van achter de schermen Wy mê-Sp 11. "Belgen eten meer mosselen dan Nederlanders." HmV rn Jt' I \i h Zeeuwse mosselen. Een begrip in Nederland en beroemd bij onze zuiderburen. Voordat de mosselen op uw bord liggen is er al een heel proces aan voorafgegaan. Hoe worden mosselen gekweekt en wat komt er allemaal bij kijken? 16 Lezers Bas (73) en Cobie (70) Souman zijn liefhebbers van mosselen. "We kopen regelmatig een bak schoongemaakte en van hun baard ontdane mosselen. Heerlijk en simpel! Laatst bracht onze buurman een zak mosselen die hij van de palen bij Zoutelande geschraapt had, compleet met instructie hoe schoon te maken en te ontbaarden. Ze waren heerlijk, maar voordat ze bereid konden worden waren we heel wat tijd verder. Wij vroegen ons af hoe dat bij een mosselbedrijf gaat." Ze waren welkom bij Aquamossel in Yerseke. Dé mosselstraat Het is een prachtige lenteochtend als we arriveren aan de Korringaweg, dé mosselstraat in Yerseke. Vrachtwagens worden geladen en schepen gelost. Julien Barbé (38) mede-eigenaar van Aquamossel, ontvangt ons op zijn kantoor met schitterend uitzicht over de Oosterschelde. Van Philippine naar Yerseke Julien: "Mijn opa komt uit Philippine maar toen de Braakman werd gedicht is hij uitgeweken naar Yerseke. In die tijd werden mosselen met zeilboten naar Antwerpen gevoerd en uitgevent met de kar. In 1948 heeft mijn opa een verwerkingsbedrijf van mosselen opgericht. Antwerpen was dichtbij en Yerseke was qua natuurlijke ligging in een kom ideaal voor mosselen." Van larve tot mossel "Aquamossel is de grootste mosselkweker van Nederland. We hebben mosselzaadpercelen in de Oosterschelde en de Waddenzee", vertelt Julien. "De bevruchting van mosselen vindt in het water plaats. De larve zweeft in het water en ontwikkelt zich tot een mosselzaadje met een schelpje zo groot als een speldenknop. Daarna zakt het mosselzaad naar de bodem. Het mosselzaad wordt van de bodem geschept en uitgezaaid op de kweekpercelen. Mosselzaad uit de Waddenzee wordt daar opgekweekt tot halfwas mossel (4-5 cm) en in de Oosterschelde verder opgekweekt." Mosselzaadinvang- installaties Aquamossel heeft ook Mosselzaadinvanginstallaties (MZI's). Een MZI bestaat uit lange lijnen met drijftonnen. Aan de lange lijnen is vliezig touw Grootste mosselkweker Een lezer krijgt een kijkje in de keuken bij een bedrijf of gebied waar normaal geen publiek is toegestaan. W door Chantal de Putter j A Scheldestromen zomer 2017 mosselstraat Yerseke Aquamossel is onderdeel van de Barbé groep en heeft 40 vaste medewerkers in dienst. De omzet bedraagt circa 25 miljoen per jaar. De vloot bestaat uit 6 schepen. De afzetmarkten zijn Benelux, Frankrijk en Duitsland. Aquamossel levert aan Aldi, AH, het Belgische Colruyt en Delhaize. Ze voorzien ook een groot deel van de Belgische horeca van mosselen. Aquamossel behoort tot de grootste mosselverwerkers van Nederland en is de grootste mosselkweker. Scheldestromen zomer 2017

Tijdschriftenbank Zeeland

Scheldestromen/de Waterwerker | 2017 | | pagina 9