Hoger energieverbruik
door mosselconvenant
O
O
Wout van den Berg, mosselkweker te Bruinissse
de voetafdruk
Op Twitter meldt mosselkweker en voormalig visserijvoorman Wout van
den Berg zijn interview voor de Wantij. Reactie van een mede-twitteraar:
'Wie had dat vijfjaar geleden gedacht: Wout in Wantij!' En dan Wout
weer: 'Wij zijn zo duurzaam, niet dan?'
Energieverbruik
Score
Geen rancune
Gerda Spaander
Nu gaat deze voetafdruk in de eerste plaats
over iemands persoonlijke score, maar in
'Bru' kwam de voetafdruk van de
mosselvisserij inderdaad uitgebreid ter
sprake. En dan vooral in verband met het in
2008 afgesloten convenant, waarin werd
afgesproken dat de mosselzaadvisserij stap
voor stap wordt verplaatst van de
Waddenzee naar de Oosterschelde. Het
gevolg daarvan is dat het mosselzaad
nu wordt gevangen in mosselzaad
invanginstallaties (MZI's). Wout legt uit:
'Eerst was het een kwestie van opvissen en
uitzaaien. Nu moeten we de MZI's plaatsen,
regelmatig controleren, en na de oogst
weer opruimen. Ik schat dat mijn schepen
nu ongeveer vier maal zoveel brandstof
verstoken als vóór de MZI-tijd. Verder be
staan de tonnen en de netten van de MZI's
uit ladingen plastic, waarvan steeds weer
het een en ander moet worden vervangen.
Dus voor de natuur in de Waddenzee zal de
verandering goed zijn, maar volgens mij is
het er niet duurzamer op geworden. Maar
daar ging het vijfjaar geleden niet over.'
En duurzaam energieverbruik is iets wat
Wout zeer ter harte gaat. Hij heeft twintig
zonnepanelen op z'n dak liggen, stookt
regelmatig zijn speksteenkachel, is betrokken
bij de voorbereiding van een windmolenpark
in de buurt van Zierikzee en eerder bij een al
draaiend park in Ooltgensplaat. 'We zijn de
olievoorraad aan het opmaken en die kan
niet worden aangevuld. Een winkelier is
gauw klaar met zaken doen als hij wel
verkoopt, maar zijn voorraden niet aanvult.
Bovendien: we kunnen de Chinezen niet
verbieden hetzelfde te willen als wij. Dan
moeten we toch echt minder energie
verbruiken.'
Wout blijkt met 4,9 ha net iets boven het
gemiddelde te scoren. Zuinig met energie
en aankopen, iets minder zuinig met auto
en vliegtuig (eens in de paar jaar snorkelen
en duiken op Bonaire bijvoorbeeld) en een
gemiddelde score voor eten en drinken.
Biologisch eten vindt hij lekkerder, zuivel is
voor kalveren en het gezin Van den Berg eet
maar vier of vijf keer paar jaar mosselen....
Nog even terug naar de mosselperikelen. De
sector werd tot nieuwe methoden ge
dwongen, waarbij Wout voor zijn eigen bedrijf
met het MZI-idee kwam. 'Anderen lachten
erom, maar het bleek te werken. Het kost ons
veel meer, maar we zijn nu wel zeker van de
opbrengst. We moeten nu ook proeven gaan
doen met zaadwinning in de Noordzee. Het
lijkt mij onzin, maar misschien komt ook hier
onverwachts iets goeds uit voort.'
Achteraf kijkt Wout niet met rancune
terug. 'Zowel de natuurorganisaties als wij
zijn minder zwart-wit gaan denken, en dat
is goed. Maar het boek is niet goed
afgesloten. Om dat alsnog te doen zou ik
nog best eens een glaasje willen drinken
met sommige betrokkenen.'
Voor meer informatie:
www.opznwouts.nl
Gerda Spaander is
lid van de Wantijredactie.
201 wantij april 2013