toeken naar
goede vis
consument
Gerda Spaander
Het is gemakkelijk om een artikel over vis vol te schrijven
met ellende op het gebied van dierenwelzijn, uitsterven
door overbevissing, schade aan het zeemilieu. Maar de
ene vis is de andere niet, de ene vangstmethode is beter
dan de andere. Voor mensen die toch graag een visje blij
ven eten, omdat het lekker is, maar misschien ook om de
gezonde omega-3-vetzuren, zijn er mogelijkheden om dit
te doen met een redelijk gerust geweten.
nen de vissen beter met rust gelaten wor
den. Dus als er in maart weinig vraag is
naar tong, of in juni naar schelvis, dan is
dat gunstig voor de betreffende visstand.
Bovendien is de vis rond de paaitijd
mager en duur. Het Nederlands Visbureau
heeft hiervoor een kalender gemaakt. Met
de zorg voor het vissenwelzijn ligt het
moeilijker. Met name de langdurige
doodsstrijd van vissen is een kwalijke
kant van deze branche. Verdoving zou dit
kunnen voorkomen, maar door de kosten
gebeurt dit zelden.
Viskeurmerken
Het zou natuurlijk gemakkelijk zijn als je
in de winkel aan de hand van een keur
merk kunt zien of een vis 'deugt'of niet.
Dat duurzame keurmerk is er en heet
MSC (Marine Stewardship Council). Het
wordt nog maar mondjesmaat toegepast.
In Zeeland is het hooguit te vinden in de
supermarkt, waar vissticks van een
bekend merk het MSC-logo dragen. Dan
is er ook nog de vissoort harder, die onder
Welke vis?
Zo is er de keuze: plat of rond?
Platvissen als schol, tong en bot
leven op de bodem. Ze worden gevangen
met netten en kettingen die over de zee
bodem worden gesleept, en waardoor er
van alles wordt verstoord en verwoest. Bij
ronde vissen speelt dit nadeel niet.
Er zijn nog meer redenen waarom je een
aantal vissen beter niet kunt eten. Zo
haalt de kabeljauw het nieuws omdat die
er door jarenlange overbevissing slecht
voor staat. Maar dit gaat over de kabel
jauw in de Noordzee en de Oostzee, niet
over de IJslandse. Haring is geen pro
bleem, maar paling weer wel. Om de vis-
liefhebber te helpen bij zijn keuze heeft
de Stichting Noordzee de VISwijzer ont
wikkeld. Het onderscheid in 'prima
keuze/tweede keuze/liever niet' is geba
seerd op de visstand, methode van visse
rij of kweek, en schade aan natuur en
milieu.
Tijd van het jaar
En dan de tijd van het jaar. Ook de vissen
kennen hun seizoenen, die verschillen
van soort tot soort. Rond de paaitijd kun-
het predikaat Waddengoud in sommige
natuurvoedingswinkels en via de web
winkel van Odin wordt verkocht. En ten
slotte liggen er in een aantal natuurvoe
dingswinkels forel, zalm en garnalen van
biologische kweek
Voor meer informatie:
www.goedevis.nl
www.visbureau.nl
www.vissenbescherming.nl
Gerda Spaander is lid van de Wantijredactie.
15 WANTIJ Juli'06