Hoger energieverbruik door mosselconvenant O O Wout van den Berg, mosselkweker te Bruinissse de voetafdruk Op Twitter meldt mosselkweker en voormalig visserijvoorman Wout van den Berg zijn interview voor de Wantij. Reactie van een mede-twitteraar: 'Wie had dat vijfjaar geleden gedacht: Wout in Wantij!' En dan Wout weer: 'Wij zijn zo duurzaam, niet dan?' Energieverbruik Score Geen rancune Gerda Spaander Nu gaat deze voetafdruk in de eerste plaats over iemands persoonlijke score, maar in 'Bru' kwam de voetafdruk van de mosselvisserij inderdaad uitgebreid ter sprake. En dan vooral in verband met het in 2008 afgesloten convenant, waarin werd afgesproken dat de mosselzaadvisserij stap voor stap wordt verplaatst van de Waddenzee naar de Oosterschelde. Het gevolg daarvan is dat het mosselzaad nu wordt gevangen in mosselzaad invanginstallaties (MZI's). Wout legt uit: 'Eerst was het een kwestie van opvissen en uitzaaien. Nu moeten we de MZI's plaatsen, regelmatig controleren, en na de oogst weer opruimen. Ik schat dat mijn schepen nu ongeveer vier maal zoveel brandstof verstoken als vóór de MZI-tijd. Verder be staan de tonnen en de netten van de MZI's uit ladingen plastic, waarvan steeds weer het een en ander moet worden vervangen. Dus voor de natuur in de Waddenzee zal de verandering goed zijn, maar volgens mij is het er niet duurzamer op geworden. Maar daar ging het vijfjaar geleden niet over.' En duurzaam energieverbruik is iets wat Wout zeer ter harte gaat. Hij heeft twintig zonnepanelen op z'n dak liggen, stookt regelmatig zijn speksteenkachel, is betrokken bij de voorbereiding van een windmolenpark in de buurt van Zierikzee en eerder bij een al draaiend park in Ooltgensplaat. 'We zijn de olievoorraad aan het opmaken en die kan niet worden aangevuld. Een winkelier is gauw klaar met zaken doen als hij wel verkoopt, maar zijn voorraden niet aanvult. Bovendien: we kunnen de Chinezen niet verbieden hetzelfde te willen als wij. Dan moeten we toch echt minder energie verbruiken.' Wout blijkt met 4,9 ha net iets boven het gemiddelde te scoren. Zuinig met energie en aankopen, iets minder zuinig met auto en vliegtuig (eens in de paar jaar snorkelen en duiken op Bonaire bijvoorbeeld) en een gemiddelde score voor eten en drinken. Biologisch eten vindt hij lekkerder, zuivel is voor kalveren en het gezin Van den Berg eet maar vier of vijf keer paar jaar mosselen.... Nog even terug naar de mosselperikelen. De sector werd tot nieuwe methoden ge dwongen, waarbij Wout voor zijn eigen bedrijf met het MZI-idee kwam. 'Anderen lachten erom, maar het bleek te werken. Het kost ons veel meer, maar we zijn nu wel zeker van de opbrengst. We moeten nu ook proeven gaan doen met zaadwinning in de Noordzee. Het lijkt mij onzin, maar misschien komt ook hier onverwachts iets goeds uit voort.' Achteraf kijkt Wout niet met rancune terug. 'Zowel de natuurorganisaties als wij zijn minder zwart-wit gaan denken, en dat is goed. Maar het boek is niet goed afgesloten. Om dat alsnog te doen zou ik nog best eens een glaasje willen drinken met sommige betrokkenen.' Voor meer informatie: www.opznwouts.nl Gerda Spaander is lid van de Wantijredactie. 201 wantij april 2013

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2013 | | pagina 20