mmisf Mevrouw De Bruin eet biologisch IL GIS" l!GT <AK HEEl 100' Consument Gerda Spaander Mensen die in een verzorgingshuis wonen hebben meestal keuze bij hun maaltijden. Gehakt of biefstuk, nasi of boerenkool. In het Goese verzorgingshuis Randhof en de aanpalende complexen Nassauhof en Wolfshoek kunnen de bewoners in maart voor biologische maaltijden kiezen. Op 1 maart gaven de gedeputeer den Poppelaars en Suurmond het startsein voor de biologische maand. Ze zetten hun koksmuts op en hebben samen met de biologische show kok Olivier van der Staal varkenslende bereid. Gegaard in het hooi! Proef In Randhof hebben ze al ervaring opge daan met biologische 'proef'maaltijden. In februari hebben de bewoners twee keer de keus gehad tussen wel of niet biolo gisch. Het viel blijkbaar in goede aarde, want ongeveer de helft van de mensen koos voor de biologische variant. En smaakte het ook? Mevrouw De Bruin (93) vond van wel. "De soep was heerlijk, de gevulde tomaten en de salade ook, alleen de pudding vond ik te zoet. En de wijn, die was ook erg lekker." En in maart? "Dan kies ik ook de biologische menu's, want ik vind het idee goed." Eko Waarom gaat Randhof biologisch koken? Hoofd voeding Rudi Westdorp blijkt een enthousiaste ambassadeur van de eko- maaltijden. Hij wil zich hiermee graag onderscheiden van de 'concurrentie'. "We laten zo zien dat we bepaald geen gaar keuken zijn. De kwaliteit van het eten binnen de zorg is erg belangrijk. Met bio- Vlnr: gedeputeerde Suurmond en gedeputeerde Poppelaars vinden biologisch heel logisch. FotoJaap Wolterbeek logisch eten loop je voorop in gezonde voeding. Onderzoeken wijzen bijvoorbeeld uit dat er minder nitraat en meer vitami ne C zit in biologische groente. Er wordt me vaak gevraagd of dat niet te duur is. Eigenlijk vind ik dat raar, want dat is bij andere uitgaven vaak veel minder een punt. Het is inderdaad mijn streven om niet duurder uit te zijn. Bij de proefmaal- tijden bleek bijvoorbeeld al dat je van bio logische producten wat minder nodig hebt, omdat het minder slinkt. Die gevul de tomaten, die mevrouw De Bruin zo lekker vond, waren duidelijk minder waterig." Flinke groei Naast Randhof doen ook Ter Reede in Vlissingen en Curamus in Hulst mee met de biologische proef. Ze serveren geza menlijk ongeveer 2000 warme maaltijden per dag, niet alleen in de instellingen zelf, maar ook voor mensen die thuis gebruik maken van Tafeltje-dekje. Als de proef een succes wordt en het biologische eten vaste voet aan de grond krijgt in de tehuizen, betekent dat een flinke groei in de afzet. En daar is het de ZMF, initiatief nemer van het project, natuurlijk om te doen. Melissa Ernst is bij de ZMF verant woordelijk voor het stimuleren van biolo gische landbouw. Ze geeft aan dat er heel wat bij komt kijken. Valt het in de smaak? Hoe krijg je deze hoeveelheden eventueel panklaar geleverd, sluit het aan op de manier waarop er in verzorgings huizen wordt gekookt, kan er genoeg worden gevarieerd? Volgens Melissa Ernst werken de instellingen enthousiast mee aan de proef. "Ik heb goede hoop dat de proef aanslaat en er ook na maart méér biologisch wordt gegeten in Zeeland" Gerda Spaander is lid van de Wantijredactie. 9 WANTIJ April '07

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2007 | | pagina 9