mmisf
Mevrouw De Bruin
eet biologisch
IL GIS"
l!GT
<AK
HEEl
100'
Consument
Gerda Spaander
Mensen die in een verzorgingshuis wonen
hebben meestal keuze bij hun maaltijden.
Gehakt of biefstuk, nasi of boerenkool. In
het Goese verzorgingshuis Randhof en de
aanpalende complexen Nassauhof en
Wolfshoek kunnen de bewoners in maart
voor biologische maaltijden kiezen.
Op 1 maart gaven de gedeputeer
den Poppelaars en Suurmond het
startsein voor de biologische
maand. Ze zetten hun koksmuts op en
hebben samen met de biologische show
kok Olivier van der Staal varkenslende
bereid. Gegaard in het hooi!
Proef
In Randhof hebben ze al ervaring opge
daan met biologische 'proef'maaltijden.
In februari hebben de bewoners twee keer
de keus gehad tussen wel of niet biolo
gisch. Het viel blijkbaar in goede aarde,
want ongeveer de helft van de mensen
koos voor de biologische variant. En
smaakte het ook? Mevrouw De Bruin
(93) vond van wel. "De soep was heerlijk,
de gevulde tomaten en de salade ook,
alleen de pudding vond ik te zoet. En de
wijn, die was ook erg lekker." En in
maart? "Dan kies ik ook de biologische
menu's, want ik vind het idee goed."
Eko
Waarom gaat Randhof biologisch koken?
Hoofd voeding Rudi Westdorp blijkt een
enthousiaste ambassadeur van de eko-
maaltijden. Hij wil zich hiermee graag
onderscheiden van de 'concurrentie'. "We
laten zo zien dat we bepaald geen gaar
keuken zijn. De kwaliteit van het eten
binnen de zorg is erg belangrijk. Met bio-
Vlnr: gedeputeerde Suurmond en gedeputeerde Poppelaars vinden biologisch heel logisch.
FotoJaap Wolterbeek
logisch eten loop je voorop in gezonde
voeding. Onderzoeken wijzen bijvoorbeeld
uit dat er minder nitraat en meer vitami
ne C zit in biologische groente. Er wordt
me vaak gevraagd of dat niet te duur is.
Eigenlijk vind ik dat raar, want dat is bij
andere uitgaven vaak veel minder een
punt. Het is inderdaad mijn streven om
niet duurder uit te zijn. Bij de proefmaal-
tijden bleek bijvoorbeeld al dat je van bio
logische producten wat minder nodig
hebt, omdat het minder slinkt. Die gevul
de tomaten, die mevrouw De Bruin zo
lekker vond, waren duidelijk minder
waterig."
Flinke groei
Naast Randhof doen ook Ter Reede in
Vlissingen en Curamus in Hulst mee met
de biologische proef. Ze serveren geza
menlijk ongeveer 2000 warme maaltijden
per dag, niet alleen in de instellingen zelf,
maar ook voor mensen die thuis gebruik
maken van Tafeltje-dekje. Als de proef
een succes wordt en het biologische eten
vaste voet aan de grond krijgt in de
tehuizen, betekent dat een flinke groei in
de afzet. En daar is het de ZMF, initiatief
nemer van het project, natuurlijk om te
doen. Melissa Ernst is bij de ZMF verant
woordelijk voor het stimuleren van biolo
gische landbouw. Ze geeft aan dat er heel
wat bij komt kijken. Valt het in de
smaak? Hoe krijg je deze hoeveelheden
eventueel panklaar geleverd, sluit het aan
op de manier waarop er in verzorgings
huizen wordt gekookt, kan er genoeg
worden gevarieerd?
Volgens Melissa Ernst werken de
instellingen enthousiast mee aan
de proef. "Ik heb goede hoop dat
de proef aanslaat en er ook na
maart méér biologisch wordt
gegeten in Zeeland"
Gerda Spaander is lid van de Wantijredactie.
9 WANTIJ April '07