Biologische maaltijd Zeeuwse zorginstellingen smaakt naar meer Zo van het land op het bord Foto: Jaap Wolterbei Zeeuwse zorginstellingen gaan door met biologische warme maaltijl Melissa Ernst Drie Zeeuwse zorginstellingen werk ten de afgelopen twee jaar met de ZMF samen. Ze deden uitgebreid ervaring op met de introductie van biologische warme maaltijden in de ouderenzorg. Dit viel goed in de smaak bij de bewo ners en de koks: "Het eten heeft weer de kleur en de smaak van vroeger. Het resultaat kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Er is met Êj M een groot aantal leveranciers m %W overlegd en onderhandeld. Men ging in binnen- en buitenland op bezoek bij collega-zorginstellingen om te leren van hun ervaringen. Er is geëxperimen teerd in de keuken, de maaltijdlogistiek is onder de loep genomen. De grootste uit daging bleek om de juiste leveranciers te vinden en geen extra kosten te maken. Aanbod Hoewel het totale Europese aanbod aan biologische producten groot is, bleek het assortiment dat geschikt is voor instellin gen vrij beperkt. Veel biologische produc ten bleken alleen in 'supermarktverpak king' te verkrijgen in plaats van de voor de instelling benodigde grootverpakking. De groothandel bleek niet in staat een breed assortiment aan biologische pro ducten (in grootverpakking) aan te leve ren. Kosten Zonder meerkosten werken lukte in de proeffase niet. De geserveerde maaltijden waren ca. 30-35% duurder dan gebruike lijk. Dit kwam voornamelijk door het relatief dure biologisch vlees. Daarom werd er voor het vervolg gekozen voor 'alleen' groenten en aardappelen die uit de streek én direct van de biologische boer kwamen. Momenteel kijkt men naar de catering om te verkennen wat de mogelijkheden zijn om de besteltijd te verkorten. Dit heeft als voordeel dat het menu afgestemd kan worden op wat op dat moment goedkoop is. Dit alles moet biologische maaltijden zonder extra kos ten mogelijk maken. Van het land op het bord Zo heeft iedereen profijt. Zorginstellingen die gezonde, verse en smaakvolle maaltij den koken en boeren die voor hun pro duct zonder de tussenhandel een eerlijke prijs ontvangen. De inzet is om in 2008 samen zoveel mogelijk maaltijden te ser veren met biologische streekgroenten uit de streek onder het motto: Van het land op het bord! Ter Reede uit Vlissingen, Zorggroep Ter Weel uit Goes en St. Curamus uit Hulst hopen dat meer instellingen en bedrijven in Zeeland hun voorbeeld volgen. In de drie zorginstellingen worden dagelijks 6000 maaltijden geser veerd. Dat is ruim 2 miljoen bor den per jaar. Laat dat pas het begin zijn Voor meer informatie: De opgedane ervaringen staan op de site van de ZMF en van de instellingen. Heeft u ook belangstelling, neemt contact op met Melissa Ernst van de ZMF. Melissa Ernst is medewerkster duurzame landbouw, plattelandsvernieuwing en energie bij de ZMF. 8 WANTIJ December '07

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2007 | | pagina 8