Met de vrouw kwam de bloem en met de bloem kwam de kleur." Aardpeer Hoe staat het met de teelt van 'vergeten groenten' als aardpeer en pastinaak? Uit archieven blijkt dat ene Pieter d 'Hondt in Terneuzen rond 1600 aard peer teelde en dat die aardpeer vanuit Zeeland de Noordelijke Nederlanden vero verde. De knol kan gekookt, gebakken maar ook rauw gegeten worden. Rauw is de smaak wat nootachtig. De kookrubriek in de Volkskrant waarschuwde ooit voor enorme gasvorming na het eten van aard peersoep en op het Baayenompad is dit jaar geen aardpeer te vinden. Pastinaak en kardoen Op één veldje staat pastinaak, eeuwen lang ons volksvoedsel. Bij het ontzet van Leiden in 1574 werd op de Spanjaarden hutspot buitgemaakt die bestond uit gelijke delen pastinaak, ui en witte bonen. Kodde: "Tja, ...pastinaak, ik ken er wel die dat gewas een of twee keer telen, maar daar dan toch weer mee ophouden. Je eet één keer puree van pastinaak en de nieuwigheid is eraf. Voor aardpeer geldt hetzelfde. Gemakkelijk te telen, maar je kunt er moeilijk elke week mee thuisko men." Doornbos: "Kardoen is ook terecht verge ten als groente. Het is een indrukwekken de sierplant, maar waarom zou je zonodig de bladnerven eten, gekookt in melk? Nee, daar doe je volgens mij niemand een plezier mee. Voor mij in elk geval geen kardoen met Kerst." Mannenbolwerk Naast de gewassen die komen en gaan, noemen Kodde en Doornbos graag nog een paar opmerkelijke verschijnselen. Kodde: "De volkstuin was veertig jaar terug een mannenaangelegenheid. Ik zie nu steeds meer vrouwen in de tuin. We hebben ook voor het eerst in ons bestaan een vrouw als voorzitter." Doornbos: "En met de vrouw kwam de bloem en met de bloem kwam de kleur." Kodde: "Niet alle oudgedienden vonden dat een vooruit gang, ik wel, want door de vrouw is ons mannenbolwerk vrolijker geworden. Fruit, nog zo iets. In het begin stond er alleen maar groente, strak in het gelid. Adrie Kodde: "De volkstuin was een mannenaangelegenheid". Foto: Jaap Wolterbeek. Fruitbomen zag je niet. Nu staat er een grote variëteit aan bessen, frambozen, pruim, appel en peer. Zelfs abrikoos, vijg en kweepeer doen het goed." Meer bijgekomen Kees Tilroe is de enige tuinder die er al vanaf 1958 zit. Hij is elke dag, altijd op de fiets, wel even in zijn tuin. Hij is in de weer met zijn witlofpeeën .Op zijn landje staan nog pluksla, knolselderij, savooie kool en blauwkopraapjes 'koeieneten' en zwarte ranranas: "Dunne plakjes, beet je zout erover, dat was ons broodbeleg." Tilroe vindt het begrip vergeten groentes onzin. "Er is meer bijgekomen dan verge ten. Wat ik als kind nooit kreeg, teel ik nu zelf, roodlof, rucula, broccoli." Als hij dan toch naar een vergeten groente moet zoeken, scharrelt hij in zijn zelfgebouwde kasje een zakje meikoningin op. "Vijftig jaar geleden hadden we hier in de tuin maar één soort sla en dat was de meikoningin. Nu heeft iedereen eikenbladsla, ijsbergsla, pluksla, noem maar op en wordt die arme meikoningin vergeten"# Jan Moekotte is lid van de Wantijredactie. 6 WANTIJ December '07

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2007 | | pagina 6