Zeeuwse mosselen krijgen predikaat 'oranje' C onsumen Gerda Spaander Over de duurzaamheid van de Zeeuwse mosselen is het nodige te doen. Er zijn nog meer eetbare schelpdieren. Hoe zit het daarmee? Mosselen in soorten Laten we eerst nog eens naar de mosselen kijken. De Viswijzer, houvast voor wie bij het kopen van vis, schaal- en schelpdie ren wil kijken hoe het zit met de duur zaamheid van zijn aankoop, vermeldt twee soorten mosselen. De Zeeuwse mos selen krijgen het predikaat 'oranje' (twee de keuze), wegens de zaadvisserij in de Waddenzee. De mosselen die op hangcul- tures worden gekweekt in België, Frankrijk en Spanje worden wel goed bevonden. Het benodigde mosselzaad wordt inge vangen met netten of draden, een metho de die geen bodemschade veroorzaakt. En ze schijnen ook smakelijk te zijn. Japanse plaag En dan de oesters. Die worden ook al in orde bevonden door de Viswijzer. Doordat ze algen eten dragen oesters zelfs bij aan het heldere water van de Oosterschelde. Dat geldt zowel voor de platte (Zeeuwse) oester als zijn verdringer, de Japanse. De laatste is in 1963 is geïntroduceerd, omdat er problemen waren met de kweek van de Zeeuwse. Een slechte zet, want vervolgens is de Japanse, ook wel Creuse genoemd, tot een plaag geworden. Dus die kunnen we naar hartelust uit het wild oogsten, al houden liefhebbers het liever op de Zeeuwse soort. Gemakkelijk is dat oogsten overigens niet: als ze op het slik liggen zijn ze nog wel te rapen, maar vaak zitten ze op elkaar of op een harde ondergrond, en laten ze zich nauwelijks lostrekken en openbikken. Dat wordt een erg moeizame maaltijd. Duurzaam uit China? En dan zijn er nog de minder gangbare schelpen als kokkel, de sint-jacobsschelp en de wulk. De beoordeling van de duurzaamheid hangt samen met de manier van oogsten. De MSC-kokkels uit het Kanaal worden uiteraard goed bevonden. Maar als schelpen worden geoogst met bodemtrawlers blijft er van de zeebodem een woestenij over en staan ze als 'rood' in de Viswijzer. De sint-jacobsschelpen die worden opgedoken bij Schotland of wor den gekweekt in China worden daarente gen wel duurzaam geacht. Al kun je bij dat laatste wel een vraagteken zetten, gezien de energie die nodig is om die schelpen vanuit China hier te krijgen. Tip voor de doe-het-zelver: Gewoon naar de dijk gaan en zelf wat kreukels of mossels tussen de stenen uit peuteren Voor meer informatie: www.goedevis.nl Gerda Spaander is lid van de Wantijredactie. v 'i' 7 WANTIJ Juli '08

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2008 | | pagina 7