'De link
tussen gezonde
voeding en
een goede
gezondheid
legde ik vrij snel'
Kees Steendijk
Emily Merks
Kilo rundvlees
Biologisch voedsel
Leeftijd: 56
Woonplaats: Kamperland
Beroep: Biologische landbouwer
Leeftijd: 21
Woonplaats: Vlissingen
Studie: Voeding en gezondheid
verschillen in mate van vervuiling tussen
verschillende producten.'
'Neem een kilo rundvlees: alleen al door
de 15.000 liter water die nodig is voor de
productie, denk je twee keer na voordat je
het koopt! Verder begon ik een goede
gezondheid erg belangrijk te vinden.
Ik ging fanatiek te sporten en besteedde
veel tijd aan het lezen van gerelateerde
artikelen. De link tussen gezonde voeding
en een goede gezondheid legde ik vrij snel.
Ik paste mijn eetgewoontes constant aan,
aan de hand van de nieuwe informatie die
ik verkreeg. Zo verving ik mijn schaaltje
yoghurt niet alleen door een plantaardige
variant om mijn ecologische voetafdruk te
verkleinen, maar ook voor de positieve
gezondheidseffecten. Ik switch nu van
studie en ga voeding en gezondheid
studeren.'
Emily is ook geïnteresseerd geraakt in
biologische voeding en heeft daar vragen
over. Kees Steendijk geeft graag antwoord.
Hij runt samen met zijn vrouw een
biologisch akkerbouwbedrijf en
geitenboerderij bij Kamperland.
Emily: 'Wat is het grootste verschil tussen
de biologische en de 'gewone' boer?'
Kees: 'Biologische boeren werken samen
met de natuur. We gebruiken geen
chemische bestrijdingsmiddelen, geen
kunstmest en we houden de bodem
(mineralen, organisch stofgehalte) op orde.
Het bouwplan is erop gericht om ziektes
en plagen te voorkomen in plaats van ze te
bestrijden. En als bestrijding nodig is, doen
we dat met natuurlijke vijanden. We
werken grondgebonden. Het voer voor
onze 700 geiten produceren we zelf of
halen we uit de buurt. Daar wil de minister
van Landbouw nu in heel Nederland naar
toe. We werken samen met de
natuurbescherming met bijvoorbeeld
hooien in natuurgebieden. Daardoor
verschraalt het grasland en krijgt het meer
biodiversiteit. Verder zijn biologische
boeren redelijk eigenwijs. We wisselen veel
ideeën uit, van onderlinge concurrentie of
jaloezie is geen sprake.'
Emily: 'Vaak hoor ik de opmerking:
waarom zou ik een vaak duurder
biologische product kopen, de smaak is
toch hetzelfde?'
Kees: 'Hoe meer klanten biologisch voedsel
kopen, hoe goedkoper het wordt. Vroeger
kon je voor biologische producten alleen in
speciaalzaken terecht, nu zie je het aanbod
bij de supermarkten groeien. De prijzen
komen steeds dichter bij elkaar te liggen. In
feite is het niet fair dat de nadelen die de
gewone landbouw heeft voor natuur en
milieu, niet in de prijs verrekend zijn.'
Emily: 'Kun je stellen dat biologische
voedsel bijdraagt aan een betere
gezondheid?'
Kees: 'Dat is een lastige. Op biologisch
voedsel zitten geen resten van
chemicaliën. Planten maken van nature
afweerstoffen aan. In hoeverre sommige
schadelijk zijn voor onze gezondheid is nog
steeds een vraag. Ik voel me zelf wel
gezonder sinds ik alleen biologisch en bijna
geen vlees meer eet. Ik ben zelf groot
voorstander dat 'voeding' een verplicht vak
wordt op alle scholen, te beginnen bij de
kleuters! Zij zijn de toekomst!'
Willem de Weert
is eindredacteur van Wantij.
wantij mei 2020