Zeeuwse ondernemer lanceert 'Meatless' Consument Minder vlees en vet (pi 03 7 WANTIJ December '07 Meatless betekent: zonder vlees. Maar wat spelen met dezelfde let ters geeft ook 'eat less meat'. Meatless is een nieuw product van een Zeeuwse ondernemer. Het wordt vooral gebruikt om vlees wat minder vlezig en voor al minder vet te maken. Meatless wordt gemaakt van zi lupine of tarwe. Rauw heeft Meatless weinig sntaak, maar je kunt het al kokend en bakkend de smaak geven die je wilt. Het is heel geschikt als vleesvervanger en wordt gemaakt in Goes. Jos Hugense, de 'geestelijk vader' van Meatless, richt zich vooral op de verwerking van Meatless in vleesproduc ten. "Je kunt inzetten op die paar pro cent vegetariërs, maar de meeste mensen blijven gewoon vlees eten. Als je voor elkaar krijgt dat een deel van al dat vlees wordt vervangen door Meatless, dan zet dat veel meer zoden aan de dijk." Gezondheid Hugense komt uit de vleesbranche. Zijn vader en grootvader waren slager in Oostkapelle. Zelf zit hij al bijna 30 jaar 'in het vlees', als directielid van Vleeswaren- fabriek Hubro. Inmiddels heeft hij zich volledig gestort op Meatless, en laat hij het vlees over aan zijn broers. Zijn drijfve ren zijn, naar eigen zeggen, gezondheid en het wereldvoedselvraagstuk. Hugense: "We eten te veel verzadigd vet, dat zit onder andere in vlees. Natuurlijk kun je proberen iedereen wat bewuster te laten eten. Maar je kunt het de mensen ook wat makkelijker maken met bijvoor beeld vleesproducten met minder vet. Gerda Spaander is lid van de Wantijredactie. Daarnaast legt de mondiale vleesproduc tie een heel groot beslag op land, zoet water en energie. Zeker als ze straks ook in China en India steeds meer dierlijke eiwitten gaan eten, zoals wij dat deden toen we rijker werden. Dat moet wel spaak lopen." Meatless is in korte tijd al een internatio nale zaak. Vanuit Goes gaat het product naar het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De grondstoffen komen tot nu toe uit het buitenland. In Zeeuws- Vlaanderen loopt een proef met de teelt van lupine. Smaak Ernst van Toll, kok van Indisch restaurant Surabaya in Middelburg, is culinair advi seur van Meatless. Hij is erg enthousiast: "In de oosterse keuken, en ook in de mediterrane, is Meatless heel goed te gebruiken, en eigenlijk nauwelijks te onderscheiden van vlees. In mijn rijsttafels heb ik er al van alles mee gedaan. In mijn restaurant, maar ook daarbuiten, heb ik er al veel mensen Jos Hugense: Meatless is heel geschikt als vleesvervanger. Foto: Gerda Spaander. mee kennis laten maken, en ze vinden het lekker! Inmiddels zijn ook verzor gingshuizen geïnteresseerd, want juist daar is het goed als het eten wat minder calorieën bevat." Van Toll werkt aan een receptenboekje. Samen met Hugense gaat hij er voor zorgen dat Meatless in de winkel komt te liggen. Wie Meatless eens wil proeven of zelf wil gebruiken, kan vooralsnog alleen terecht bij Surabaya (Stationsstraat 20, Middelburg. De toko is aan de achterkant, als het restaurant open is.) Als je in de supermarkt vleespro ducten tegenkomt waarop staat dat er veel minder calorieën in zitten, maar wel omega-3 vetten, vitamines en mineralen, dan is de kans groot dat er Meatless in zit

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2007 | | pagina 7