achter de schermen
"Het bieden maakt
het spannend"
Een lezer krijgt een kijkje in de keuken bij een
bedrijf of gebied waar normaal geenpubliek
is toegestaan. I
De rest van de stad is nog in diepe rust als
de laatste vis gelost wordt bij de vismijn
in Vlissingen. Vanaf 7.00 uur wordt de
vangst geveild. Vissers, sorteerders,
veilingmedèwerkers en inkopers; bij de visveiling
loopt zo'n honderd man rond. En daar komen
nog drie nieuwsgierigen bij, waaronder lezer
Frank Ernest.
16
Directeur Foort Lokerse (63) ont
vangt ons bij de Vlissingse vis
mijn. Sportvisser Frank (55) steekt
meteen van wal en vertelt waarom
hij juist hier achter de schermen wil
kijken. "Zeevissen is mijn passie. Ik
woon in Brabant, maar leef eigenlijk
in Zeeland." Bijna ieder weekend
staat de fanatieke hengelaar aan de
kust bij Domburg, Westkapelle of
Zoutelande.
Onvoorspelbaar
"Of het nu de zachte winter is of
niet, de visserij is dit jaar anders
dan anders", vertelt Foort. "Er zit
ontzettend veel vis in vooral de zui
delijke Noordzee." Gemiddeld komt
er ongeveer 150.000 kilo vis per
week binnen. Tong heeft het grootste
aandeel in de omzet. Schol voert qua
hoeveelheid de ranglijst aan van de
Vlissingse visafslag. Frank zegt la
chend: "Mijn vangst bestaat meestal
ook uit schol en tong. En een schar
retje moet m'n dag goedmaken. Met
veel geluk sla ik ook wel eens een
zeebaars aan de haak."
Schipperen
Werken in de visserij is niet voor
mietjes. Foort: "De bemanning van
een kotter vertrekt op zondagnacht
en vaart tot het einde van de week.
Het werk aan boord gaat 24 uur per
dag door." Frank: "Maken ze het ijs
om de vis in te bewaren zelf?" "Hier
hebben alle schepen ijsmachines
aan boord", aldus Foort. "Alleen in
Breskens maken we nog ijs voor de
kleinere schepen. Het is natuurlijk
wel belangrijk om de verse vis goed
te houden. Op donderdagnacht ke
ren de kotters huiswaarts en wordt
de vangst in een uur gelost bij de
vismijn."
De binnengebrachte vis wordt door
vrijwilligers van stichting Peken
vliegensvlug gewogen en gesorteerd.
Met heftrucks worden de kisten
gesorteerde vis naar de schouw-
ruimte gereden. Frank vraagt zich
af wat het verschil is tussen de witte
en blauwe kisten die kriskras door
elkaar staan. "In de witte kisten ligt
gewone vangst, de vis in de blauwe
kisten is gevangen door pulsvissen",
legt Foort uit. "Het wordt ook wel
elektrisch vissen genoemd. Vissen
krijgen een kleine schok waardoor
de kettingen bij de netten niet meer
nodig zijn. Op die manier kunnen
vissen mooier en onbeschadigd naar
boven gehaald worden. Bovendien
levert het ook een halvering van
het brandstofgebruik op. Zes van
de dertien schepen hebben al twee
In 2004 zijn de vismijnen
Vlissingen en Breskens
gefuseerd. Vlissingen heeft
wekelijks een veiling en
Breskens in de zomermaanden
dagelijks. Elf medewerkers
zorgen dat alles op rolletjes
loopt. Bij het wegen en sorteren
van vis krijgen de Peken hulp
van bijvoorbeeld studenten
van de zeevaartschool. Na de
veiling wordt de meeste vis
vervoerd naar het buitenland.
Tong gaat vooral naar Frankrijk,
Spanje, Italië, Zwitserland en
Denemarken. Schol naar Italië.
Schar naar Japan.
17
J Jff
H 3"G9
door Janneke Potter
Scheldestromen zomer 2014
W30F je als
hengelaar
van droomt
Scheldestromen zomer 2014