Bietjes - Gember Alex Bruning heeft sinds de middelbare school interesse in circulaire economie. Nadat zijn economie docent in de klas een aflevering van Tegenlicht had laten zien, schreef hij er zijn profielwerkstuk over. Het onderwerp liet hem niet meer los. Om meer te weten te komen over circulaire economie legde Alex een aantal vragen voor aan Hannah Twigt. Zij is op diverse terreinen actief op dit gebied. Goedkoop en snel htttney ut Riff Mamma Mamma Circulair is een om dingen mo beter te doen Peter Louwerse Hoe bent u voor het eerst in aanraking gekomen met de term circulaire economie? Van jongs af aan keek Hannah met verbazing naar hoe wij als mensen dingen doen en hoe we omgaan met onze omgeving. Massaproductie in het buitenland en het invliegen van produc ten voor weinig geld uit China. Dat kan toch eigenlijk niet goed zijn. Hoe is dat mogelijk? Als kind dacht ze: 'Er zullen wel mensen over na hebben gedacht.' Toen haar vader, Wim Twigt, volop bezig was met duurzaamheid en circulair denken, zag ze dat de vork anders in de steel zat. Wat betekent circulaire economie voor u en hoe zou u de term aan een leek uitleggen? 'Circulaire economie is een middel en geen doel. Het gaat om het willen werken aan een vitale leefomgeving, zodat de mens en de natuur samen in harmonie kunnen leven. Het doel is om producten en grondstoffen zo lang mogelijk in de keten te houden op hoogwaardig niveau. Vroeger was dit al het geval. Als we terugkijken naar zo'n vijftig jaar geleden gingen producten generaties lang mee. Circulair denken en leven is dus helemaal geen nieuw begrip.' 'Vandaag de dag hebben producten helaas een hele andere waarde gekregen: alles moet zo goedkoop en zo snel mogelijk. De hele keten klopt niet; iets dat wij in Europa voor een tientje uit het schap halen, wordt aan de andere kant van de wereld voor een hele andere prijs geproduceerd. Met alles wat daaraan vast zit zoals de arbeidsomstandigheden. Bij circulair denken ga je de volledige keten (opnieuw) bezien en probeert die vitaler te maken. Het is eigenlijk een grote transitie binnen ons ecosysteem waar wij een grote rol in spelen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, het zit niet direct in onze aard om te willen veranderen. Niemand moet zich echter verplicht voelen om alles circulair te gaan doen. Zie het eerder als een kans om dingen op een mooiere en betere manier te doen.' Welke toepassingen ziet u in de industrie, kleine bedrijven en voor particulieren? 'Vooral werken aan een beleid van geen verspilling. De vraag moet niet zijn: wat doen we met ons afval, maar hoe voorko men we afval? Wat kan ik aan de voorkant anders doen, zodat ik aan de achterkant minder afval overhoud. Dit betekent niet dat we per huishouden perse moeten proberen om maar één afvalzakje per maand vol te maken. Alle stapjes die ons dichter bij een toekomst met minder afval brengen, zijn van belang. Als horeca en kleine bedrijven iets willen veranderen aan hun reststromen, moet er gekeken worden naar de afspraken die met leveranciers gemaakt zijn, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat ze met minder plastic zitten. Dit kunnen we doen door veel meer in te zetten op lokale samenwerking in Zeeland. Dit gebeurt tegenwoordig al steeds meer met directe afname van goederen bij lokale producenten, bij de boerderijwinkel bijvoorbeeld. Gewoon lekker met je broodzak naar de bakker en je eieren met een hergebruikte eierendoos ophalen bij de boer.' 14 wantij mei 2020

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2020 | | pagina 16