Zeeuwse ondernemer lanceert
'Meatless'
Consument
Minder vlees en vet
(pi 03
7 WANTIJ December '07
Meatless betekent: zonder vlees.
Maar wat spelen met dezelfde let
ters geeft ook 'eat less meat'.
Meatless is een nieuw product
van een Zeeuwse ondernemer.
Het wordt vooral gebruikt om
vlees wat minder vlezig en voor
al minder vet te maken.
Meatless wordt gemaakt van zi
lupine of tarwe. Rauw heeft
Meatless weinig sntaak, maar je
kunt het al kokend en bakkend de smaak
geven die je wilt. Het is heel geschikt als
vleesvervanger en wordt gemaakt in
Goes. Jos Hugense, de 'geestelijk vader'
van Meatless, richt zich vooral op de
verwerking van Meatless in vleesproduc
ten. "Je kunt inzetten op die paar pro
cent vegetariërs, maar de meeste mensen
blijven gewoon vlees eten. Als je voor
elkaar krijgt dat een deel van al dat vlees
wordt vervangen door Meatless, dan zet
dat veel meer zoden aan de dijk."
Gezondheid
Hugense komt uit de vleesbranche. Zijn
vader en grootvader waren slager in
Oostkapelle. Zelf zit hij al bijna 30 jaar 'in
het vlees', als directielid van Vleeswaren-
fabriek Hubro. Inmiddels heeft hij zich
volledig gestort op Meatless, en laat hij
het vlees over aan zijn broers. Zijn drijfve
ren zijn, naar eigen zeggen, gezondheid
en het wereldvoedselvraagstuk.
Hugense: "We eten te veel verzadigd vet,
dat zit onder andere in vlees. Natuurlijk
kun je proberen iedereen wat bewuster te
laten eten. Maar je kunt het de mensen
ook wat makkelijker maken met bijvoor
beeld vleesproducten met minder vet.
Gerda Spaander is lid van de Wantijredactie.
Daarnaast legt de mondiale vleesproduc
tie een heel groot beslag op land, zoet
water en energie. Zeker als ze straks ook
in China en India steeds meer dierlijke
eiwitten gaan eten, zoals wij dat deden
toen we rijker werden. Dat moet wel
spaak lopen."
Meatless is in korte tijd al een internatio
nale zaak. Vanuit Goes gaat het product
naar het Verenigd Koninkrijk en de
Verenigde Staten. De grondstoffen komen
tot nu toe uit het buitenland. In Zeeuws-
Vlaanderen loopt een proef met de teelt
van lupine.
Smaak
Ernst van Toll, kok van Indisch restaurant
Surabaya in Middelburg, is culinair advi
seur van Meatless. Hij is erg enthousiast:
"In de oosterse keuken, en ook in de
mediterrane, is Meatless heel goed te
gebruiken, en eigenlijk nauwelijks te
onderscheiden van vlees. In mijn
rijsttafels heb ik er al van alles mee
gedaan. In mijn restaurant, maar
ook daarbuiten, heb ik er al veel mensen
Jos Hugense: Meatless is heel geschikt als vleesvervanger.
Foto: Gerda Spaander.
mee kennis laten maken, en ze vinden
het lekker! Inmiddels zijn ook verzor
gingshuizen geïnteresseerd, want
juist daar is het goed als het eten wat
minder calorieën bevat."
Van Toll werkt aan een receptenboekje.
Samen met Hugense gaat hij er voor
zorgen dat Meatless in de winkel komt te
liggen.
Wie Meatless eens wil proeven of zelf wil
gebruiken, kan vooralsnog alleen terecht
bij Surabaya (Stationsstraat 20,
Middelburg. De toko is aan de achterkant,
als het restaurant open is.)
Als je in de supermarkt vleespro
ducten tegenkomt waarop staat
dat er veel minder calorieën in
zitten, maar wel omega-3 vetten,
vitamines en mineralen, dan is de
kans groot dat er Meatless in zit