Noordenwind met
kondigt een strenge
winter aan'
sen u m
ooie kerstdagen
en een gezond 2018 toe.'
Getijdenboekjes
Papieren enquête in deze tijd?
Onder: Zeewier groeit altijd op
harde ondergronden.
zoet, zout, zuur en bitter, noemen ze
dit umami, daar zijn we in Nederland
minder bekend mee. Mijn vriendin
Ellen zegt altijd: 'Het is wel wild, dat
moet je temmen.' Je moet het ook
een beetje leren eten. Of we het zelf
vaak eten? Ja. Soms elke dag, soms
ook weer dagen niet. Dan trek je de
koelkast open, ruik je het en denk je
'nu even niet'."
Hier ligt ons hart
Zo kleinschalig en zo
arbeidsintensief, is daar van te
leven? "Ja hoor, het is alleen een
onderdeel van ons inkomen."
Hij denkt even na en zegt:
"En daarbij merken we dat er veel
vraag is naar onze excursies,
workshops en ons boekje.
Educatie en bewustwording is voor
ons heel belangrijk. Over hoe je in
harmonie met de natuur kan leven."
Workshops
"Hier starten we de Smaaksafari's
altijd. Het is zo mooi om te zien dat
in tien minuten iedereen aan het
zeewier zit. De snackrots, noemt
Ellen het." De Smaaksafari is één
grote proeftocht voor iedereen die
zeewier wil aanraken, proeven en
met zeewier wil koken. Daarnaast
geeft het stel ook Wierenwandelingen,
een excursie bij laagwater waar alles
over wieren aan bod komt.
Wat zit erin?
'Wie aan een gebreksziekte lijdt,
wende zich tot het voedsel der
zeemeerminnen', het staat in een
kruidenboek uit 1928. Is het echt
zo bijzonder, waar helpt zeewier
tegen? "Het doet je goed. Wieren zijn
rijk aan mineralen zoals calcium,
natrium, ijzer en jodium en bevatten
sporenelementen en vetzuren zoals
omega 3. Als je het maar in de juiste
verhouding eet. Die duivelstong doe
ik wel eens door de soep, wordt het
heel romig van. Er zit namelijk agar
in, dat is een bekend bindmiddel."
Wc-papier op de glooiing?
Guido trekt voorzichtig de bekende
groene zeesla omhoog. "Kijk eens
hoe mooi! Het lijkt alsof het zo in
het zand groeit, maar het groeit op
een steen of schelp. Dat is bij alle
zeewieren zo, ze groeien op een harde
ondergrond. Als dit opdroogt, wordt
het helemaal wit, dan lijkt het alsof
er overal wc-papier ligt."
Hij geeft ons ter afsluiting
nog een stukje gaffelwier. Een
smaakbommetje, noemt Guido het.
Een terechte naam... We verwachten
niet dat dit goedje vandaag in de
emmer komt voor de restaurants.
De heftige peperachtige smaak
hebben we de rest van de dag nog
geproefd...
Lezers geven het tjdschrift
gemiddeld een
Vanaf januari zijn de getijdenboekjes voor 2018 er weer.
Wilt u een gratis boekje ontvangen? Vraag het aan via onze website
www.scheldestromen.nl/gety Geen internet? U kunt het
getijdenboekje ook schriftelijk aanvragen. Stuur een briefje met
uw naam en adres naar waterschap Scheldestromen, team
Communicatie, Antwoordnummer 700, 4330 WB Middelburg.
Afhalen op onze kantoren in Middelburg of Terneuzen kan natuurlijk
ook (vanaf januari 2018).
Dit blijkt uit het lezers
onderzoek van herfst 2017.
We hebben meer dan 1500
enquêtes ontvangen
Hartelijk dank daarvoor!
Winnaars lezersonderzoek
We hebben de volgende lezers blij kunnen maken met
een VVV-bon (loting n.a.v. enquête): M.J. Koole uit
Koudekerke, J.W. d'Hont uit Nieuwvliet, D. van Nes uit
Philippine, C. Jansen uit Hansweert, J.T. van Prooijen uit
Noordwelle, G. Geelhoed uit Kamperland, T. de Rijke uit
Vlissingen, Fam. Verbeek uit Middelburg, N.J. Steemers-
Wolse uit Ter Apel en Fam. Doeleman uit Dreischor.
Bezoek
Achter de Schermen
Ik heb in uw tijdschrift gelezen
dat de mogelijkheid bestaat
om ergens waar je normaal
gesproken geen toegang hebt
het misschien toch mogelijk
is om via het waterschap
wel toegang te krijgen?
Ik zou wel eens graag in de
verkeerscentrale Terneuzen
een kijkje willen nemen.
Naam bekend bij de redactie.
Ik moet u helaa.s teleurstellen.
Omdat we in ons pas
verschenen nummer al
de verkeerscentrale van
Hansweert hebben, lijkt deze
centrale er te veel op waardoor
het voor ons tijdschrift (en dus
lezer) minder interessant is.
Nieuwe wensen van lezers zijn
altijd welkom, maar dan wel bij
een ander bedrif/organisatie.
Ik zou met plezier uw enquête invullen maar met pen???
Sorry, maar nee. Excuses daarvoor maar dit kan echt niet meer.
Ik geniet van uw blad, dat sowieso.
A. van Groningen
Den Haag
We hebben er bewust voor gekozen om het lezersonderzoek dit keer
weer bij het tijdschrift aan te bieden omdat we uit ervaring weten
dat we hierdoor de meeste respons krjgen. Onze lezers vinden
het blijkbaar nog steeds fijn om het op papier in te vullen.
We hebben nu al in een week meer respons dan de vorige keer in
de hele maand. Maar uiteraard hebben we ook een digitale versie.
We zouden het waarderen als u die invultt.
4?ifXTïTi7ïrïi
'A i 11 viv y kp*
11
Links: Het is de vijfde smaak, na
zoet, zout, zuur en bitter, noemen
ze dit umami.
Scheldestromen winter 2017
maan,
Scheldestromen winter 2017