Nereda bij zuivering Breskens
in de steigers
Sneller en schoner
Rechtsonder: "Deze bananen zijn
nog zo groen en ruiken zelfs naar
komkommer."
bananen ook zelf mogen meenemen?
"Nee, dat mag niet. Vroeger kon dat
allemaal nog. Toen kwamen er van
die ouwe baasjes op de brommer
om te kijken naar het lossen van
de schepen en om een doosje
afgekeurde vis mee te nemen.
Nu zijn er zo veel veiligheidsregels
dat niemand zomaar het terrein
opkomt. Afgekeurd mogen we het
niet eens opeten of vernietigen",
vertelt René.
Brrrr...
Kloosterboer Vlissingen is veel meer
dan de 11.000 pallets bananen
die elke week binnenkomen. René:
"Onze belangrijkste taak is het
koelen en vriezen van voedsel,
zoals fruit, sappen en vis. Maar
op ons terrein kunnen ook lege
containers worden opgeslagen en
worden windmolens klaargemaakt
voor transport. Onze vriescellen
zijn -18 tot -22 °C." We nemen een
kijkje, maar na een paar seconden
vliegen we er alweer uit. René
vertelt zijn verhaal buiten verder:
"Je begrijpt dus dat we veel energie
gebruiken. Inmiddels zijn we de
grootste energieverslinder van
Vlissingen-Oost. Daarom vinden we
het belangrijk om te helpen bij het
opwekken van die energie. Met onze
vier windmolens voorzien we in ruim
de helft van onze energie." Lies had
ook wel zonnepanelen verwacht.
René: "Dat zouden we ook willen,
maar daarvoor moeten de daken van
onze loodsen sterker zijn."
Mixen en crushen
In de 'blend' maakt Kloosterboer
sappen en smoothies voor vele
verschillende merken. René legt
uit dat iedere klant z'n eigen
samenstelling eist voordat het in
tankwagens afgevoerd kan worden.
"Wij zorgen voor de juiste mix.
De bevroren sappen ontdooien we in
de klimaatkamer. Dan zijn de vaten
buitenom vloeibaar en kunnen we ze
kiepen. Dan wordt alles gecrushed
tot een soort 'slush puppy' [redactie:
ijsdrankje]. Daarna gaat het langs
verwarmingselementen en is het
op de juiste temperatuur om alles
te mixen. Heel veel handelingen,
maar na een dag hebben we 45
vrachtwagens met 25.000 liter
sap de deur uit. We worden blij
van tevreden chauffeurs en een
vrachtwagen die hier op tijd weer
volgeladen vertrekt."
18
Over het algemeen is het een plek waar
een vies klusje wordt geklaard; het
schoonmaken van rioolwater. Maar ook:
de ideale plek voor het toepassen van
nieuwe technieken.
We bouwen de rioolwaterzuivering
in Breskens om tot een zogenoemde
Nereda-zuivering. Projectleider Gerrit
Mouthaan legt uit: "Bij traditionele
zuiveringen vinden zuurstofrijke
en zuurstofarme behandelingen
plaats op verschillende plaatsen en
momenten in het proces, bij Nereda
vinden deze zuiveringsprocessen
in een korrel plaats. Hierdoor
kunnen de anaerobe tank en
de beluchtingstank worden
samengevoegd waardoor er minder
ruimte nodig is om het rioolwater
schoon te maken. Ook is door deze
superkorrel geen nabezinktank
nodig."
"Het klinkt allemaal simpel, maar
het is best een ingewikkeld
proces. Zo is de samenstelling
van het afvalwater bepalend voor
welke micro-organismen er in de
Neredakorrels groeien. Een biologisch
proces waarvan het octrooi in
handen is van Royal Haskoning
DHV. Het eerste halfjaar kijken zij
op locatie en via camera's mee om te
beoordelen of het zuiveringsproces
goed verloopt."
Nereda is typisch een voorbeeld
van de circulaire economie. Gerrit:
"Voor het proces is minder energie
nodig, het geeft minder CO2-uitstoot,
er komen geen chemicaliën aan te
pas en uiteindelijk is ons gezuiverde
water schoner dan eerst! Ook is de
verblijftijd van het rioolwater op de
zuivering aanzienlijk korter. In plaats
van gemiddeld 24 uur is er slechts
6 uur nodig om dit deel van het
zuiveringsproces te doorlopen."
Volgens planning moet de nieuwe
zuivering in april 2019 in bedrijf
zijn.
19
Naast: Er is nog voldoende plek
voor meer bananen in de loods aan
de Finlandweg.
Linksonder: Simone voelt zich prima
thuis in deze mannenwereld.
Scheldestromen zomer 2018
Hoofdaannemer:
Van der Straaten/RWB
Zevende Nereda-zuivering in
Nederland
Twee ronde tanks worden
vervangen door rechthoekige
Kosten: 12,1 miljoen
(incl. aanleg persleiding
Groede/Breskens en nieuwe
rioolpersgemalen Groede
Noordweg en Schuitvlotstraat)
door Janneke la Gasse
Duivelshoekseweg,
Breskens
Scheldestromen zomer 2018