22 Boven: Evert en Jan lichten de fuik. Midden: Met zelfgemaakte frieten van bintjes uit de omgeving niet te versmaden. Onder: Maurice: "Ik geloof heilig in streek- en seizoensproducten." stromingen in de Zeeuwse wateren terechtgekomen. Door het gebruik van stenen bij dijkverzwaringen, kon den de kreeften gedijen in de zeearm. Ondanks een aantal zeer strenge winters en grote hoeveelheden zoet water dat in het verleden door de Oosterschelde stroomde, heeft de kreeft zich staande kunnen houden. Slechts enkele exemplaren overleef den de voor hen barre omstandig heden. Hierdoor hebben alleen de sterkste kreeften zich voortgeplant en is er een nieuw, kwalitatief hoog ras met een eigen DNA ontstaan. Eerlijk en puur Maurice de Coninck (40) van res taurant 'Vis aan de Markt' (voorheen De Gouden Leeuw, red.) in Scherpe- nisse is een groot fan van de Ooster- scheldekreeft. "Het is niet dat deze kreeft per se lekkerder is dan andere kreeften", zegt hij. "De Oosterschel- dekreeft is wel heel bijzonder. Zo is hij fijner en subtieler van smaak, maar toch lekker zilt en stevig van structuur." Maurice vertelt zoals hij kookt; vol passie. "Ik geloof heilig in streek- en seizoensproducten. Lekker eten zit hem voor mij in de versheid en puurheid van de ingrediënten." Bij 'Vis aan de Markt' draait het dan ook niet om kunstig opgemaakte borden. Het gaat om de smaak. "De kreeft komt het beste tot zijn recht wanneer je hem kookt of grilt op houtskool. Lamsoor, zelfgemaakte frieten van bintjes uit de omgeving en huisge- maakte mayo smaken er heerlijk bij." Het groot aantal bezoekers, is het bewijs dat Maurice erkenning krijgt voor zijn kookkunst. Maurice: "De bezoekers komen van heinde en verre om van de Zeeuwse delicatesse te ge nieten. Zij komen hier vooral voor de sfeer en kwaliteit. Je kunt hier voor een leuke prijs eten op sterniveau. Daar houden mensen van." Wilt u dit seizoen ook genieten van de Zeeuwse kreeft? Op www.ooster- scheldekreeft.nl vindt u een overzicht van restaurants die een speciaal kreeftenmenu op de kaart hebben staan. Duurzame visserij De kreeftenvisserij staat bekend als duurzame visserij. Er mag slechts een aantal maanden per jaar gevist worden; van 1 april tot en met 15 juli. Bevruchte vrouw tjes en te kleine kreeften gaan terug het water in. Hierdoor kan de populatie standhouden. Voor het vangen van kreeften worden fuiken gebruikt. Deze brengen in tegenstelling tot sleepnetten geen schade toe aan de bodem. De netten zijn grof, zodat kleine kreeften, krabben en vissen gemakkelijk kunnen ontsnappen. De vissers hebben dus weinig bijvangst. In de betere restau rants worden de kreeften op een diervriendelijke manier gehou den. Het water waarin zij zitten, is slechts rond de vijf graden Celsius. De kreeften zijn hierdoor in winterslaap. Als de kreeft in de pan belandt, is hij buiten bewustzijn.

Tijdschriftenbank Zeeland

Scheldestromen/de Waterwerker | 2011 | | pagina 22