het eten dat ze willen.
De herenboerderij
produceert exclusief
voor de deelnemers
Wekelijks worden
pakketten met
producten samen
gesteld die de
deelnemers ophalen.
Biologisch?
Foto's: Loes de Jong
Wensen
Welke groenten en fruit verbouwd
worden hangt voor een deel af van
wat de wensen van de leden zijn.
Wat willen ze eten? Daarnaast is de
grond een belangrijke bepalende factor.
Immers niet alle gewassen groeien overal
goed. Ook de zelfvoorzienendheid
speelt mee in de keuze van gewassen.
De boerderij moet zoveel mogelijk de
dieren zelf kunnen voeden. Door het
telen van vroege en late rassen en
fruitsoorten die verspreid over het jaar te
oogsten zijn, wordt ervoor gezorgd dat er
een zo lang mogelijke periode verse
producten zijn. Ook worden er goed te
bewaren gewassen en fruitsoorten
geteeld, zodat er in de niet-oogstperiode
ook van de opbrengst te eten valt.
Schouwen-Duiveland
In augustus 2021 hielden de
initiatiefnemers van 'Herenboerderij
Schouwen-Duiveland' een eerste
voorlichtingsbijeenkomst. Eric Venema
van de coöperatie zegt daarover:
'De coöperatie is opgericht en we hebben
een voorlichtingsbijeenkomst gehouden.
Daar bleek ruime belangstelling voor het
concept te zijn. Veel mensen hebben een
intentieverklaring ingevuld.
Officieel werken Herenboeren niet biologisch. Dat wil zeggen dat ze
niet aangesloten zijn bij een officieel keurmerk. Binnen de coöpera
tie zijn de leden het eigen afzetgebied van de producten en bepalen
ze dus met elkaar hoe er geteeld wordt. Daarbij wordt er rekening
gehouden met de draagkracht van de bodem voor voedselproductie
en er wordt geen gebruik gemaakt van chemische middelen en
kunstmest. Dit lijkt dus veel op biologische landbouw.
Herenboeren gaan nog een stap verder. Er wordt aan landbouw
gedaan die op alle fronten rekening houdt met de natuur. Deze
wordt optimaal gebruikt, gespaard en verzorgd. Uiteindelijk leidt dit
minder milieubelasting en verbetering van de biodiversiteit.
Het streven van herenboeren is een gesloten cirkel met zo weinig
mogelijk input van buitenaf, circulaire landbouw dus. Overschotten
worden eventueel geruild met andere herenboerderijen.
De producten worden niet verkocht.
Voldoende voor ons als initiatiefnemers
om verder te gaan en op zoek te gaan
naar geschikte grond.' Maar beschikbare
én geschikte grond is moeilijk te vinden
in Zeeland. Er is bij de herenboerderijen
behoefte aan niet al te verzilte grond met
een zoetwatervoorziening.
De coöperaties gaan veel verschillende
gewassen telen en die kunnen niet
allemaal goed tegen zout.
Grond verwerven
'We hebben verschillende gesprekken
gevoerd en hebben nu goede hoop dat
we de grond die we op het oog hebben
dit najaar kunnen verwerven,' zegt
Venema daarover. Ondertussen worden
er, om de belangstellenden betrokken te
houden, updatebijeenkomsten en
excursies naar al draaiende heren
boerderijen gehouden. De intentie-
verklaarders blijken dat zeer op prijs te
stellen. Venema is optimistisch over de
verdere opstart: 'We hebben een heel
diverse groep, waarin ook ondernemers
zitten, mensen die weten hoe je een
onderneming opstart. Daar hebben we
veel voordeel van.'
Goes
Ook in Goes was er veel belangstelling
om deelnemer te worden van de op te
richten coöperatie. Een van de
belangstellenden in Goes zegt: 'Het lijkt
me enorm leuk om samen met anderen
een boerderij te starten. Ook vind ik het
belangrijk dat de producten die ik eet
duurzaam geteeld zijn en dat doet
herenboeren. Op die manier kan ik als
consument ook mijn steentje bijdragen.'
Ook hier tekenen belangstellenden een
zogeheten intentieverklaring en stappen
pas definitief in als er grond is en de
boerderij daadwerkelijk gaat starten.
'We zijn op dit moment op zoek naar
grond, en zijn in onderhandeling over
twee serieuze opties. We hebben dus
goede hoop.'
Voor meer informatie:
Herenboeren Nederland:
www.herenboeren.nl
Herenboeren Schouwen-Duiveland:
www.herenboerenzeeland.nl
Herenboeren Goes:
www.goes.herenboeren.nl
Bouke Kromhout van der Meer
is lid van de Wantijredactie.
wantij oktober 2022 ^11^
^10^ wantij’ oktober 2022