Binnendijks mosselen kweken is mogelijk Stichting Zeeschelp en Roem van Yerseke: 'Illusie om heel de mosselkweek naar het land te verplaatsen mosse Willem de Weert Kun je op een alternatieve manier mosselen kweken waarbij de productie buiten een natuurgebied plaats vindt? Ja, het is zover. In een zogenaamde hatchery and nursery worden mosselzaad en mossellarven onder gecontroleerde omstandigheden gekweekt. Het bedrijf Roem van Yerseke en Stichting Zeeschelp zijn bezig met de stap van deze laboratoriumsituatie naar volledig pro ductiebedrijf. Aan de voet van de Oosterschel- adekering staat een grote houten keet. Het is een voormalige werk plaats van Rijkswaterstaat, nu in gebruik als proefstation bij Stichting Zeeschelp. Een pomp perst vers zout water uit de Oosterschelde door een ring leiding het gebouw in. Dat stroomt naar bakken met daarin mosselen. Een aantal daarvan staat in een donkere koele ruim te. Deze mosselen leven in de waan dat het winter is. Op het commando van medewerker Marco Dubbeldam gaat er meer licht aan, wordt het water opge warmd en worden zelf gekweekte algen toegevoegd. De mosselen leven op omdat het naar hun idee lente is. Ze beginnen te 'melken'. Een wit goedje maakt het water troebel. De mosselen laten miljoenen zaad- en eicellen los die elkaar in het water opzoeken. Deze massaliteit levert treffers op. Marco Dubbeldam laat met een microscoop het resultaat zien. Honderden malen vergroot zie je mossel- larfjes als satellieten bewegen, compleet met schelpje. Na drie tot vier weken zijn de larven volgroeid en verhuizen naar een volgende bak. Daar zoeken ze een geschikt plekje op een touw of schelp en ondergaan een metamorfose waarbij ze het zwemvermogen verliezen en inwendi ge kieuwen en darmstelsel ontwikkelen. Met hun voet tasten de jonge mosseltjes met trilharen hun omgeving af: op zoek naar voedsel, algen en naar een plek om zich te hechten. Want dat is de volgende fase: een steen, een paal, een boei, een touw of een medemossel om zich aan vast te klampen. Als de juiste ondergrond gevonden is zuigen ze zich vast en groei en door tot een volwassen mossel. Althans, de overlevenden, want het merendeel eindigt als prooi van krabben, zeesterren of Steltlopers. En dat is nu juist wat in het proefstation niet gebeurt! Risico Marco Dubbeldam: "De natuur is vol risi co: slecht weer, roofdieren, vervuild water. Wij creëren een volledig bescherm de omgeving. Daardoor is het verlies aan mosselbroed minimaal. We bepalen zelf de temperatuur van het water en de hoe veelheid licht en voedsel. We kweken zelf de gewenste algen. Minimaal verlies en maximale efficiëntie, dat is de kracht van binnendijks mosselen kweken. Maar we zijn er nog niet helemaal. De schaal waar op we produceren is nog te klein. De prijs van ons mosselbroed is nog vier tot vijf keer te hoog. Ook gaan de jonge mossel tjes nog steeds de natuur in. Ze gaan van uit ons proefstation op touwen naar de hangcultuur in de Oosterschelde. Daar treedt alsnog een flink natuurlijk verlies op. De volgende stap is om de jonge mos seltjes op het land op te laten groeien tot volwassen (consumptie) mosselen. Binnendijks mosselen kweken is nieuw en staat erg in de belangstelling." Yerseke In Yerseke is de enige mosselveiling ter wereld. De mosselindustrie in dit dorp achter de dijk van de Oosterschelde is een miljoenenbedrijf. Een van die bedrijven is Roem van Yerseke B.V. Het biedt werk aan 8 WANTIJ Juli '06

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2006 | | pagina 8