Een maand eerder ontvingen we een
brief van de heer Mange (79). Hij
zou graag eens een kijkje nemen bij
Seafarm in zijn woonplaats Kam
perland. Meneer Mange is geïnteres
seerd in alles wat in de regio ge
beurt, daarnaast is hij dol op water
en lust hij graag een visje. Gelukkig
waren we welkom! Na een hartelijke
ontvangst schuiven we met een bak
je koffie aan bij Adri Bout, eigenaar
en grondlegger van het bedrijf. Dé
man die ons alles kan vertellen over
het kweken van tarbot, het vissen
van mesheften en alles wat daarbij
komt kijken. De heer Mange zit op
het puntje van zijn stoel.
Denken vanuit de vis
Vijftien jaar geleden besloot Adri
dat hij iets leuks wilde doen, na een
lange carrière aan boord van zijn
eigen vissersboot. Iets leuks werd
een viskwekerij. Het is iets met
water en met vis, volgens Adri bleef
de schoenmaker op deze manier
redelijk bij zijn leest. Wat de kwe
kerij bijzonder maakt, is het feit dat
hij altijd vanuit de vis denkt. Dus
niet "hoe hou ik zoveel mogelijk vis
sen tegelijk", maar "wat vindt de vis
prettig?" Vanuit die gedachte heeft
hij een kwekerij in tarbot opgezet.
Het is een duurzaam bedrijf waarin
over alle mogelijke zaken is nage
dacht. Constructies waardoor de
waterloop optimaal is, bacteriën
die zorgen voor verwarming en dan
ook nog eens bronwater om mee te
koelen. Schadelijke bacteriën krijgen
geen kans, want die vinden het
water hierdoor te koel. De vissen bij
Seafarm hebben het uitstekend naar
hun zin. Ze hebben genoeg ruimte,
krijgen uitgebalanceerde voeding en
kennen geen stress. Ook de zelf ont
worpen kweekruimten en machines
zijn hufterproof, volgens Adri.
Zo scherp als een...
Naast tarbot levert Adri ook meshef
ten. Deze schelpdieren zijn in Spanje
en Italië een delicatesse, maar hier
worden ze niet gegeten. Seafarm
heeft patent op een geheel eigen
manier om deze schelpen te vangen.
Een mesheft kruipt namelijk al gauw
zeventig centimeter de bodem in als
hij een vreemd geluid hoort. Een vis
sersboot krijgt deze beestjes dus niet
zomaar te pakken. Door een speciale
aanpak krijgt Seafarm de schelpdie
ren zonder zand en zonder bescha
digingen boven water. Na deze les
is het dan zo ver. Een kijkje in de
kwekerij. Gewapend met een zak
lamp gaan we op pad. In de eerste
ruimte vinden we een groot bad met
daarin ontelbaar veel kleine tarbot-
jes, misschien maar zo groot als een
2 euro muntstuk. De visjes zijn nu
nog wit, maar als ze wat ouder zijn,
verkleuren ze. De ruimten die we
Seafarm uit Kamperland
kweekt sinds 15 jaar tarbot.
Per jaar zo'n 200 ton. Naast
tarbot verwerkt het bedrijf ook
mesheften. Deze schaaldieren
worden geëxporteerd naar
landen als Spanje, Frankrijk en
Italië.
17
op
seafarm
vist
het droge