L ijl Wat is het verschil tussen bier en pils en waarom smaakt bier tijdens carnaval anders? We vroegen het aan bierkenner en brouwer John Vermeersen (42) van bierbrouwerij De Halve Maan in Hulst. In de Middeleeuwen dronk men bier als water. Niet omdat het er zo lekker uit zag. Volgens John Vermeersen van bierbrouwerij De Halve Maan uit Hulst, zag het er zelfs uit als een bord Brinta. Nee, water was in die tijd niet schoon en bier was gekookt en dus gezonder. Vandaag de dag heeft het drinken van een biertje meer functies dan alleen het lessen van de dorst. John heeft het over de smaakherinnering. "Je kent het vast, als je in Spanje een heerlijke sangria hebt ge dronken en daar een fles van mee naar huis neemt, kan diezelfde sangria ineens niet meer zo lekker zijn." Zondebok Bierbrouwerij De Halve Maan is een mi crobrouwerij, waar zo'n 200.000 liter per jaar gebrouwen wordt. Te koop bij zelfstan dige slijterijen maar ook via sommige super markten en natuurlijk horecagelegenheden in Zeeland. De namen van de bieren liegen er niet om: Lazarus, Zeeuwsche Witte, Zon debok, Grof Geschut, Java kriek, Dobbele Java en John's favoriet Java tripel. "Hoeveel bier ik zelf drink? Dagelijks. Soms aan het eind van de dag of anders 's avonds. Lekker met oude kaas erbij. Dan kan ik gerust een hele avond doen met twee biertjes. Overigens drink ik ook graag wijn." Mout De brouwerij is gehuisvest in een oud graan- pakhuis. Vandaag de dag komt het graan, of beter gezegd, het mout, nog steeds als een van de belangrijkste grondstoffen binnen. Het mout komt onder andere van de moute rij in Kloosterzande, meestal van gerst maar ook wel van tarwe, rogge of haver. John legt uit: "Mout is ontkiemd graan. Het zetmeel uit het graan is omgezet in suikers zodat we het kunnen vergisten. Later in het brouw- proces worden de suikers omgezet in alco hol." Bier of pils? De Halve Maan is de laatste brouwerij in Ne derland die met bovengisting werkt. Boven gisting is een manier van vergisten waarbij de gist op het bier drijft tijdens de gisting. Dit geeft een vollere smaak. Bovengisting gebeurt bij een temperatuur tussen de 18 en 25 graden. "Dat is ook de reden waarom in de Middeleeuwen deze techniek werd gebruikt, men kon toen nog niet koelen", verklaart John. Hij gaat verder: "Het tegen overgestelde is ondergisting, dat is pils. Het brouwen van pils gebeurt bij lagere tempe raturen, zo tussen de 8 en 15 graden. Wij brouwen naast pils, voornamelijk ambachte lijk bovengistingsbier." Carnavalsbier Waarom smaakt bier tijdens carnaval of eve nementen anders dan anders? John rekent af met het gerucht dat dit bier zou zijn aan gelengd met water. "Dat kan niet eens, dan zou een brouwerij speciaal aangelengde va- 7: 20 door Linda van Dijke

Tijdschriftenbank Zeeland

Scheldestromen/de Waterwerker | 2011 | | pagina 20