultuur in Nederland. Vol enthou siasme vertelt Prins over zijn bedrijf en de mogelijkheden van aquacultuur in Zeeland: "Natuurlijk schetst 'Licht op Zeeland' een reëel alternatief voor de economische ont wikkelingen in Zeeland. Maar de prognose van 80 extra arbeidsplaatsen in 2008 is veel te bescheiden!" A Aquacultuur is meer dan alleen mossels en oesters in Yerseke. Het behelst ook de kweek van vis en het telen van zilte groenten. Voor bijna alle onderdelen geldt dat ze nog maar in de kinderschoenen staan. Zoals 'Licht op Zeeland' stelt, is de aquacultuur een sec tor in opkomst die niet aan Zeeland voor bij mag gaan. Onderzoek Prins: "Maar als we niet oppassen, zal dat toch gebeuren. In het buitenland is men met een aantal technieken al veel verder gevorderd. Daar wordt stevig geïnvesteerd in aanvullend onderzoek. Dat is hard nodig en daar zouden we ons in Nederland best wat meer bewust van mogen zijn." Prins stelt onomwonden vast dat het budget voor onderzoek in Nederland te krap is: "Daarin moet de overheid fors investeren". Hij vervolgt: "Vanuit de mossel- en oester- handel gezien is Yerseke het centrum van Europa. Yerseke is een logistiek knoop punt dat levert in een gebied dat omslo ten wordt door Madrid, Rome, Berlijn, Londen en zelfs daarbuiten. Er is geen enkele reden waarom Yerseke niet breder zou kunnen uitgroeien tot hét Europese centrum voor aquacultuur." Mossels, oesters en kokkels "De mens hoort in de natuur," zo luidt de filosofie van Prins. "Het kweken van oes ters en mossels is zelfs meer natuur pro duceren dan dat het oogsten is. Netto wordt er meer biomassa geproduceerd. Mosselzaad wordt geoogst in de natuur. Het zaad wordt vervolgens onder ideale condities verzorgd en opgekweekt. Er zit daardoor meer groei in dan dat ooit in de natuur zelf zou kunnen. Voor een mossel op je bord ligt is die gemiddeld 'n keer of drie 'verzaaid'. Naarmate de mossel groeit, veranderen de ideale groeiomstandighe- den en dus worden ze opnieuw uitgelegd in gebieden met een andere waterdiepte en andere stroomsnelheden. Voor mossels en oesters hebben we dit proces goed in de vingers. Ongetwijfeld kun je vergelijk bare systemen opzetten voor kokkels, maar daar weten we nog te weinig van af. Het Centrum voor Schelpdierenonderzoek (het voormalige RIVO - Rijksdienst voor Visserij Onderzoek) doet gelukkig ook onderzoek naar de mogelijkheden om kokkels te telen." Vis Prins ziet een toekomst voor de groen blauwe oase als kwekerij van vis. "Stel je de mogelijkheden toch eens voor die daar liggen. Viskweek en andere vormen van aquacultuur kun je buitendijks doen, maar ook binnendijks. Een bedrijf als Topsy Baits werkt al met zagers (website: Topsy is the number one producer of far med bait in Europe!). Vis kweken zou heel goed een stimulans kunnen betekenen voor de agrarische sector. De boeren weten nu van gekkigheid niet wat ze moe ten verbouwen om hun bedrijven levens vatbaar te houden. Visteelt op de vrijko mende agrarische bedrijven moet mogelijk zijn, mits er voldoende kennis beschikbaar komt." Hij noemt de termen 'hatchery'en "nurse ry": "Eerst zorgen dat er jong broed is via hatchery' en dit vervolgens zorgvuldig opkweken via 'nursery'." En opnieuw doet hij een hartstochtelijk pleidooi voor aanvullend onderzoek. Zilte groenten Dit geldt ook voor de teelt van zilte groen ten. "Het feit dat het nu nog steeds niet goed van de grond is gekomen wil natuur lijk niet zeggen dat het onmogelijk is. Een nieuwe sector heeft altijd te maken met opstartproblemen. Bijvoorbeeld de vraag die niet aansluit bij de productie en andersom. Soms zijn er nieuwe inzichten, ontdekkingen nodig. In Japan wordt vis gekweekt waarbij ze gebruik maken van 18 WANTIJ oktober'04

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2004 | | pagina 18