van
achter de schermen
Wy
mê-Sp
11.
"Belgen eten meer
mosselen dan
Nederlanders."
HmV rn Jt'
I \i
h
Zeeuwse mosselen. Een begrip in Nederland
en beroemd bij onze zuiderburen. Voordat de
mosselen op uw bord liggen is er al een heel
proces aan voorafgegaan. Hoe worden mosselen
gekweekt en wat komt er allemaal bij kijken?
16
Lezers Bas (73) en Cobie (70)
Souman zijn liefhebbers van
mosselen. "We kopen regelmatig een
bak schoongemaakte en van hun
baard ontdane mosselen. Heerlijk en
simpel! Laatst bracht onze buurman
een zak mosselen die hij van de
palen bij Zoutelande geschraapt
had, compleet met instructie hoe
schoon te maken en te ontbaarden.
Ze waren heerlijk, maar voordat ze
bereid konden worden waren we heel
wat tijd verder. Wij vroegen ons af
hoe dat bij een mosselbedrijf gaat."
Ze waren welkom bij Aquamossel in
Yerseke.
Dé mosselstraat
Het is een prachtige lenteochtend als
we arriveren aan de Korringaweg,
dé mosselstraat in Yerseke.
Vrachtwagens worden geladen en
schepen gelost. Julien Barbé (38)
mede-eigenaar van Aquamossel,
ontvangt ons op zijn kantoor
met schitterend uitzicht over de
Oosterschelde.
Van Philippine naar Yerseke
Julien: "Mijn opa komt uit
Philippine maar toen de Braakman
werd gedicht is hij uitgeweken
naar Yerseke. In die tijd werden
mosselen met zeilboten naar
Antwerpen gevoerd en uitgevent met
de kar. In 1948 heeft mijn opa een
verwerkingsbedrijf van mosselen
opgericht. Antwerpen was dichtbij
en Yerseke was qua natuurlijke
ligging in een kom ideaal voor
mosselen."
Van larve tot mossel
"Aquamossel is de grootste
mosselkweker van Nederland.
We hebben mosselzaadpercelen in
de Oosterschelde en de Waddenzee",
vertelt Julien. "De bevruchting van
mosselen vindt in het water plaats.
De larve zweeft in het water en
ontwikkelt zich tot een mosselzaadje
met een schelpje zo groot als een
speldenknop. Daarna zakt het
mosselzaad naar de bodem.
Het mosselzaad wordt van de
bodem geschept en uitgezaaid op de
kweekpercelen. Mosselzaad uit de
Waddenzee wordt daar opgekweekt
tot halfwas mossel (4-5 cm) en in de
Oosterschelde verder opgekweekt."
Mosselzaadinvang-
installaties
Aquamossel heeft ook
Mosselzaadinvanginstallaties
(MZI's). Een MZI bestaat uit
lange lijnen met drijftonnen.
Aan de lange lijnen is vliezig touw
Grootste mosselkweker
Een lezer krijgt een kijkje in de keuken bij
een bedrijf of gebied waar normaal geen
publiek is toegestaan.
W
door Chantal de Putter
j A
Scheldestromen zomer 2017
mosselstraat
Yerseke
Aquamossel is onderdeel van de
Barbé groep en heeft 40 vaste
medewerkers in dienst. De omzet
bedraagt circa 25 miljoen
per jaar. De vloot bestaat uit
6 schepen. De afzetmarkten zijn
Benelux, Frankrijk en Duitsland.
Aquamossel levert aan Aldi, AH,
het Belgische Colruyt en Delhaize.
Ze voorzien ook een groot deel
van de Belgische horeca van
mosselen. Aquamossel behoort
tot de grootste mosselverwerkers
van Nederland en is de grootste
mosselkweker.
Scheldestromen zomer 2017