Nereda bij zuivering Breskens in de steigers Sneller en schoner Rechtsonder: "Deze bananen zijn nog zo groen en ruiken zelfs naar komkommer." bananen ook zelf mogen meenemen? "Nee, dat mag niet. Vroeger kon dat allemaal nog. Toen kwamen er van die ouwe baasjes op de brommer om te kijken naar het lossen van de schepen en om een doosje afgekeurde vis mee te nemen. Nu zijn er zo veel veiligheidsregels dat niemand zomaar het terrein opkomt. Afgekeurd mogen we het niet eens opeten of vernietigen", vertelt René. Brrrr... Kloosterboer Vlissingen is veel meer dan de 11.000 pallets bananen die elke week binnenkomen. René: "Onze belangrijkste taak is het koelen en vriezen van voedsel, zoals fruit, sappen en vis. Maar op ons terrein kunnen ook lege containers worden opgeslagen en worden windmolens klaargemaakt voor transport. Onze vriescellen zijn -18 tot -22 °C." We nemen een kijkje, maar na een paar seconden vliegen we er alweer uit. René vertelt zijn verhaal buiten verder: "Je begrijpt dus dat we veel energie gebruiken. Inmiddels zijn we de grootste energieverslinder van Vlissingen-Oost. Daarom vinden we het belangrijk om te helpen bij het opwekken van die energie. Met onze vier windmolens voorzien we in ruim de helft van onze energie." Lies had ook wel zonnepanelen verwacht. René: "Dat zouden we ook willen, maar daarvoor moeten de daken van onze loodsen sterker zijn." Mixen en crushen In de 'blend' maakt Kloosterboer sappen en smoothies voor vele verschillende merken. René legt uit dat iedere klant z'n eigen samenstelling eist voordat het in tankwagens afgevoerd kan worden. "Wij zorgen voor de juiste mix. De bevroren sappen ontdooien we in de klimaatkamer. Dan zijn de vaten buitenom vloeibaar en kunnen we ze kiepen. Dan wordt alles gecrushed tot een soort 'slush puppy' [redactie: ijsdrankje]. Daarna gaat het langs verwarmingselementen en is het op de juiste temperatuur om alles te mixen. Heel veel handelingen, maar na een dag hebben we 45 vrachtwagens met 25.000 liter sap de deur uit. We worden blij van tevreden chauffeurs en een vrachtwagen die hier op tijd weer volgeladen vertrekt." 18 Over het algemeen is het een plek waar een vies klusje wordt geklaard; het schoonmaken van rioolwater. Maar ook: de ideale plek voor het toepassen van nieuwe technieken. We bouwen de rioolwaterzuivering in Breskens om tot een zogenoemde Nereda-zuivering. Projectleider Gerrit Mouthaan legt uit: "Bij traditionele zuiveringen vinden zuurstofrijke en zuurstofarme behandelingen plaats op verschillende plaatsen en momenten in het proces, bij Nereda vinden deze zuiveringsprocessen in een korrel plaats. Hierdoor kunnen de anaerobe tank en de beluchtingstank worden samengevoegd waardoor er minder ruimte nodig is om het rioolwater schoon te maken. Ook is door deze superkorrel geen nabezinktank nodig." "Het klinkt allemaal simpel, maar het is best een ingewikkeld proces. Zo is de samenstelling van het afvalwater bepalend voor welke micro-organismen er in de Neredakorrels groeien. Een biologisch proces waarvan het octrooi in handen is van Royal Haskoning DHV. Het eerste halfjaar kijken zij op locatie en via camera's mee om te beoordelen of het zuiveringsproces goed verloopt." Nereda is typisch een voorbeeld van de circulaire economie. Gerrit: "Voor het proces is minder energie nodig, het geeft minder CO2-uitstoot, er komen geen chemicaliën aan te pas en uiteindelijk is ons gezuiverde water schoner dan eerst! Ook is de verblijftijd van het rioolwater op de zuivering aanzienlijk korter. In plaats van gemiddeld 24 uur is er slechts 6 uur nodig om dit deel van het zuiveringsproces te doorlopen." Volgens planning moet de nieuwe zuivering in april 2019 in bedrijf zijn. 19 Naast: Er is nog voldoende plek voor meer bananen in de loods aan de Finlandweg. Linksonder: Simone voelt zich prima thuis in deze mannenwereld. Scheldestromen zomer 2018 Hoofdaannemer: Van der Straaten/RWB Zevende Nereda-zuivering in Nederland Twee ronde tanks worden vervangen door rechthoekige Kosten: 12,1 miljoen (incl. aanleg persleiding Groede/Breskens en nieuwe rioolpersgemalen Groede Noordweg en Schuitvlotstraat) door Janneke la Gasse Duivelshoekseweg, Breskens Scheldestromen zomer 2018

Tijdschriftenbank Zeeland

Scheldestromen/de Waterwerker | 2018 | | pagina 10