Nu ook biologisch uit eten
bij Ter Linde
consument
Gerda Spaander
Wandelen rond Walcheren maakt hongerig. Maar wie in
Zeeland biologisch uit eten wil gaan eten, heeft niet veel
keuze. Dit jaar is er een restaurant bijgekomen: de
Keuken van Ter Linde. De nieuwste loot aan de stam van
de toch al veelzijdige biologisch dynamische boerderij in
Oostkapelle (traject 2 van de wandeling rond Walcheren).
Waar vroeger de kalveren stonden en de kazen werden
gepekeld, wordt nu smakelijk gegeten, ook door de redac
tie.
dDe entree bij de Keuken van Ter
Linde is totaal anders dan bij een
doorsnee restaurant. Je loopt er
onmiskenbaar over een boerenerf, en
kunt eerst de kalveren begroeten. Ook het
restaurant is anders, want de keuken is
duidelijk in beeld.
In die keuken zwaait Michel Jansen de
scepter. Hij heeft zijn koksopleiding gehad
in het Amsterdamse Amstelhotel, dus hij is
niet zomaar iemand die koken als hobby
heeft.
Zijn vrouw Maria legt uit hoe er gewerkt
wordt bij Ter Linde:
"We proberen zoveel mogelijk te koken
van eigen erf. 's Ochtends loopt Michel
door de tuin en bedenkt dan wat hij die
dag op het menu gaat zetten. We hebben
daarom geen menukaart maar een krijt
bord. In de winter vraagt het wat extra
creativiteit, maar ook van eigen erf kun je
het hele jaar door koken. We hebben ove
rigens een tunnelkas, daarmee hebben we
het seizoen wat verlengd. We hoeven maar
weinig bij te kopen."
Terre-tiair koken
Maria gebruikt het begrip terre-tiair'
koken. "Daarmee bedoelen we dat we
producten gebruiken van eigen grond en
eigen streek, van het seizoen, en ook dat
we proberen om vergeten groenten zoals
pastinaak en rapen weer in het zonnetje
te zetten. Wie denkt dat dat wel een saaie
maaltijd oplevert, moet maar eens bij ons
komen eten. En biologische producten
zijn van een betere kwaliteit, ook dat
proef je."
Behalve de groenten komen ook zuivel,
vlees en fruit van het eigen bedrijf.
De liefhebbers van wijn en bier komen bij
de Keuken van Ter Linde nog niet aan hun
trekken, maar dat verandert wanneer de
alcoholvergunning wordt verleend. Alleen
draaien de ambtelijke molens nogal lang
zaam.
Foto: Willem de Weert.
Klandizie
Een restaurant bij een boerderij is leuk,
maar weten de klanten het wel te vinden?
De kans dat je er toevallig langs komt, is
heel wat kleiner dan in de stad. Volgens
Maria is de aanloop boven verwachting:
"Door bekendheid bij de klanten van onze
boerderijwinkel, folders in o.a. de natuur
voedingswinkels en veel mond tot mond
reclame hebben we niet te klagen over de
klandizie. Er komen bijvoorbeeld ook al
bedrijven voor hun uitje bij ons langs. Je
kunt bij ons ook terecht voor kinderfeest
jes, workshops en catering'
Voorbeeld van de kaart
Brandnetelaardappelsoep 3,50
Gemengde groene salade met
postelein en notensla 3,50
Pompoenrisotto met pecorinikaas
9,75
Rozemarijnspies met portabellacham-
pignons op kasha met een raapstelen
/walnootsaus 10,25
Bulgurpilav met een trio van groente
poffertjes 9,25
Duo van gebakken makreel en
Pietermannen met kappertjes, peterse
lie en bruineboter 13,50
Ter Linde kogelbiefstuk met een mar-
salasaus, gratinaardappeltjes en
ovengeroosterde groenten €15,25
Lijdijkertje, duo van espresso en in
melk gesmolten pure chocolade met
een toefje slagroom 3,75
De Keuken van Ter Linde
Lijdijkweg 1 Oostkapelle
Tel. 0118-586471/06-30766789
Maandag 10.30 - 17.00 uur
Dinsdag t/m zaterdag 10.30 - 20.00 uur
Gerda Spaander is lid van de Wantijredactie.
ftestAurfin.1
üe KauteK /AI
It* iMe
15 WANTIJ december '04