Boeren met techniek of met natuur? f|t Sfe Hoe kunnen boeren meer natuur in hun bedrijfsvoering bewerkstelligen? In de akkerbouw zijn twee richtingen: de ecomodernische en de natuurinclusieve benadering. Ecomodernische benadering Natuun iclusieve landbouw Verschillen Supermarkten Bessenoogst in Heinkenszand. Foto: Jaap Wolterbeek Ineke ter Stege De ecomodernische landbouw richt zich op het terugdringen van de milieudruk en het voorkomen van de uitputting van hulpbronnen. Het streven is een hoge productie op zo weinig mogelijk oppervlak, met inzet van alle mogelijke technieken. Dit gebeurt met innovaties zoals kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetische modificatie. Door het intensieve karakter van de landbouw blijft er grond over voor de natuur. De invloed van deze superefficiënte landbouw kan echter een negatieve invloed hebben op de bodemprocessen. Dat moet nog nader onderzocht worden. De natuurinclusieve landbouw maakt gebruik van de al aanwezige processen in de natuur: bodem, planten, dieren. De innovatie richt zich hier op het optimaal inzetten van deze natuurlijk processen. Daarnaast zet deze landbouw zijn manier van werken in een breder perspectief: van producent tot consument. Zowel boer als consument moeten zich bewust worden wat hun handelen betekent voor natuur en milieu en zich realiseren dat er niet onbeperkt gebruik kan worden gemaakt van Moeder Aarde. Waar de natuurinclusieve landbouw optimaal gebruik maakt van de natuur en zich richt op het brede spectrum van productie tot consumptie, maakt de ecomodernische landbouw juist gebruik van de mens, met diens technologische en innovatieve vindingrijkheid. Een ander opvallend verschil is de grootte van het gebruikte landoppervlakte. De ecomodernische aanpak probeert het oppervlak te beperken door de grond optimaal te gebruiken. De ruimte die overblijft kan voor 'puur natuur' gebruikt worden. De natuurinclusieve aanpak vraagt meer grond, maar in de gebruikte ruimte is de natuur veel meer geïntegreerd. Voedsel komt soms via boerderijwinkels, maar meestal via de supermarkt op het bord van de consument. In de super markten is geen specifieke vermeldingen over de wijze van akkerbouw, anders dan het etiket 'biologisch'. Het Centraal Bureau Levensmiddelen houdt zich namens de supermarktenbranche bezig met vraagstukken van milieu en duurzaamheid. Op 29 juni jl. werd het 'Convenant Voedingsmiddelen Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen' ondertekend. Hierin staat dat er door samenwerking gewerkt zal worden aan verduurzaming van de productieketen, en het beperken van de milieuschade. De supermarkten willen niet alleen het aanbod van biologisch verbouwde groenten en fruit vergroten, maar ook de klanten beter informeren over de afkomst van de producten. Of dat de natuurinclusieve of ecomodernische aanpak zal zijn, blijft voorlopig de vraag. Ineke ter Stege is lid van de Wantijredactie. 10J wantij oktober 2018

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2018 | | pagina 10