Biologische maaltijd Zeeuwse
zorginstellingen smaakt
naar meer
Zo van het land op het bord
Foto: Jaap Wolterbei
Zeeuwse zorginstellingen gaan door met biologische warme maaltijl
Melissa Ernst
Drie Zeeuwse zorginstellingen werk
ten de afgelopen twee jaar met de ZMF
samen. Ze deden uitgebreid ervaring
op met de introductie van biologische
warme maaltijden in de ouderenzorg.
Dit viel goed in de smaak bij de bewo
ners en de koks: "Het eten heeft weer
de kleur en de smaak van vroeger.
Het resultaat kwam niet zonder
slag of stoot tot stand. Er is met
Êj M een groot aantal leveranciers
m %W overlegd en onderhandeld. Men
ging in binnen- en buitenland op bezoek
bij collega-zorginstellingen om te leren
van hun ervaringen. Er is geëxperimen
teerd in de keuken, de maaltijdlogistiek is
onder de loep genomen. De grootste uit
daging bleek om de juiste leveranciers te
vinden en geen extra kosten te maken.
Aanbod
Hoewel het totale Europese aanbod aan
biologische producten groot is, bleek het
assortiment dat geschikt is voor instellin
gen vrij beperkt. Veel biologische produc
ten bleken alleen in 'supermarktverpak
king' te verkrijgen in plaats van de voor
de instelling benodigde grootverpakking.
De groothandel bleek niet in staat een
breed assortiment aan biologische pro
ducten (in grootverpakking) aan te leve
ren.
Kosten
Zonder meerkosten werken lukte in de
proeffase niet. De geserveerde maaltijden
waren ca. 30-35% duurder dan gebruike
lijk. Dit kwam voornamelijk door het
relatief dure biologisch vlees. Daarom
werd er voor het vervolg gekozen voor
'alleen' groenten en aardappelen die uit
de streek én direct van de biologische
boer kwamen. Momenteel kijkt men naar
de catering om te verkennen wat de
mogelijkheden zijn om de besteltijd te
verkorten. Dit heeft als voordeel dat het
menu afgestemd kan worden op wat op
dat moment goedkoop is. Dit alles moet
biologische maaltijden zonder extra kos
ten mogelijk maken.
Van het land op het bord
Zo heeft iedereen profijt. Zorginstellingen
die gezonde, verse en smaakvolle maaltij
den koken en boeren die voor hun pro
duct zonder de tussenhandel een eerlijke
prijs ontvangen. De inzet is om in 2008
samen zoveel mogelijk maaltijden te ser
veren met biologische streekgroenten uit
de streek onder het motto: Van het land
op het bord!
Ter Reede uit Vlissingen,
Zorggroep Ter Weel uit Goes en
St. Curamus uit Hulst hopen dat
meer instellingen en bedrijven in
Zeeland hun voorbeeld volgen. In
de drie zorginstellingen worden
dagelijks 6000 maaltijden geser
veerd. Dat is ruim 2 miljoen bor
den per jaar. Laat dat pas het
begin zijn
Voor meer informatie:
De opgedane ervaringen staan op de site
van de ZMF en van de instellingen.
Heeft u ook belangstelling, neemt contact
op met Melissa Ernst van de ZMF.
Melissa Ernst is medewerkster duurzame landbouw,
plattelandsvernieuwing en energie bij de ZMF.
8 WANTIJ December '07