Aarde en water Rubriek waarin Anke van der Geest de niet-levende aardkundig waardevolle natuur in Zeeland beschrijft. Anke van der Geest Bij aardkunde denken we aan bovengrondse zaken, maar ook onder het maaiveld zijn boeiende processen aan de gang. De verscheidenheid aan zoet en zout water in de ondergrond van Zeelandis een aardkundige waarde waar je niet zo gauw bij stilstaat. Oude kreekrestanten zijn van zout zoet geworden. Foto: Jan Moekotte. In de aarde zit water. Afhankelijk I van de samenstelling van de lagen I (zand, klei of veen) is er water op iiverse diepten aanwezig. Sommige van Beze waterlagen zijn eeuwenoud en prima Beschikt voor drinkwater. Grote delen van Beeland maken bijvoorbeeld gebruik van Irondwater uit de Brabantse Wal. Zand In Zeeland zelf is op diverse plekken zoet fvater te vinden waar aan het oppervlak «ikke zandpakketten zijn. De zandpakket- |en van de duinen bevatten door regen- Ivater een zoetwaterbel. Bij bredere duin gebieden zoals bij Oranjezon en Jlaamstede is een grotere zoetwaterlaag lanwezig. Ook in de oudere zandlagen, lie zijn neergelegd tijdens de laatste ijs- lijd, zitten nog zoetwaterlagen. In Beeland is dat nog het geval langs de ;rens met België. Juist op die twee loca ties werd tot voor kort dan ook nog drinkwater gewonnen. Infiltratie De mens heeft door middel van infiltratie regelmatig het zoetwatergehalte vergroot ten behoeve van de drinkwatervoorzie ning. Gebieden waar dat gebeurt, zoals bij Haamstede en St. Jansteen, zijn als grondwaterbeschermingsgebieden aange wezen. Op Walcheren werden in Oranjezon en bij Biggekerke in de vorige eeuw ook infiltraties gedaan, maar deze gebieden zitten tegenwoordig op de reser vebank. Hier kunnen dan de natuurlijke processen opnieuw hun gang gaan, waar door ze aardkundig waardevol zijn. Zout-zoet Naast de bovengenoemde zandlagen kent Zeeland van nature gebieden met zoet water en gebieden met zout water in de ondergrond. Zoet water komt in eerste instantie van regenwater. Via de onder grond kan er ook zoet water naar het oppervlaktewater (plassen, kreken, welen) doorstromen. Soms komt zoet water op onverwachte plekken aan het oppervlak (kwel) zoals bij laag water in de kreken van Saeftinghe. Het zoute water komt via diepere lagen uit zee onder het land of via kwel uit de kanalen. Op dit moment is het grondwater zout of brak in de zeer lage gedeelten van de pro vincie en in de buurt van de kanalen door Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en Zuid- Beveland Voor meer informatie: http://loket.zeeland.nl/aeo/. klik dan op: 'start het zoekscherm' Anke van der Geest is medewerkster van de Wantijredactie. 17 WANTIJ April '09

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2009 | | pagina 17