L
ijl
Wat is het verschil tussen bier en pils en waarom smaakt bier
tijdens carnaval anders? We vroegen het aan bierkenner en
brouwer John Vermeersen (42) van bierbrouwerij De Halve
Maan in Hulst.
In de Middeleeuwen dronk men bier als
water. Niet omdat het er zo lekker uit zag.
Volgens John Vermeersen van bierbrouwerij
De Halve Maan uit Hulst, zag het er zelfs uit
als een bord Brinta. Nee, water was in die
tijd niet schoon en bier was gekookt en dus
gezonder. Vandaag de dag heeft het drinken
van een biertje meer functies dan alleen het
lessen van de dorst. John heeft het over de
smaakherinnering. "Je kent het vast, als je
in Spanje een heerlijke sangria hebt ge
dronken en daar een fles van mee naar huis
neemt, kan diezelfde sangria ineens niet
meer zo lekker zijn."
Zondebok
Bierbrouwerij De Halve Maan is een mi
crobrouwerij, waar zo'n 200.000 liter per
jaar gebrouwen wordt. Te koop bij zelfstan
dige slijterijen maar ook via sommige super
markten en natuurlijk horecagelegenheden
in Zeeland. De namen van de bieren liegen
er niet om: Lazarus, Zeeuwsche Witte, Zon
debok, Grof Geschut, Java kriek, Dobbele
Java en John's favoriet Java tripel. "Hoeveel
bier ik zelf drink? Dagelijks. Soms aan het
eind van de dag of anders 's avonds. Lekker
met oude kaas erbij. Dan kan ik gerust een
hele avond doen met twee biertjes. Overigens
drink ik ook graag wijn."
Mout
De brouwerij is gehuisvest in een oud graan-
pakhuis. Vandaag de dag komt het graan, of
beter gezegd, het mout, nog steeds als een
van de belangrijkste grondstoffen binnen.
Het mout komt onder andere van de moute
rij in Kloosterzande, meestal van gerst maar
ook wel van tarwe, rogge of haver. John legt
uit: "Mout is ontkiemd graan. Het zetmeel
uit het graan is omgezet in suikers zodat we
het kunnen vergisten. Later in het brouw-
proces worden de suikers omgezet in alco
hol."
Bier of pils?
De Halve Maan is de laatste brouwerij in Ne
derland die met bovengisting werkt. Boven
gisting is een manier van vergisten waarbij
de gist op het bier drijft tijdens de gisting.
Dit geeft een vollere smaak. Bovengisting
gebeurt bij een temperatuur tussen de 18
en 25 graden. "Dat is ook de reden waarom
in de Middeleeuwen deze techniek werd
gebruikt, men kon toen nog niet koelen",
verklaart John. Hij gaat verder: "Het tegen
overgestelde is ondergisting, dat is pils. Het
brouwen van pils gebeurt bij lagere tempe
raturen, zo tussen de 8 en 15 graden. Wij
brouwen naast pils, voornamelijk ambachte
lijk bovengistingsbier."
Carnavalsbier
Waarom smaakt bier tijdens carnaval of eve
nementen anders dan anders? John rekent
af met het gerucht dat dit bier zou zijn aan
gelengd met water. "Dat kan niet eens, dan
zou een brouwerij speciaal aangelengde va-
7:
20
door Linda van Dijke