Noordenwind met kondigt een strenge winter aan' sen u m ooie kerstdagen en een gezond 2018 toe.' Getijdenboekjes Papieren enquête in deze tijd? Onder: Zeewier groeit altijd op harde ondergronden. zoet, zout, zuur en bitter, noemen ze dit umami, daar zijn we in Nederland minder bekend mee. Mijn vriendin Ellen zegt altijd: 'Het is wel wild, dat moet je temmen.' Je moet het ook een beetje leren eten. Of we het zelf vaak eten? Ja. Soms elke dag, soms ook weer dagen niet. Dan trek je de koelkast open, ruik je het en denk je 'nu even niet'." Hier ligt ons hart Zo kleinschalig en zo arbeidsintensief, is daar van te leven? "Ja hoor, het is alleen een onderdeel van ons inkomen." Hij denkt even na en zegt: "En daarbij merken we dat er veel vraag is naar onze excursies, workshops en ons boekje. Educatie en bewustwording is voor ons heel belangrijk. Over hoe je in harmonie met de natuur kan leven." Workshops "Hier starten we de Smaaksafari's altijd. Het is zo mooi om te zien dat in tien minuten iedereen aan het zeewier zit. De snackrots, noemt Ellen het." De Smaaksafari is één grote proeftocht voor iedereen die zeewier wil aanraken, proeven en met zeewier wil koken. Daarnaast geeft het stel ook Wierenwandelingen, een excursie bij laagwater waar alles over wieren aan bod komt. Wat zit erin? 'Wie aan een gebreksziekte lijdt, wende zich tot het voedsel der zeemeerminnen', het staat in een kruidenboek uit 1928. Is het echt zo bijzonder, waar helpt zeewier tegen? "Het doet je goed. Wieren zijn rijk aan mineralen zoals calcium, natrium, ijzer en jodium en bevatten sporenelementen en vetzuren zoals omega 3. Als je het maar in de juiste verhouding eet. Die duivelstong doe ik wel eens door de soep, wordt het heel romig van. Er zit namelijk agar in, dat is een bekend bindmiddel." Wc-papier op de glooiing? Guido trekt voorzichtig de bekende groene zeesla omhoog. "Kijk eens hoe mooi! Het lijkt alsof het zo in het zand groeit, maar het groeit op een steen of schelp. Dat is bij alle zeewieren zo, ze groeien op een harde ondergrond. Als dit opdroogt, wordt het helemaal wit, dan lijkt het alsof er overal wc-papier ligt." Hij geeft ons ter afsluiting nog een stukje gaffelwier. Een smaakbommetje, noemt Guido het. Een terechte naam... We verwachten niet dat dit goedje vandaag in de emmer komt voor de restaurants. De heftige peperachtige smaak hebben we de rest van de dag nog geproefd... Lezers geven het tjdschrift gemiddeld een Vanaf januari zijn de getijdenboekjes voor 2018 er weer. Wilt u een gratis boekje ontvangen? Vraag het aan via onze website www.scheldestromen.nl/gety Geen internet? U kunt het getijdenboekje ook schriftelijk aanvragen. Stuur een briefje met uw naam en adres naar waterschap Scheldestromen, team Communicatie, Antwoordnummer 700, 4330 WB Middelburg. Afhalen op onze kantoren in Middelburg of Terneuzen kan natuurlijk ook (vanaf januari 2018). Dit blijkt uit het lezers onderzoek van herfst 2017. We hebben meer dan 1500 enquêtes ontvangen Hartelijk dank daarvoor! Winnaars lezersonderzoek We hebben de volgende lezers blij kunnen maken met een VVV-bon (loting n.a.v. enquête): M.J. Koole uit Koudekerke, J.W. d'Hont uit Nieuwvliet, D. van Nes uit Philippine, C. Jansen uit Hansweert, J.T. van Prooijen uit Noordwelle, G. Geelhoed uit Kamperland, T. de Rijke uit Vlissingen, Fam. Verbeek uit Middelburg, N.J. Steemers- Wolse uit Ter Apel en Fam. Doeleman uit Dreischor. Bezoek Achter de Schermen Ik heb in uw tijdschrift gelezen dat de mogelijkheid bestaat om ergens waar je normaal gesproken geen toegang hebt het misschien toch mogelijk is om via het waterschap wel toegang te krijgen? Ik zou wel eens graag in de verkeerscentrale Terneuzen een kijkje willen nemen. Naam bekend bij de redactie. Ik moet u helaa.s teleurstellen. Omdat we in ons pas verschenen nummer al de verkeerscentrale van Hansweert hebben, lijkt deze centrale er te veel op waardoor het voor ons tijdschrift (en dus lezer) minder interessant is. Nieuwe wensen van lezers zijn altijd welkom, maar dan wel bij een ander bedrif/organisatie. Ik zou met plezier uw enquête invullen maar met pen??? Sorry, maar nee. Excuses daarvoor maar dit kan echt niet meer. Ik geniet van uw blad, dat sowieso. A. van Groningen Den Haag We hebben er bewust voor gekozen om het lezersonderzoek dit keer weer bij het tijdschrift aan te bieden omdat we uit ervaring weten dat we hierdoor de meeste respons krjgen. Onze lezers vinden het blijkbaar nog steeds fijn om het op papier in te vullen. We hebben nu al in een week meer respons dan de vorige keer in de hele maand. Maar uiteraard hebben we ook een digitale versie. We zouden het waarderen als u die invultt. 4?ifXTïTi7ïrïi 'A i 11 viv y kp* 11 Links: Het is de vijfde smaak, na zoet, zout, zuur en bitter, noemen ze dit umami. Scheldestromen winter 2017 maan, Scheldestromen winter 2017

Tijdschriftenbank Zeeland

Scheldestromen/de Waterwerker | 2017 | | pagina 6