Wieren en de onderwaterwereld Wieren zijn in, althans in de trendy keuken. Albert Heijn verkoopt bijvoorbeeld zeewiersalade. Je vindt lokale zeewier terug bij verse oesters: het betreft dan veelal knotswier of gezaagde zee-eik. Helaas belanden deze laatste wieren in de groencontainer en nooit op het bord. Roerloos Eetbaar Ballastwater Plantaardig Kleine zee-eik, Kattendijke excursieplek Justus van den Berg In de Oosterschelde komen circa 220 soorten wieren voor. De meeste zijn eetbaar en circa een derde deel van de soorten zijn nieuwkomers. Net als het eten op ons bord, ziet ook de wierengemeenschap in de Oosterschelde er heel anders uit dan vijftig jaar geleden. Laatst wandelde ik bij Wemeldinge langs de waterlijn, het was eb. Om de bocht zag ik ineens een man roerloos liggen op het basalt met zijn hoofd naar beneden, tegen de waterlijn aan. Ik dacht: 'hij is onwel geworden, vlug er op afDichterbij gekomen sprak ik hem aan, want ik had nog geen beweging gezien. Hij bewoog nog steeds niet, maar reageerde wel. Ik vroeg hem: 'Gaat het? Wat doet u daar?' Er kwam antwoord: 'Ik fotografeer een roodwier.' 'Oh, is dat alles', was gerustgesteld mijn antwoord. Wie doet nu zoiets in februari? Bij nadere kennismaking bleek de man lid te zijn van de Strandwerkgroep die valt onder de Stichting Anemoon. Het blijkt dat ze eens per maand langs de kustlijn lopen op zoek naar wieren en naar al wat er nog meer leeft langs en in het water. Hierbij kijken ze vooral naar wat er op en onder de (basalt)stenen zit. Sommigen zoeken alleen naar mosdieren, weekdieren of anemonen. Het is werkelijk onvoorstelbaar welke vormen van leven er langs de waterlijn van de Oosterschelde voorkomen. Ik kan me nu goed voorstellen dat Vietnamezen een goed maaltje vinden van kreukels, kokkels, krabben en wat er nog meer zit op een bedje van zeewier. De Strandwerkgroep verzamelt wieren en men vindt geregeld nieuwe soorten. Deze blijken meestal afkomstig te zijn van het ballastwater van schepen of zijn meegekomen met de import van schelpen. Zo was er een paar jaar geleden een explosie van een zeer eetbare nieuwkomer: wakame. Deze kwam massaal voor bij Yerseke en in het Kanaal door Zuid-Beveland. Hij is er nog steeds maar nu in veel lagere aantallen. Net als met de komst van de Japanse oesters zorgen de nieuwkomers veelal voor een afname van de groeimogelijkheden van onze eigen wieren. Dan is het crisis onder water, maar voor de meesten van ons blijft dat een verborgen crisis. Je ziet het helaas niet, of je moet natuurlijk met je hoofd naar beneden langs de laagwaterlijn liggen. O Justus van den Berg is FLORON coördinator Zeeland en coördinator van de plantenwerkgroep KNNV Bevelanden. Ulva pertusa Neeltje Jans. Undaria pinnatifida. Bruinisse Zoeterbout - Zijpe strandwerkgroep wantij april 2013 (f 17

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2013 | | pagina 17