ten moeten gaan produceren en dat voor een paar dagen per jaar moeten gaan distribueren." Maar hij kent wel de echte reden: "Als je aan het fees ten, dansen, springen bent verbrand je meer energie - in dit geval alcohol - dan als je een avond thuis zit of op een barkruk. Daarom word je minder snel dronken." Hij gaat verder: "Plus het idee dat je je minder zat voelt als er iemand naast je zit die nog veel zatter is." Oorverdovend stil Er is weinig leven in de brouwerij als we de brouwzaal binnenstap pen. "We brouwen gemiddeld 1 a 2 keer per week. Dan is het hier echt oorverdovend." Een beeldje van de heilige Arnoldus prijkt boven een van de ketels uit. John: "Hij gaf destijds het advies om bier te gaan drinken in plaats van water omdat dit schoner was. Je ziet Arnoldus in elke Vlaam se brouwerij staan, maar in een kerk heb ik 'm nog nooit gezien..." Brouwsel proeven Tijdens het brouwproces wordt het brouwsel op verschillende momenten geproefd. Maar of dat nu zo'n eer is? John: "Voor de vergisting plaatsvindt, proeven we het voor het eerst. Het smaakt dan naar een hand suiker in een glas water." Tijdens de vergis ting is het tweede proefmoment: "Je proeft de prikkeling erin. Je proeft al wat meer de biersmaak maar het lijkt of je de ingrediënten los proeft. Alsof het nog geen geheel is. Het is net als met erwtensoep, die wordt ook beter na een paar dagen." Een flinke sloot bier John vertelt dat het brouwen op zich niet het meeste werk is. "Een hele dag werk levert een flinke sloot bier op. Het reinigen en het bottelen vraagt de meeste tijd en aandacht, flesjes moeten handmatig op de band gezet en moeten er ook weer hand matig uit gehaald worden. Per uur kan de bottelmachine 2500 flesjes afvullen." Bier uit 1540? John weet veel over de geschiedenis van bier en de ontwikkeling van sma ken. "Dat laat ik mensen ook proeven tijdens de excursies. De smaken zijn veranderd, tegenwoordig zitten er veel meer pepers en kruiden in het eten. De samenstelling van bier is ook gewijzigd ten opzichte van het ambachtelijke bier uit de Middeleeu wen. Je ziet wel eens dat brouwerijen op hun etiket zetten 'recept uit 1540'. Nou, ik mag het hopen van niet..." 22 Boven: John Vermeersen. Midden: De brouwerij is gevestigd in een oud graanpakhuis. Onder: De Halve maan brouwt zowel pils als bier.

Tijdschriftenbank Zeeland

Scheldestromen/de Waterwerker | 2011 | | pagina 22