Zeeuwse mosselen krijgen
predikaat 'oranje'
C onsumen
Gerda Spaander
Over de duurzaamheid van de Zeeuwse mosselen is het
nodige te doen. Er zijn nog meer eetbare schelpdieren.
Hoe zit het daarmee?
Mosselen in soorten
Laten we eerst nog eens naar de mosselen
kijken. De Viswijzer, houvast voor wie bij
het kopen van vis, schaal- en schelpdie
ren wil kijken hoe het zit met de duur
zaamheid van zijn aankoop, vermeldt
twee soorten mosselen. De Zeeuwse mos
selen krijgen het predikaat 'oranje' (twee
de keuze), wegens de zaadvisserij in de
Waddenzee. De mosselen die op hangcul-
tures worden gekweekt in België,
Frankrijk en Spanje worden wel goed
bevonden.
Het benodigde mosselzaad wordt inge
vangen met netten of draden, een metho
de die geen bodemschade veroorzaakt. En
ze schijnen ook smakelijk te zijn.
Japanse plaag
En dan de oesters. Die worden ook al in
orde bevonden door de Viswijzer. Doordat
ze algen eten dragen oesters zelfs bij aan
het heldere water van de Oosterschelde.
Dat geldt zowel voor de platte (Zeeuwse)
oester als zijn verdringer, de Japanse. De
laatste is in 1963 is geïntroduceerd,
omdat er problemen waren met de kweek
van de Zeeuwse. Een slechte zet, want
vervolgens is de Japanse, ook wel Creuse
genoemd, tot een plaag geworden. Dus
die kunnen we naar hartelust uit het wild
oogsten, al houden liefhebbers het liever
op de Zeeuwse soort. Gemakkelijk is dat
oogsten overigens niet: als ze op het slik
liggen zijn ze nog wel te rapen, maar
vaak zitten ze op elkaar of op een harde
ondergrond, en laten ze zich nauwelijks
lostrekken en openbikken. Dat wordt een
erg moeizame maaltijd.
Duurzaam uit China?
En dan zijn er nog de minder gangbare
schelpen als kokkel, de sint-jacobsschelp
en de wulk.
De beoordeling van de duurzaamheid
hangt samen met de manier van oogsten.
De MSC-kokkels uit het Kanaal worden
uiteraard goed bevonden.
Maar als schelpen worden geoogst met
bodemtrawlers blijft er van de zeebodem
een woestenij over en staan ze als 'rood'
in de Viswijzer. De sint-jacobsschelpen die
worden opgedoken bij Schotland of wor
den gekweekt in China worden daarente
gen wel duurzaam geacht. Al kun je bij
dat laatste wel een vraagteken zetten,
gezien de energie die nodig is om die
schelpen vanuit China hier te krijgen.
Tip voor de doe-het-zelver:
Gewoon naar de dijk gaan en zelf
wat kreukels of mossels tussen de
stenen uit peuteren
Voor meer informatie:
www.goedevis.nl
Gerda Spaander is lid van de Wantijredactie.
v 'i'
7 WANTIJ Juli '08