jig tit J rJ\erót menu 2007 njmtó Wonmat getmld met al en ei ijdriinaalkoej gelmtid met kerrie en AmaaAaffekchd, 'trie Streekproducten Voedsel uit eigen tuin hoort vanzelfspre kend bij de streekproducten. Aardappelen van biologisch pootgoed uit de volkstuin, aubergines en pastinaak van de volle grond. De pastinaak is een bijna vergeten groente, daarover meer in het volgende artikel. De discussie spitste zich toe op de sinaasappelschillen in de soep. Moet je de voorkeur geven aan een biologische sinaasappel uit Zuid-Afrika of een waar schijnlijk bespoten exemplaar uit Spanje? Waar blijven toch de biologische zonne bloempitten uit Frankrijk, nu er alleen nog maar Chinese pitjes te verkrijgen zijn? Wat weegt het zwaarst? Bestrijdingsmiddelen in de grond of C02 in de dampkring? Zegt u het maar. Fair Trade Dit dilemma doet zich ook voor met de Fair Trade producten die op het menu stonden. Eerlijke handel of fair trade bevordert het volgen van sociale en ecolo gische regels bij internationale handel, in het bijzonder bij de export van arme lan den naar het geïndustrialiseerde westen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het bieden van een eerlijke prijs voor een pro duct. Daarmee bedoelt men een prijs die in verhouding staat tot de productiekos ten, en niet een prijs die bepaald wordt door de verhoudingen op de internationa le markt. Fair Trade producten zijn daar om vaak wat duurder. Biologisch Dat kun je in de portemonnee compense ren door biologische producten bij de Aldi of Lidl te kopen. Maar dan ben je weer medeplichtig aan de mindere arbeids voorwaarden van het personeel bij deze Foto: Jaap Woiterbeek. ketens. Een ander dilemma van Fair Trade is dat de producten van ver komen. Dat betekent dus veel C02 uitstoot. Fair Trade appelsap versus Zeeuws appelsap? Faire Trade rietsuiker versus Hollandse bietsuiker? Logisch dat een groot deel van de gerech ten van en de drank bij het Kerstmaal biologisch is. Deels gekocht bij AH, die een groot assortiment heeft (maar geen biologisch bladerdeeg gevonden), bij Bio Dröme, de winkel voor natuurvoeding en reformartikelen in Goes en via de website van boer Van Hootegem (zie de column) in Kruiningen. Seizoensgebonden Er werden seizoensgebonden groenten geserveerd zoals spruitjes, kleine roodko- kende stoofpeertjes, ui en witlof met wal noten in de salade. Het toetje bestond uit zelfgemaakt ijs met de smaak van in het wild geplukte bramen. Koffie en thee van Max Havelaar met pure biologische cho colade van 85% cacao. Een Kerstmenu bereiden dat voor honderd procent aan alle eerder genoemde voorwaarden voldoet, is moeilijk. Je komt voor dilem ma's te staan. Er moet soms geko zen worden tussen bijvoorbeeld "biologisch ver weg" of "niet bio logisch dichtbij". Toch kom je met bewust inkopen, een deel zelf telen en een dosis creativiteit een eind in de richting. O ja, de kosten van het zelf bereide Kerstmenu bedroegen tachtig euro, wat neerkomt op tien euro per persoon j rildefaf rihn en aa/term, aevuld met jroentefarce miitieA met a man delkhaafel j/iainfiy no nóatri metyettenkaai crème-, fjeeuwAe MeoJfeerJeA ■flarda, 'pelfwreè Jalade can witlof, roffnen, walm ten en ri/naaAaffel (tae dfte en thee met chocola FfJii het me na werd aeierceerd: tferen ■ten hier flfrenkhoof ('Jeemc/, hiologüch felthier bekap Óéoomjaard 'er tkfi/nde ïtte wiin (Momaine ^fjaAteflcme rihardonnag hie 2005 wijn f lor/et (f)ace hio 2005 De recepten staan op www.zmf.nl Willem de Weert is eindredacteur van Wantij. Met een culinaire bijdrage van Janneke Donkers, Anke van der Geest, Peter Maas, Jan Moekotte, Gerda Spaander. Met dank aan Anja Buuron. 4 WANTIJ December '07

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2007 | | pagina 4