COLUMN
Nederland het
Zonnegoed ontving
als eerste in
Biocyclic Vegan-
keurmerk voor de
groenteteelt vrij van
dierlijke mest.
Deze bofkont las net in de
krant een artikel over hoe
voedselprobleem.
we de wereldbevolking
moeten voeden, toen mijn
vriendin een heerlijke
groenterijke lunch (uit
eigen moestuin) op tafel
zette. Wij filosofeerden
verder over hét
MINDER IS MEER
Guido Krijger
Vrouwenpolder
wantij oktober 2022
Foto: Ellen Schoenmakers
Wat wil Zonnegoed nog meer bereiken?
‘Wij blijven nadenken hoe we de
productie van ons voedsel blijvend
kunnen verbeteren. Vorig jaar zijn we
begonnen met de aanleg van een
voedselbos. Vierduizend bomen en
struiken om straks fruit, noten en nog
veel meer te kunnen oogsten. Maar ook
om de biodiversiteit te vergroten.
Wonderlijk hoe snel vogels en insecten
deze plek al gevonden hebben.
We werken aan een webshop zodat onze
NoShit groenten thuis bezorgd kunnen
worden. We willen wekelijks een mix
aanbieden van wortelen, aardappelen,
pastinaak, spitskool, rode biet, uien, rode
kool, pompoen, knolselderij, prei,
knolvenkel en koolrabi. Soms vullen we
dit aan met spelt. De box wordt voorzien
van een origineel recept. Ook werken we
aan contacten met de retail. Nu gaat het
merendeel van onze producten naar
Duitsland. Daar is de belangstelling voor
biologische en vegan producten veel
groter dan hier. Mijn streven is om in
Nederland een NoShit beweging op
gang te brengen.'
klimaatneutraal, natuurinclusief en
steeds meer lokaal. Wij laten zien dat dit
nu al kan. Wereldwijd zou het goed zijn als
we onze eigen uitwerpselen weer als mest
gaan gebruiken. Vroeger leegde de boer
de inhoud van zijn beerput over de akkers.
Schuiten brachten de stront uit de stad
naar het platteland. Nu spoelen we
waardevolle meststoffen door de wc.
Als straks de kunstmest onbetaalbaar
wordt en de fosfaatmijnen uitgeput raken,
gaan we die waarschijnlijk weer benutten.'
Tot slot: hoe staat Van Strien tegenover
de huidige boerenprotesten?
‘Zoals je ziet hangt hier geen vlag op zijn
kop. Ik begrijp de nood van mijn collega's
wel. Ze zitten klem tussen de machtige
multinationals die hen kunstmest en
bestrijdingsmiddelen leveren, de banken
die enkel schaalvergroting stimuleren en
de overheid die geen perspectief biedt.
Ik zou zeggen: kom eens hier kijken hoe
het ook anders kan.'
Voor meer informatie:
www.noshitfood.nl
Willem de Weert is
eindredacteur van Wantij.
Het aantal levende wezens op aarde schat
men op het opzienbarende getal van een
5 met dertig nullen, waarvan inmiddels
bijna 8 miljard mensen. Onze soort is
invloedrijk en daarmee hebben we de
verantwoordelijkheid meegekregen voor
de Aarde te zorgen zodat zij ons allen
(levende wezens) kan voeden. Laten we
eens beginnen bij onszelf.
Minder eten
Daarbij laten vele onderzoeken zien dat
minder eten het leven verlengt en de
kans op (chronische) ziekten aanzienlijk
verkleint. Ik ben bijvoorbeeld gaan
intermitterend (periodiek) vasten,
waardoor ik als vanzelf minder ben
gaan eten en magisch genoeg ook
minder hongergevoel ervaar.
Pamperen
Als we nou eens de focus op grote, mooie
(plof)groentes verleggen naar groentes met
goede inhoudsstoffen, die veel beter in staat
zijn onze lichamen gezond te houden?
Hoe dan? vraag je je af. Welnu: door ze
bijvoorbeeld niet te veel te pamperen
tegen allerlei natuurlijke ongemakken zoals
ziektes of vraat. Juist de stoffen die planten
aanmaken om zich ertegen te weren,
houden ons gezond! Als je geen groene
watjes meer op je bord wil, eet dan
biologisch dynamisch of biologisch voedsel.
Of kweek ze zelf in bakken of op je moes
tuin. Laat mij maar vrolijk verder prikken
in onze moestuinlunch.
Guido Krijger is medewerker
van de Wantijredactie.
Te weinig en te veel
In 2020 waren 786 miljoen mensen
ondervoed (rapport VN, 2020). Dat is tien
procent van de wereldbevolking.
Tegelijkertijd hebben 2,2 miljard mensen
gezondheidsproblemen doordat ze te
dik zijn. Dat is dertig procent van de
wereldbevolking. Daar komt nog bij dat in
de productieketen circa 35 procent voedsel
wordt verspild (rapport VN, 2020). Als je
dit bij elkaar optelt lijkt er toch ruim
voldoende voedsel? In het westen eten we
te veel voedsel dat ons lichaam niet nodig
heeft (en zelfs belast) en te weinig voedsel
dat ons lichaam nodig heeft. Dat is ook
niet gek als je je realiseert dat zeventig
procent van de producten in de super
markt sterk geraffineerd, ongezond zijn
en gemaakt om te verkopen in plaats
van om te voeden.
^20^ wantij oktober 2022