In de 'McDonald's is al 40 jaar te vinden in Nederland. Met zijn 228 vestigingen en omzet van 500 miljoen euro per jaar is McDonald's de grootste fastfoodketen in ons land. De ruim 17.000 medewerkers ontvangen zo'n 3 miljoen gasten per week. Wim van Wijngaarden (65) uit Mid delburg eet geregeld een grote friet met twee frietsauzen en een ham burger bij de McDonald's. "Ik kom er best vaak", vertelt Wim. "Ik vind het daarom erg interessant om te zien hoe dat eten nu altijd zo snel klaar gemaakt wordt." Yvette van Pamelen (38), manager, werkt al achttien jaar bij de McDonald's in Middelburg en geeft ons letterlijk een kijkje in de keuken. Bakken op gevoel Wim is duidelijk onder de indruk dat alles zo geautomatiseerd verloopt. Yvette: "Als we friet bakken, dan geven we aan hoe vol we de manden willen hebben. Dat is afhankelijk van hoe druk we het hebben, maar we bakken hier ook veel op gevoel. De friet valt automatisch in het mandje en dat bakken we. Na vijftig secon den geeft het apparaat aan dat we de mand even moeten schudden." Het woordje "washing' geeft aan dat een van de bakken aan de schoonmaak is begonnen. "Het frietvet wordt dagelijks automatisch gefilterd en regelmatig vervangen. Omdat we zo goed filteren, kan het vet veel langer mee", vertelt Yvette. "Al het oude frietvet wordt in tonnen opgevangen en verwerkt zodat onze vrachtauto's het als brandstof kunnen gebruiken." De kracht Het hergebruiken van het vet is niet het enige wat het bedrijf doet om het milieu te sparen. "Zodra er iets in Europa wordt besloten, staat de McDonald's als eerste in de rij om het door te voeren. Bijvoorbeeld de nieuwste milieueisen. Dat is ook de kracht van McDonald's", zegt ma nager Yvette. Een enthousiaste Wim vindt het prachtig dat de Mac zo goed rekening houdt met het milieu. "Thuis ben ik ook altijd druk met het scheiden van afval: papier, plastic, frietvet; alles scheiden we. Het mooie is dat ze hier gelijk alles weer herge bruiken." De keuringsdienst van... Ook de strenge kwaliteitseisen vormen bij de keten een belangrijk aspect. Om de naam hoog te houden, moeten ze aan vele eisen voldoen. Yvette: "We hebben onze eigen keu ringsdienst, maar ook Coca Cola komt ons controleren. We moeten alles heel goed registreren. Tempe raturen van grill, frietvet, vriezer en vlees worden geregeld gemeten. Onze missie is om de klant te verzekeren van kwaliteit met een vriendelijke en snelle bediening in een prettige om geving tegen een aantrekkelijke prijs. Als we het niet goed doen, kunnen we ons contract kwijtraken." Mieren In de keuken glippen de medewer kers soepel langs elkaar heen. Alleen wij staan eigenlijk in de weg. Ze weten precies wat er van hen wordt verwacht. Op drukke dagen staan :17 keuken van de Mac

Tijdschriftenbank Zeeland

Scheldestromen/de Waterwerker | 2012 | | pagina 17