ildWier
Wat doe je als je dol bent op de zee, uren kunt
struinen langs het water en je de wereld een beetje wilt
verbeteren? Guido Krijger (45) zegde zijn vaste baan
op en begon twaalf jaar geleden een outdoorbedrijf.
Om mensen dé natuurbeleving mee te geven. Zoals
in de kajak de zee op. In de elementen zijn. Guido:
"Je krijgt alles mee in zo'n kajak, de wind, het water,
de stilte, zeehonden, het is heel intens." Via deze
natuurbelevingen en door de plantenpassie van zijn
vriendin Ellen Schoenmakers (46), is hun bedrijf
WildWier ontstaan. Wekelijks oogsten ze zeewier in
de Oosterschelde, Noordzee en Veerse Meer. Ook geven
ze workshops.
Anti-zonnebrand
Ah, dat zijn klappers! Mis, ik zit er naast. "Nee, klappers
is knotswier, maar dit is kleine zee-eik. En dat is
gezaagde zee-eik, zie je de karteltjes?" Guido laat uit de
bruine massa die op de glooiing ligt, drie verschillende
soorten zeewier zien. Van een afstandje lijkt het allemaal
op elkaar. Maar van dichtbij zijn de verschillen goed te
zien. "Weet je wat leuk is bij kleine zee-eik? Dat er in
de vruchtblazen een natuurlijk anti-zonnebrand zit.
Dat beschermt tegen uv-licht. Het wier zou verbranden,
aangezien het de helft van de dag in het zonnetje ligt.
De natuur regelt het zelf."
Het betere trimwerk
We lopen verder over de stenen, op de rand tussen hoog
en laag water. Af en toe knipt-ie wat af, "Ik doe gelijk
m'n werk hoor", zegt hij bijna verontschuldigend.
Gewoon met de keukenschaar. "Maar je moet wel weten
wat je knipt. Ik weet precies waar ik moet knippen
zodat het weer goed aangroeit." Want daar draait het
om bij Guido en Ellen. Leven samen met de natuur, niet
van de natuur. "We zijn echt heel kleinschalig, leveren
aan een aantal goede restaurants en mensen kunnen
een abonnement op een bakje zeewier nemen. Wil je wat
proeven trouwens?"
Het is wel wild
"Probeer deze eens." Hij geeft ons een stukje duivelstong,
qua vorm lijkt het op tagliatelle, qua smaak is het
lastig te omschrijven. Eerst proeven we zout, na goed
doorkauwen wordt het wat droger. Guido: "Iedereen
proeft wat anders. Zeewier bevat de vijfde smaak, na
8
Ze noemen zichzelf Wierewaaiers,
Guido Krijger en Ellen Schoenmakers.
Met hun bedrijf WildWier willen ze een
bijdrage leveren aan de bekendheid
van dit verse Zeeuwse product. Hun
missie? 'Zeewier moet van de rand,
naar het midden van het bord. Zowel
thuis als in de restaurants.' Maar wel
vanuit hun idealen!
Wekelijks oogsten Guido Krijger
en Ellen Schoenmakers zeewier.
Het hele jaar door, in weer en
wind. Hoewel er zo'n 220 soorten
zeewier in Zeeland voorkomen,
oogsten ze zo'n 12 soorten,
afhankelijk van het seizoen.
Hun passie voor de natuur en de
zorg voor de aarde is de basis van
hun bedrijf. Kijk voor workshops
en zeewierabonnementen op
wildwier.nl
Zonder vergunning zeewier
oogsten is niet toegestaan.
Scheldestromen winter 2017
door Linda van Dijke