ildWier Wat doe je als je dol bent op de zee, uren kunt struinen langs het water en je de wereld een beetje wilt verbeteren? Guido Krijger (45) zegde zijn vaste baan op en begon twaalf jaar geleden een outdoorbedrijf. Om mensen dé natuurbeleving mee te geven. Zoals in de kajak de zee op. In de elementen zijn. Guido: "Je krijgt alles mee in zo'n kajak, de wind, het water, de stilte, zeehonden, het is heel intens." Via deze natuurbelevingen en door de plantenpassie van zijn vriendin Ellen Schoenmakers (46), is hun bedrijf WildWier ontstaan. Wekelijks oogsten ze zeewier in de Oosterschelde, Noordzee en Veerse Meer. Ook geven ze workshops. Anti-zonnebrand Ah, dat zijn klappers! Mis, ik zit er naast. "Nee, klappers is knotswier, maar dit is kleine zee-eik. En dat is gezaagde zee-eik, zie je de karteltjes?" Guido laat uit de bruine massa die op de glooiing ligt, drie verschillende soorten zeewier zien. Van een afstandje lijkt het allemaal op elkaar. Maar van dichtbij zijn de verschillen goed te zien. "Weet je wat leuk is bij kleine zee-eik? Dat er in de vruchtblazen een natuurlijk anti-zonnebrand zit. Dat beschermt tegen uv-licht. Het wier zou verbranden, aangezien het de helft van de dag in het zonnetje ligt. De natuur regelt het zelf." Het betere trimwerk We lopen verder over de stenen, op de rand tussen hoog en laag water. Af en toe knipt-ie wat af, "Ik doe gelijk m'n werk hoor", zegt hij bijna verontschuldigend. Gewoon met de keukenschaar. "Maar je moet wel weten wat je knipt. Ik weet precies waar ik moet knippen zodat het weer goed aangroeit." Want daar draait het om bij Guido en Ellen. Leven samen met de natuur, niet van de natuur. "We zijn echt heel kleinschalig, leveren aan een aantal goede restaurants en mensen kunnen een abonnement op een bakje zeewier nemen. Wil je wat proeven trouwens?" Het is wel wild "Probeer deze eens." Hij geeft ons een stukje duivelstong, qua vorm lijkt het op tagliatelle, qua smaak is het lastig te omschrijven. Eerst proeven we zout, na goed doorkauwen wordt het wat droger. Guido: "Iedereen proeft wat anders. Zeewier bevat de vijfde smaak, na 8 Ze noemen zichzelf Wierewaaiers, Guido Krijger en Ellen Schoenmakers. Met hun bedrijf WildWier willen ze een bijdrage leveren aan de bekendheid van dit verse Zeeuwse product. Hun missie? 'Zeewier moet van de rand, naar het midden van het bord. Zowel thuis als in de restaurants.' Maar wel vanuit hun idealen! Wekelijks oogsten Guido Krijger en Ellen Schoenmakers zeewier. Het hele jaar door, in weer en wind. Hoewel er zo'n 220 soorten zeewier in Zeeland voorkomen, oogsten ze zo'n 12 soorten, afhankelijk van het seizoen. Hun passie voor de natuur en de zorg voor de aarde is de basis van hun bedrijf. Kijk voor workshops en zeewierabonnementen op wildwier.nl Zonder vergunning zeewier oogsten is niet toegestaan. Scheldestromen winter 2017 door Linda van Dijke

Tijdschriftenbank Zeeland

Scheldestromen/de Waterwerker | 2017 | | pagina 5