Bietjes - Gember
Alex Bruning heeft sinds de middelbare school
interesse in circulaire economie. Nadat zijn economie
docent in de klas een aflevering van Tegenlicht had
laten zien, schreef hij er zijn profielwerkstuk over.
Het onderwerp liet hem niet meer los. Om meer te
weten te komen over circulaire economie legde Alex
een aantal vragen voor aan Hannah Twigt. Zij is op
diverse terreinen actief op dit gebied.
Goedkoop en snel
htttney
ut Riff Mamma
Mamma
Circulair is een
om dingen mo
beter te doen
Peter Louwerse
Hoe bent u voor het eerst in aanraking
gekomen met de term circulaire
economie?
Van jongs af aan keek Hannah met
verbazing naar hoe wij als mensen dingen
doen en hoe we omgaan met onze
omgeving. Massaproductie in het
buitenland en het invliegen van produc
ten voor weinig geld uit China. Dat kan
toch eigenlijk niet goed zijn. Hoe is dat
mogelijk? Als kind dacht ze: 'Er zullen wel
mensen over na hebben gedacht.' Toen
haar vader, Wim Twigt, volop bezig was
met duurzaamheid en circulair denken,
zag ze dat de vork anders in de steel zat.
Wat betekent circulaire economie voor
u en hoe zou u de term aan een leek
uitleggen?
'Circulaire economie is een middel en
geen doel. Het gaat om het willen werken
aan een vitale leefomgeving, zodat de
mens en de natuur samen in harmonie
kunnen leven. Het doel is om producten
en grondstoffen zo lang mogelijk in de
keten te houden op hoogwaardig niveau.
Vroeger was dit al het geval. Als we
terugkijken naar zo'n vijftig jaar geleden
gingen producten generaties lang mee.
Circulair denken en leven is dus helemaal
geen nieuw begrip.'
'Vandaag de dag hebben producten
helaas een hele andere waarde gekregen:
alles moet zo goedkoop en zo snel
mogelijk. De hele keten klopt niet; iets dat
wij in Europa voor een tientje uit het
schap halen, wordt aan de andere kant
van de wereld voor een hele andere prijs
geproduceerd. Met alles wat daaraan vast
zit zoals de arbeidsomstandigheden. Bij
circulair denken ga je de volledige keten
(opnieuw) bezien en probeert die vitaler
te maken. Het is eigenlijk een grote
transitie binnen ons ecosysteem waar wij
een grote rol in spelen. Dat is makkelijker
gezegd dan gedaan, het zit niet direct in
onze aard om te willen veranderen.
Niemand moet zich echter verplicht
voelen om alles circulair te gaan doen.
Zie het eerder als een kans om dingen
op een mooiere en betere manier te
doen.'
Welke toepassingen ziet u in de industrie,
kleine bedrijven en voor particulieren?
'Vooral werken aan een beleid van geen
verspilling. De vraag moet niet zijn: wat
doen we met ons afval, maar hoe voorko
men we afval? Wat kan ik aan de voorkant
anders doen, zodat ik aan de achterkant
minder afval overhoud. Dit betekent niet
dat we per huishouden perse moeten
proberen om maar één afvalzakje per
maand vol te maken. Alle stapjes die ons
dichter bij een toekomst met minder afval
brengen, zijn van belang. Als horeca en
kleine bedrijven iets willen veranderen aan
hun reststromen, moet er gekeken worden
naar de afspraken die met leveranciers
gemaakt zijn, bijvoorbeeld om ervoor te
zorgen dat ze met minder plastic zitten. Dit
kunnen we doen door veel meer in te
zetten op lokale samenwerking in Zeeland.
Dit gebeurt tegenwoordig al steeds meer
met directe afname van goederen bij
lokale producenten, bij de boerderijwinkel
bijvoorbeeld. Gewoon lekker met je
broodzak naar de bakker en je eieren met
een hergebruikte eierendoos ophalen bij
de boer.'
14 wantij mei 2020