maakt afval tot grondstof Worstelen met duurzaamheid: Dick Jongepier 1 w de ondernemer Gerda Spaander Een gesprek met Dick Jongepier uit Nisse gaat alle kanten op. Schotse whiskyvaten, Japanse oesters, Duitse vergis- tingsfabrieken en de Middelburgse voedselbank. De rode draad is het verdienen van geld combineren met een posi tief ejf eet op de maatschappij. ••1". Dick Jongepier: "Afvalvergisting komt in Nederland maar moeilijk van de grond.' Foto: Jaap Wolter beek. e Eerst in vogelvlucht de voorge schiedenis: na een opleiding als chemisch analist en 21 jaar werk bij de uienfabriek SVZ, uiteindelijk als hoofd productie, begon Jongepier in 1999 zijn eigen adviesbureau DJ Consultance. Door zijn ervaring in de voedselindustrie, krijgt hij onder andere opdrachten om afgekeurd voedsel te vernietigen. Wat is daar duurzaam aan Moeizaam van de grond Dick Jongepier: "Ik wil zoiets regelen op een manier die voor het milieu zo goed mogelijk is. Dat betekent, dat ik het laat vergisten, als dat mogelijk is. Bijvoorbeeld bij melk, sauzen en frisdranken gaat dat goed. Door toevoegen van bacteriën wordt de zaak omgezet in water en methaangas, en dat laatste wordt volgens het principe van de warmtekrachtkoppe ling omgezet in warmte en elektriciteit. Wat dan weer helemaal niet duurzaam is, is dat het helemaal in Duitsland moet gebeuren, omdat afvalvergisting in Nederland maar moeizaam van de grond komt, hoewel het de schoonste manier van afvalverwerking is. Ik laat jaarlijks zo n 200 vrachtwagens naar Duitsland rijden, en dat is natuurlijk zonde van de energie en de uitlaatgassen." Makelaar Jongepier is dus een soort makelaar op afvalgebied. Dat betekent ook dat hij bij voorbeeld overtollig verpakkingsafval van de ene producent door kan sluizen -naar een andere, die de kratten of vaten juist goed kan gebruiken. Ook probeert hij, als de producent er mee instemt, de Middelburgse Voedselbank van levensmid delen te voorzien die niet meer in de win kel verkocht worden. "Niet omdat ze be dorven zijn, maar omdat de etiketten er niet op zitten, of dat er een actie is afgelo pen zodat het etiket niet meer klopt. Of de uiterste houdbaarheidsdatum komt in zicht, en supermarkten halen het dan ruim voor die tijd uit de schappen. En dan mankeert er aan bijvoorbeeld koffie echt nog helemaal niets." Whiskyvaten Een ander voorbeeld van 'verpakkingsma teriaal' dat van bestemming verandert, zijn de Schotse whiskyvaten. Bij de actie 'Ton voor water' zijn ze ingezet voor de opvang van regenwater. Een deel van het geld dat Jongepier daaraan verdiende, heeft hij aan de coördinerende organisatie Cos Zeeland gegeven, omdat hij het zo n mooie actie vond: de combinatie van waterbesparing hier en geld voor schoonwaterprojecten in Bangladesh. Daarnaast sponsort hij cul tuur en sport in Borsele en een tehuis voor kinderen met kanker in Engeland. Japanse oesters Naar aanleiding van de problemen met de Japanse oesters in de Oosterschelde is Jongepier in opdracht van twee vissers uit Yerseke gaan nadenken over een mogelij ke oplossing. Ook hier wil hij dat wat op dé ene plaats overtollig of ongewenst is inzetten als grondstof. In dit geval kan oestervlees gebruikt worden in medicij nen en als visvoer, de schelpen kunnen dienen als kippengrit (wordt nu ingevoerd uit Canada) en voor paden. Jongepier en zijn compagnons hopen dat het in aanmerking komt voor de praktijkproef die de provincie wil uitvoeren Gerda Spaander is lid van de Wantijredactie. 13 WANTIJ December'05

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2005 | | pagina 17