toeken naar goede vis consument Gerda Spaander Het is gemakkelijk om een artikel over vis vol te schrijven met ellende op het gebied van dierenwelzijn, uitsterven door overbevissing, schade aan het zeemilieu. Maar de ene vis is de andere niet, de ene vangstmethode is beter dan de andere. Voor mensen die toch graag een visje blij ven eten, omdat het lekker is, maar misschien ook om de gezonde omega-3-vetzuren, zijn er mogelijkheden om dit te doen met een redelijk gerust geweten. nen de vissen beter met rust gelaten wor den. Dus als er in maart weinig vraag is naar tong, of in juni naar schelvis, dan is dat gunstig voor de betreffende visstand. Bovendien is de vis rond de paaitijd mager en duur. Het Nederlands Visbureau heeft hiervoor een kalender gemaakt. Met de zorg voor het vissenwelzijn ligt het moeilijker. Met name de langdurige doodsstrijd van vissen is een kwalijke kant van deze branche. Verdoving zou dit kunnen voorkomen, maar door de kosten gebeurt dit zelden. Viskeurmerken Het zou natuurlijk gemakkelijk zijn als je in de winkel aan de hand van een keur merk kunt zien of een vis 'deugt'of niet. Dat duurzame keurmerk is er en heet MSC (Marine Stewardship Council). Het wordt nog maar mondjesmaat toegepast. In Zeeland is het hooguit te vinden in de supermarkt, waar vissticks van een bekend merk het MSC-logo dragen. Dan is er ook nog de vissoort harder, die onder Welke vis? Zo is er de keuze: plat of rond? Platvissen als schol, tong en bot leven op de bodem. Ze worden gevangen met netten en kettingen die over de zee bodem worden gesleept, en waardoor er van alles wordt verstoord en verwoest. Bij ronde vissen speelt dit nadeel niet. Er zijn nog meer redenen waarom je een aantal vissen beter niet kunt eten. Zo haalt de kabeljauw het nieuws omdat die er door jarenlange overbevissing slecht voor staat. Maar dit gaat over de kabel jauw in de Noordzee en de Oostzee, niet over de IJslandse. Haring is geen pro bleem, maar paling weer wel. Om de vis- liefhebber te helpen bij zijn keuze heeft de Stichting Noordzee de VISwijzer ont wikkeld. Het onderscheid in 'prima keuze/tweede keuze/liever niet' is geba seerd op de visstand, methode van visse rij of kweek, en schade aan natuur en milieu. Tijd van het jaar En dan de tijd van het jaar. Ook de vissen kennen hun seizoenen, die verschillen van soort tot soort. Rond de paaitijd kun- het predikaat Waddengoud in sommige natuurvoedingswinkels en via de web winkel van Odin wordt verkocht. En ten slotte liggen er in een aantal natuurvoe dingswinkels forel, zalm en garnalen van biologische kweek Voor meer informatie: www.goedevis.nl www.visbureau.nl www.vissenbescherming.nl Gerda Spaander is lid van de Wantijredactie. 15 WANTIJ Juli'06

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2006 | | pagina 15