Een maand eerder ontvingen we een brief van de heer Mange (79). Hij zou graag eens een kijkje nemen bij Seafarm in zijn woonplaats Kam perland. Meneer Mange is geïnteres seerd in alles wat in de regio ge beurt, daarnaast is hij dol op water en lust hij graag een visje. Gelukkig waren we welkom! Na een hartelijke ontvangst schuiven we met een bak je koffie aan bij Adri Bout, eigenaar en grondlegger van het bedrijf. Dé man die ons alles kan vertellen over het kweken van tarbot, het vissen van mesheften en alles wat daarbij komt kijken. De heer Mange zit op het puntje van zijn stoel. Denken vanuit de vis Vijftien jaar geleden besloot Adri dat hij iets leuks wilde doen, na een lange carrière aan boord van zijn eigen vissersboot. Iets leuks werd een viskwekerij. Het is iets met water en met vis, volgens Adri bleef de schoenmaker op deze manier redelijk bij zijn leest. Wat de kwe kerij bijzonder maakt, is het feit dat hij altijd vanuit de vis denkt. Dus niet "hoe hou ik zoveel mogelijk vis sen tegelijk", maar "wat vindt de vis prettig?" Vanuit die gedachte heeft hij een kwekerij in tarbot opgezet. Het is een duurzaam bedrijf waarin over alle mogelijke zaken is nage dacht. Constructies waardoor de waterloop optimaal is, bacteriën die zorgen voor verwarming en dan ook nog eens bronwater om mee te koelen. Schadelijke bacteriën krijgen geen kans, want die vinden het water hierdoor te koel. De vissen bij Seafarm hebben het uitstekend naar hun zin. Ze hebben genoeg ruimte, krijgen uitgebalanceerde voeding en kennen geen stress. Ook de zelf ont worpen kweekruimten en machines zijn hufterproof, volgens Adri. Zo scherp als een... Naast tarbot levert Adri ook meshef ten. Deze schelpdieren zijn in Spanje en Italië een delicatesse, maar hier worden ze niet gegeten. Seafarm heeft patent op een geheel eigen manier om deze schelpen te vangen. Een mesheft kruipt namelijk al gauw zeventig centimeter de bodem in als hij een vreemd geluid hoort. Een vis sersboot krijgt deze beestjes dus niet zomaar te pakken. Door een speciale aanpak krijgt Seafarm de schelpdie ren zonder zand en zonder bescha digingen boven water. Na deze les is het dan zo ver. Een kijkje in de kwekerij. Gewapend met een zak lamp gaan we op pad. In de eerste ruimte vinden we een groot bad met daarin ontelbaar veel kleine tarbot- jes, misschien maar zo groot als een 2 euro muntstuk. De visjes zijn nu nog wit, maar als ze wat ouder zijn, verkleuren ze. De ruimten die we Seafarm uit Kamperland kweekt sinds 15 jaar tarbot. Per jaar zo'n 200 ton. Naast tarbot verwerkt het bedrijf ook mesheften. Deze schaaldieren worden geëxporteerd naar landen als Spanje, Frankrijk en Italië. 17 op seafarm vist het droge

Tijdschriftenbank Zeeland

Scheldestromen/de Waterwerker | 2010 | | pagina 17