jig tit J rJ\erót menu 2007
njmtó
Wonmat getmld met al en ei
ijdriinaalkoej gelmtid met kerrie
en AmaaAaffekchd,
'trie
Streekproducten
Voedsel uit eigen tuin hoort vanzelfspre
kend bij de streekproducten. Aardappelen
van biologisch pootgoed uit de volkstuin,
aubergines en pastinaak van de volle
grond. De pastinaak is een bijna vergeten
groente, daarover meer in het volgende
artikel. De discussie spitste zich toe op de
sinaasappelschillen in de soep. Moet je de
voorkeur geven aan een biologische
sinaasappel uit Zuid-Afrika of een waar
schijnlijk bespoten exemplaar uit Spanje?
Waar blijven toch de biologische zonne
bloempitten uit Frankrijk, nu er alleen
nog maar Chinese pitjes te verkrijgen
zijn? Wat weegt het zwaarst?
Bestrijdingsmiddelen in de grond of C02
in de dampkring? Zegt u het maar.
Fair Trade
Dit dilemma doet zich ook voor met de
Fair Trade producten die op het menu
stonden. Eerlijke handel of fair trade
bevordert het volgen van sociale en ecolo
gische regels bij internationale handel, in
het bijzonder bij de export van arme lan
den naar het geïndustrialiseerde westen.
Een belangrijk onderdeel hiervan is het
bieden van een eerlijke prijs voor een pro
duct. Daarmee bedoelt men een prijs die
in verhouding staat tot de productiekos
ten, en niet een prijs die bepaald wordt
door de verhoudingen op de internationa
le markt. Fair Trade producten zijn daar
om vaak wat duurder.
Biologisch
Dat kun je in de portemonnee compense
ren door biologische producten bij de Aldi
of Lidl te kopen. Maar dan ben je weer
medeplichtig aan de mindere arbeids
voorwaarden van het personeel bij deze
Foto: Jaap Woiterbeek.
ketens. Een ander dilemma van Fair
Trade is dat de producten van ver komen.
Dat betekent dus veel C02 uitstoot. Fair
Trade appelsap versus Zeeuws appelsap?
Faire Trade rietsuiker versus Hollandse
bietsuiker?
Logisch dat een groot deel van de gerech
ten van en de drank bij het Kerstmaal
biologisch is. Deels gekocht bij AH, die
een groot assortiment heeft (maar geen
biologisch bladerdeeg gevonden), bij Bio
Dröme, de winkel voor natuurvoeding en
reformartikelen in Goes en via de website
van boer Van Hootegem (zie de column)
in Kruiningen.
Seizoensgebonden
Er werden seizoensgebonden groenten
geserveerd zoals spruitjes, kleine roodko-
kende stoofpeertjes, ui en witlof met wal
noten in de salade. Het toetje bestond uit
zelfgemaakt ijs met de smaak van in het
wild geplukte bramen. Koffie en thee van
Max Havelaar met pure biologische cho
colade van 85% cacao.
Een Kerstmenu bereiden dat voor
honderd procent aan alle eerder
genoemde voorwaarden voldoet,
is moeilijk. Je komt voor dilem
ma's te staan. Er moet soms geko
zen worden tussen bijvoorbeeld
"biologisch ver weg" of "niet bio
logisch dichtbij". Toch kom je
met bewust inkopen, een deel
zelf telen en een dosis creativiteit
een eind in de richting. O ja, de
kosten van het zelf bereide
Kerstmenu bedroegen tachtig
euro, wat neerkomt op tien euro
per persoon
j rildefaf rihn en aa/term,
aevuld met jroentefarce
miitieA met a man delkhaafel
j/iainfiy no nóatri metyettenkaai
crème-,
fjeeuwAe MeoJfeerJeA
■flarda, 'pelfwreè
Jalade can witlof, roffnen, walm
ten en ri/naaAaffel
(tae
dfte en thee met chocola
FfJii het me na werd aeierceerd:
tferen
■ten hier
flfrenkhoof ('Jeemc/, hiologüch
felthier
bekap Óéoomjaard
'er tkfi/nde
ïtte wiin (Momaine ^fjaAteflcme
rihardonnag hie 2005
wijn f lor/et (f)ace hio
2005
De recepten staan op www.zmf.nl
Willem de Weert is eindredacteur van Wantij.
Met een culinaire bijdrage van Janneke Donkers,
Anke van der Geest, Peter Maas, Jan Moekotte, Gerda
Spaander. Met dank aan Anja Buuron.
4 WANTIJ December '07