maakt afval tot
grondstof
Worstelen met duurzaamheid:
Dick Jongepier
1
w
de ondernemer
Gerda Spaander
Een gesprek met Dick Jongepier uit Nisse gaat alle kanten
op. Schotse whiskyvaten, Japanse oesters, Duitse vergis-
tingsfabrieken en de Middelburgse voedselbank. De rode
draad is het verdienen van geld combineren met een posi
tief ejf eet op de maatschappij.
••1".
Dick Jongepier: "Afvalvergisting komt in Nederland maar moeilijk van de grond.'
Foto: Jaap Wolter beek.
e Eerst in vogelvlucht de voorge
schiedenis: na een opleiding als
chemisch analist en 21 jaar werk
bij de uienfabriek SVZ, uiteindelijk als
hoofd productie, begon Jongepier in 1999
zijn eigen adviesbureau DJ Consultance.
Door zijn ervaring in de voedselindustrie,
krijgt hij onder andere opdrachten om
afgekeurd voedsel te vernietigen. Wat is
daar duurzaam aan
Moeizaam van de grond
Dick Jongepier: "Ik wil zoiets regelen op
een manier die voor het milieu zo goed
mogelijk is. Dat betekent, dat ik het laat
vergisten, als dat mogelijk is. Bijvoorbeeld
bij melk, sauzen en frisdranken gaat dat
goed. Door toevoegen van bacteriën
wordt de zaak omgezet in water en
methaangas, en dat laatste wordt volgens
het principe van de warmtekrachtkoppe
ling omgezet in warmte en elektriciteit.
Wat dan weer helemaal niet duurzaam is,
is dat het helemaal in Duitsland moet
gebeuren, omdat afvalvergisting in
Nederland maar moeizaam van de grond
komt, hoewel het de schoonste manier
van afvalverwerking is. Ik laat jaarlijks zo n
200 vrachtwagens naar Duitsland rijden,
en dat is natuurlijk zonde van de energie
en de uitlaatgassen."
Makelaar
Jongepier is dus een soort makelaar op
afvalgebied. Dat betekent ook dat hij bij
voorbeeld overtollig verpakkingsafval van
de ene producent door kan sluizen -naar
een andere, die de kratten of vaten juist
goed kan gebruiken. Ook probeert hij, als
de producent er mee instemt, de
Middelburgse Voedselbank van levensmid
delen te voorzien die niet meer in de win
kel verkocht worden. "Niet omdat ze be
dorven zijn, maar omdat de etiketten er
niet op zitten, of dat er een actie is afgelo
pen zodat het etiket niet meer klopt. Of
de uiterste houdbaarheidsdatum komt in
zicht, en supermarkten halen het dan
ruim voor die tijd uit de schappen. En dan
mankeert er aan bijvoorbeeld koffie echt
nog helemaal niets."
Whiskyvaten
Een ander voorbeeld van 'verpakkingsma
teriaal' dat van bestemming verandert, zijn
de Schotse whiskyvaten. Bij de actie 'Ton
voor water' zijn ze ingezet voor de opvang
van regenwater. Een deel van het geld dat
Jongepier daaraan verdiende, heeft hij aan
de coördinerende organisatie Cos Zeeland
gegeven, omdat hij het zo n mooie actie
vond: de combinatie van waterbesparing
hier en geld voor schoonwaterprojecten
in Bangladesh. Daarnaast sponsort hij cul
tuur en sport in Borsele en een tehuis
voor kinderen met kanker in Engeland.
Japanse oesters
Naar aanleiding van de problemen met de
Japanse oesters in de Oosterschelde is
Jongepier in opdracht van twee vissers uit
Yerseke gaan nadenken over een mogelij
ke oplossing. Ook hier wil hij dat wat op
dé ene plaats overtollig of ongewenst is
inzetten als grondstof. In dit geval kan
oestervlees gebruikt worden in medicij
nen en als visvoer, de schelpen kunnen
dienen als kippengrit (wordt nu ingevoerd
uit Canada) en voor paden.
Jongepier en zijn compagnons
hopen dat het in aanmerking
komt voor de praktijkproef die
de provincie wil uitvoeren
Gerda Spaander is lid van de Wantijredactie.
13 WANTIJ December'05