In de
'McDonald's is al 40 jaar te
vinden in Nederland. Met zijn
228 vestigingen en omzet
van 500 miljoen euro per jaar
is McDonald's de grootste
fastfoodketen in ons land. De
ruim 17.000 medewerkers
ontvangen zo'n 3 miljoen
gasten per week.
Wim van Wijngaarden (65) uit Mid
delburg eet geregeld een grote friet
met twee frietsauzen en een ham
burger bij de McDonald's. "Ik kom er
best vaak", vertelt Wim. "Ik vind het
daarom erg interessant om te zien
hoe dat eten nu altijd zo snel klaar
gemaakt wordt." Yvette van Pamelen
(38), manager, werkt al achttien jaar
bij de McDonald's in Middelburg en
geeft ons letterlijk een kijkje in de
keuken.
Bakken op gevoel
Wim is duidelijk onder de indruk dat
alles zo geautomatiseerd verloopt.
Yvette: "Als we friet bakken, dan
geven we aan hoe vol we de manden
willen hebben. Dat is afhankelijk van
hoe druk we het hebben, maar we
bakken hier ook veel op gevoel. De
friet valt automatisch in het mandje
en dat bakken we. Na vijftig secon
den geeft het apparaat aan dat we de
mand even moeten schudden." Het
woordje "washing' geeft aan dat een
van de bakken aan de schoonmaak
is begonnen. "Het frietvet wordt
dagelijks automatisch gefilterd en
regelmatig vervangen. Omdat we zo
goed filteren, kan het vet veel langer
mee", vertelt Yvette. "Al het oude
frietvet wordt in tonnen opgevangen
en verwerkt zodat onze vrachtauto's
het als brandstof kunnen gebruiken."
De kracht
Het hergebruiken van het vet is niet
het enige wat het bedrijf doet om
het milieu te sparen. "Zodra er iets
in Europa wordt besloten, staat de
McDonald's als eerste in de rij om
het door te voeren. Bijvoorbeeld de
nieuwste milieueisen. Dat is ook de
kracht van McDonald's", zegt ma
nager Yvette. Een enthousiaste Wim
vindt het prachtig dat de Mac zo
goed rekening houdt met het milieu.
"Thuis ben ik ook altijd druk met het
scheiden van afval: papier, plastic,
frietvet; alles scheiden we. Het mooie
is dat ze hier gelijk alles weer herge
bruiken."
De keuringsdienst van...
Ook de strenge kwaliteitseisen
vormen bij de keten een belangrijk
aspect. Om de naam hoog te houden,
moeten ze aan vele eisen voldoen.
Yvette: "We hebben onze eigen keu
ringsdienst, maar ook Coca Cola
komt ons controleren. We moeten
alles heel goed registreren. Tempe
raturen van grill, frietvet, vriezer en
vlees worden geregeld gemeten. Onze
missie is om de klant te verzekeren
van kwaliteit met een vriendelijke en
snelle bediening in een prettige om
geving tegen een aantrekkelijke prijs.
Als we het niet goed doen, kunnen
we ons contract kwijtraken."
Mieren
In de keuken glippen de medewer
kers soepel langs elkaar heen. Alleen
wij staan eigenlijk in de weg. Ze
weten precies wat er van hen wordt
verwacht. Op drukke dagen staan
:17
keuken
van de Mac