achter de schermen "Het bieden maakt het spannend" Een lezer krijgt een kijkje in de keuken bij een bedrijf of gebied waar normaal geenpubliek is toegestaan. I De rest van de stad is nog in diepe rust als de laatste vis gelost wordt bij de vismijn in Vlissingen. Vanaf 7.00 uur wordt de vangst geveild. Vissers, sorteerders, veilingmedèwerkers en inkopers; bij de visveiling loopt zo'n honderd man rond. En daar komen nog drie nieuwsgierigen bij, waaronder lezer Frank Ernest. 16 Directeur Foort Lokerse (63) ont vangt ons bij de Vlissingse vis mijn. Sportvisser Frank (55) steekt meteen van wal en vertelt waarom hij juist hier achter de schermen wil kijken. "Zeevissen is mijn passie. Ik woon in Brabant, maar leef eigenlijk in Zeeland." Bijna ieder weekend staat de fanatieke hengelaar aan de kust bij Domburg, Westkapelle of Zoutelande. Onvoorspelbaar "Of het nu de zachte winter is of niet, de visserij is dit jaar anders dan anders", vertelt Foort. "Er zit ontzettend veel vis in vooral de zui delijke Noordzee." Gemiddeld komt er ongeveer 150.000 kilo vis per week binnen. Tong heeft het grootste aandeel in de omzet. Schol voert qua hoeveelheid de ranglijst aan van de Vlissingse visafslag. Frank zegt la chend: "Mijn vangst bestaat meestal ook uit schol en tong. En een schar retje moet m'n dag goedmaken. Met veel geluk sla ik ook wel eens een zeebaars aan de haak." Schipperen Werken in de visserij is niet voor mietjes. Foort: "De bemanning van een kotter vertrekt op zondagnacht en vaart tot het einde van de week. Het werk aan boord gaat 24 uur per dag door." Frank: "Maken ze het ijs om de vis in te bewaren zelf?" "Hier hebben alle schepen ijsmachines aan boord", aldus Foort. "Alleen in Breskens maken we nog ijs voor de kleinere schepen. Het is natuurlijk wel belangrijk om de verse vis goed te houden. Op donderdagnacht ke ren de kotters huiswaarts en wordt de vangst in een uur gelost bij de vismijn." De binnengebrachte vis wordt door vrijwilligers van stichting Peken vliegensvlug gewogen en gesorteerd. Met heftrucks worden de kisten gesorteerde vis naar de schouw- ruimte gereden. Frank vraagt zich af wat het verschil is tussen de witte en blauwe kisten die kriskras door elkaar staan. "In de witte kisten ligt gewone vangst, de vis in de blauwe kisten is gevangen door pulsvissen", legt Foort uit. "Het wordt ook wel elektrisch vissen genoemd. Vissen krijgen een kleine schok waardoor de kettingen bij de netten niet meer nodig zijn. Op die manier kunnen vissen mooier en onbeschadigd naar boven gehaald worden. Bovendien levert het ook een halvering van het brandstofgebruik op. Zes van de dertien schepen hebben al twee In 2004 zijn de vismijnen Vlissingen en Breskens gefuseerd. Vlissingen heeft wekelijks een veiling en Breskens in de zomermaanden dagelijks. Elf medewerkers zorgen dat alles op rolletjes loopt. Bij het wegen en sorteren van vis krijgen de Peken hulp van bijvoorbeeld studenten van de zeevaartschool. Na de veiling wordt de meeste vis vervoerd naar het buitenland. Tong gaat vooral naar Frankrijk, Spanje, Italië, Zwitserland en Denemarken. Schol naar Italië. Schar naar Japan. 17 J Jff H 3"G9 door Janneke Potter Scheldestromen zomer 2014 W30F je als hengelaar van droomt Scheldestromen zomer 2014

Tijdschriftenbank Zeeland

Scheldestromen/de Waterwerker | 2014 | | pagina 9