"Smaak geeft altijd doorslag" voetafdruk van Jacobsmosselen met truffel ÊJ^ Allereerst de voetafdruk. Die van m Ê1 Jannis Brevet is met 5,5 ha. hoger dan die van de gemiddelde Nederlander. De meeste punten scoort hij op het gebied van voeding en mobiliteit. Het is wat gênant om te vragen hoeveel zuivel, kaas, vis en vlees iemand gebruikt als je weet dat hij mee eet uit de keuken met gerechten als 'Jacobsmosselen in de schelp gegaard met truffel en bloemkool mousseline' of 'Zwezerik en kreeft met een brandade van schaaldieren'. Al met al heeft Brevet op het gebied van voeding een grote voetafdruk. Behalve waar' het kant-en-klare maaltijden betreft, want daar doen ze bij Inter Scaldes natuurlijk niet aan. Vliegvakantie Zijn grote mobiliteit zit vooral in die ene intercontinentale vliegvakantie per jaar, als het na alle decemberdrukte wat rusti ger is, en in die andere vakantie in okto ber, wat dichterbij huis. Verder is Brevet zo'n 80 uur per week bezig met zijn bedrijf en komt hij aan uitgaan nauwe lijks toe. Het begrip 'mondiale voetafdruk'is nieuw voor Brevet. Wat hij er van vindt? "Ja, we moeten wel bewuster worden. Het is goed om eens met je neus op de feiten te worden gedrukt. Misschien zal ik er toch wat rekening mee gaan hou den." Eisen Maar nu verder over eten. Welke eisen stelt Brevet aan de producten die hij inkoopt? "Het moet goed smaken. Dan komt een product wel eens van ver. Een tomaat bij voorbeeld kan niet uit Nederland komen, maar moet in de Franse of Italiaanse zon groeien. Aardbeien mogen niet op hydro cultuur geteeld zijn, er mag best wat zand aan zitten. Ik gebruik alleen kippen met 'label rouge'. Franse kippen die langza mer groeien en ook buiten kunnen lopen. Hun vlees heeft meer structuur, je moet er meer op kauwen dan op gangbaar kip penvlees. Onze specialiteiten, schaal- en schelpdieren, komt wel uit de buurt, natuurlijk vooral uit de Oosterschelde." Vervlakken "Helaas is de smaak van mensen aan het vervlakken, ook mijn eigen zoon komt graag bij Mc Donalds. Van mij mag er aan voedselkwaliteit en smaak in de opvoe ding en op school meer aandacht worden besteed." Ondanks de vrees voor vervlak king kiest Brevet niet voor biologisch voedsel. "Ik ben wel eens bij een biolo- Foto: Gerda Spaander gisch-dynamische proeverij geweest, waarvan de groenten vlakbij een snelweg werden geteeld. Wat daar wordt uitgesto ten, komt vast ook in die groenten. Als die dan toch het biologisch-dynamisch keurmerk krijgen, heb ik daar mijn twij fels bij." Jannis Brevet kan ook een vegeta rische maaltijd op tafel zetten. Tenminste als daar vraag naar is, maar die komt bij Inter Scaldes niet vaak voor. Ook gaat zijn hart er niet naar uit: "Waarom zou je jezelf te kort doen?" Jannis Brevet 5,5 ha Gemiddelde Nederlander 4,7 ha Gemiddelde wereldburger 2,3 ha Eerlijke Aarde aandeel 1,7 ha Bereken zelf uw voetafdruk op www.voetenbank.nl. Gerda Spaander is lid van de Wantijredactie. Jannis Brevet, kok van Inter Scaldes: Gerda Spaander Voor het toetje van Wantij gingen we op bezoek bij een Zeeuwse topkok. Jannis Brevet is kok en eige naar van restaurant Inter Scaldes in Kruiningen, (twee Michelin-sterren). Niet om van zijn kunsten te proeven, maar om zijn voetafdruk te meten. We zijn ook benieuwd of Inter Scaldes iets met duur zaamheid heeft. 20 WANTIJ December '07

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2007 | | pagina 20