'De link tussen gezonde voeding en een goede gezondheid legde ik vrij snel' Kees Steendijk Emily Merks Kilo rundvlees Biologisch voedsel Leeftijd: 56 Woonplaats: Kamperland Beroep: Biologische landbouwer Leeftijd: 21 Woonplaats: Vlissingen Studie: Voeding en gezondheid verschillen in mate van vervuiling tussen verschillende producten.' 'Neem een kilo rundvlees: alleen al door de 15.000 liter water die nodig is voor de productie, denk je twee keer na voordat je het koopt! Verder begon ik een goede gezondheid erg belangrijk te vinden. Ik ging fanatiek te sporten en besteedde veel tijd aan het lezen van gerelateerde artikelen. De link tussen gezonde voeding en een goede gezondheid legde ik vrij snel. Ik paste mijn eetgewoontes constant aan, aan de hand van de nieuwe informatie die ik verkreeg. Zo verving ik mijn schaaltje yoghurt niet alleen door een plantaardige variant om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen, maar ook voor de positieve gezondheidseffecten. Ik switch nu van studie en ga voeding en gezondheid studeren.' Emily is ook geïnteresseerd geraakt in biologische voeding en heeft daar vragen over. Kees Steendijk geeft graag antwoord. Hij runt samen met zijn vrouw een biologisch akkerbouwbedrijf en geitenboerderij bij Kamperland. Emily: 'Wat is het grootste verschil tussen de biologische en de 'gewone' boer?' Kees: 'Biologische boeren werken samen met de natuur. We gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen, geen kunstmest en we houden de bodem (mineralen, organisch stofgehalte) op orde. Het bouwplan is erop gericht om ziektes en plagen te voorkomen in plaats van ze te bestrijden. En als bestrijding nodig is, doen we dat met natuurlijke vijanden. We werken grondgebonden. Het voer voor onze 700 geiten produceren we zelf of halen we uit de buurt. Daar wil de minister van Landbouw nu in heel Nederland naar toe. We werken samen met de natuurbescherming met bijvoorbeeld hooien in natuurgebieden. Daardoor verschraalt het grasland en krijgt het meer biodiversiteit. Verder zijn biologische boeren redelijk eigenwijs. We wisselen veel ideeën uit, van onderlinge concurrentie of jaloezie is geen sprake.' Emily: 'Vaak hoor ik de opmerking: waarom zou ik een vaak duurder biologische product kopen, de smaak is toch hetzelfde?' Kees: 'Hoe meer klanten biologisch voedsel kopen, hoe goedkoper het wordt. Vroeger kon je voor biologische producten alleen in speciaalzaken terecht, nu zie je het aanbod bij de supermarkten groeien. De prijzen komen steeds dichter bij elkaar te liggen. In feite is het niet fair dat de nadelen die de gewone landbouw heeft voor natuur en milieu, niet in de prijs verrekend zijn.' Emily: 'Kun je stellen dat biologische voedsel bijdraagt aan een betere gezondheid?' Kees: 'Dat is een lastige. Op biologisch voedsel zitten geen resten van chemicaliën. Planten maken van nature afweerstoffen aan. In hoeverre sommige schadelijk zijn voor onze gezondheid is nog steeds een vraag. Ik voel me zelf wel gezonder sinds ik alleen biologisch en bijna geen vlees meer eet. Ik ben zelf groot voorstander dat 'voeding' een verplicht vak wordt op alle scholen, te beginnen bij de kleuters! Zij zijn de toekomst!' Willem de Weert is eindredacteur van Wantij. wantij mei 2020

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2020 | | pagina 5