DE VOETAFDRUK Op alle fronten bezig met duurzaamheid Eva van de Parel, manager Cityhotel Wood Middelburg Via het Biggekerkse bos en Plan Boom komen we terecht bij Eva van de Parel, manager van Cityhotel Wood in Middelburg. Een hotel starten in coronatijd is geen sinecure, evengoed is dit hotel op alle fronten bezig met duurzaamheid. Voor de voetafdruk van een hotel hebben we geen maatstaf, dus gaan we te rade bij manager Eva van de Parel. Vegetarisch Kwaliteit Toiletpapier, thee en handdoeken Gerda Spaander Zij blijkt zowel zakelijk als privé bewust met de voetafdruk bezig. Dat begint al bij de voeding. Samen met echtgenoot Bennie, chef-kok van Wood, volgde ze al eerder een dieet waarin geen plaats was voor o.a. gluten, zuivel en alcohol. Dat beviel goed, en voor een groot deel is hun voedingspatroon zo gebleven. Dus geen zuivel, weinig kaas, weinig vlees. En al helemaal geen kant en klare spullen, dat is niets voor de chef-kok en zijn vrouw. In het hotel zit Eva ook op die lijn: 'In principe serveren we vegetarisch eten in ons 'groenten-restaurant', de Green Room. Als gasten willen kunnen ze vlees ofvis krijgen. We keren het om. Niet-vegetariërs zijn vaak verrast over hun vegetarische maal. We doen ook niet aan buffetten, terwijl het ontbijtbuffet tegenwoordig gangbaar is. Maar dan gooi je veel eten weg en daar houden we niet van. We nemen van tevoren de bestelling op. De meeste gasten blijken het heel prettg te vinden dat ze bediend worden aan tafel.' Wat betreft het kopen van kleding en spullen gaat ze uit van kwaliteit en wil ze dat iets lang mee gaat. Samen met een gemiddeld vakantiegedrag, verder niet veel autokilometers -'daar hebben we nu helemaal geen tijd voor'-weinig papier door de brievenbus en elektriciteit van eigen zonnepanelen is Eva's voetafdruk een minimale 2,5 ha. En dat sluit perfect aan bij de uitstraling van het hotel. Op vele aspecten van de bedrijfsvoering heeft Eva gezocht naar duurzame alterna tieven. 'We hebben toiletpapier dat niet alleen duurzaam is geproduceerd, maar waarbijook de helft van de winst naar de bouw van toiletten in Afrika gaat. Ook bij onze thee en ons watersysteem hebben we een combinatie gevonden van milieuvriendelijkheid en investeringen in dierenwelzijn respectievelijkvoor- zieningen voor schoon drinkwater in Kenia. Verder vragen we de gasten of we de kamers dagelijks moeten schoonmaken en de handdoeken moeten omwisselen. Niet iedereen heeft daar behoefte aan en dat scheelt dan weer energie.' Goed bezig, daar in Middelburg. Zo kunnen ook de gasten hun voetafdruk klein houden, zeker als ze ook nog gebruik maken van de Ebike om Walcheren te verkennen. En ook de bijen zijn welkom bijWood, in hun eigen bijenhotelletjes. Gerda Spaander is medewerker van de Wantijredactie. wantij juli 2021 Eva van de Parel, manager Cityhotel Wood Middelburg, voor het bijenhotel. Foto: Gerda Spaander.

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2021 | | pagina 13