Gastheren van de
Oosterschelde
nterview
Natuur en ondernemers zijn geen natuurlijke vijanden.
De cursus Gastheerschap voor ondernemers rondom
Nationaal Park Oosterschelde, is daar een voorbeeld
van. 'Mooie natuur is voor ondernemers van
levensbelang, want daar komen toeristen op af',
aldus Wilco Jacobusse, coördinator van het Nationaal
Park Oosterschelde.
Kunnen economie en natuur samen door één deur?
En die leren ze bij de cursus Gastheerschap?
Svevo de Weert
Wilco Jacobusse: 'De grote economische
activiteit maakt Nationaal Park Ooster
schelde juist een uniek stukje Nederland.
De mossel- en oestervisserij is een belang
rijke bron van inkomsten voor Zeeland. Vaak
heb je als ondernemer en natuurorganisatie
een gezamenlijk doel. De natuur is voor
ondernemers van levensbelang. Toeristen
boeken bijvoorbeeld natuurvaartochten om
dat ze bruinvissen en zeehonden willen zien.
Daarnaast neemt de aandacht voor klimaat
en milieu toe onder recreanten, waardoor
natuur een belangrijkere rol speelt bij het
kiezen van een vakantiebestemming of dag
uitje. Ook bedrijven schenken steeds meer
aandacht aan natuur en milieu. Maat
schappelijk verantwoord ondernemen
wordt steeds populairder. Veel onderne
mers weten alleen niet hoe ze dat moeten
doen. Belangrijk is betrokkenheid bij de ei
gen omgeving. Dat kan het sponsoren van
de plaatselijke tennisclub zijn, maar ook een
bijdrage leveren aan het lokale natuurge
bied. Ondernemers zijn meestal niet op de
hoogte van de mogelijkheden.'
Nationaal Park de Oosterschelde
Nationaal Park Oosterschelde is met
37.000 hectare het grootste nationaal
park van Nederland. Een gebied waar
duizenden vogels, planten en dieren
leven dankzij de afwisseling van eb en
vloed, zout en zoet water. De Ooster
schelde is eigenlijk een kraamkamer en
wegrestaurant tegelijk: sommige vogels
komen er broeden, andere scharrelen
er hun kostje bij elkaar om vervolgens
door te vliegen naar hun broed- en
overwinteringsgebied.
Wilco Jacobusse: 'Precies! Onze ambitie is
om de bezoekers van het nationaal park een
onvergetelijke beleving mee te geven. Om
ze wat te leren over de Oosterschelde. Wie
kan dat nu beter dan de ondernemers? Zij
spreken elke dag de toeristen en inwoners
van Zeeland. Daarom ontwikkelden het IVN,
Recron en Koninklijke Horeca Nederland
een landelijke cursus Gastheerschap. Vijfen
twintig bedrijven rondom de Oosterschelde
deden mee en werden in vijf dagen klaarge
stoomd tot erkend Gastheer, met kennis
over de bijzondere waarden van de streek.
Twee jaar geleden konden ondernemers
rond de Oosterschelde de cursus volgen.
We merkten dat de gastheren erg geïnteres
seerd waren, zelf meer begrip kregen en
meer begrip kweekten voor de natuur bij
hun gasten. Door het dicht bij de onderne
mer te brengen, voelt deze zich er meer ver
antwoordelijk voor. Lokale ondernemers die
elkaar nooit spraken, bouwden een eiland-
overstijgend netwerk op. Sommigen heb
ben zelfs een gezamenlijk arrangement op
gezet. Ook komen we nog twee maal per
jaar samen om interessante dingen uit te
wisselen. Zo kwam onlangs de voorzitter
van de Nederlandse Oestervereniging, Cees
van Liere, wat vertellen over de oester
visserij.
De gastheren zijn zekerder over hun kennis
van het gebied, gasten merken dit en rea
geren er goed op. Af en toe worden ook
opnieuw de ogen geopend van mensen die
al heel hun leven langs de Oosterschelde
wonen. 'Je eigen omgeving is vaak zo ge
woon en vanzelfsprekend, dat je vergeet
hoe mooi die is. Dat geldt ook de Ooster
schelde.'
Svevo de Weert studeert
Communicatie- en
Informatiewetenschappen
aan de Universiteit van Tilburg.
wantij juli 2011 (f 5