Babbelaars, Appelaere, Borselse bessenwijn; deze heerlijke Zeeuwse producten kennen we allemaal. Maar ons Zeeuwen staan niet stil. Ondernemers ontwikkelen steeds nieuwe producten met ingrediënten van Zeeuwse bodem. Een van die ondernemers is Patrick Keizer, oprichter van De Ketchupfabriek. We brengen een bezoek aan zijn prachtige dijkwoning in Graauw. Zo'n 25 m2 van zijn woning wordt tussen 8.00 en 18.00 uur aangemerkt als De Ketchupfabriek. Op andere momenten is het een ruime woonkeuken. Wat trapjes hoger bevindt zich De Ketchshop. Wat in 2013 begon als grap, is uitgegroeid tot een serieuze, duurzame, fulltime business. Iets creatiefs Patrick is vormgever van oorsprong en werkte in de reclamewereld. "Met de komst van internet gingen mensen steeds meer zelf doen en was er steeds minder werk voor mij. Ik kon in een hoekje gaat zitten huilen óf ik kon iets creatiefs uitproberen. Ik vond koken leuk en maakte mayonaise en mosterd. Maar mijn ketchup vond iemand zelfs lekkerder dan Heinz. Dus op een dag op een terras, onder het genot van Belgische biertjes, hebben we gebrainstormd en verzonnen we De Ketchupfabriek. Mijn doel was om meer werk te krijgen en weer terug te keren naar het vormgeven, maar nu zijn mijn vrouw en ik er hele dagen mee bezig en maken we 8.000 tot 10.000 flessen per jaar. Die lever ik persoonlijk af bij 50 winkels door heel Nederland. Ik ben hiermee officieel voedselfabrikant." Alles uit de buurt De ketchup wordt met de hand gemaakt met veel zorg voor de omgeving. Patrick: "Ik haal mijn vier basisproducten uit de directe omgeving. Mijn tomaten komen uit Westdorpe. Het zijn tweede-keus-tomaten. Als ik ze niet zou gebruiken, zouden ze worden weggegooid. Ook mijn paprika's komen uit Westdorpe. Bij de teelt van de tomaten en paprika's wordt restwarmte gebruikt. Ze worden duurzaam geteeld en de plaagbestrijding is biologisch. Mijn rode uien komen van de boer bij mij achter. Die worden niet duurzaam geteeld, maar dan kijk ik naar het aantal kilometers dat het voedsel moet afleggen voordat het bij mij is. Ten slotte komt mijn selderij uit Absdale. Dus binnen een straal van 15 kilometer vind ik al mijn basisproducten." Geheim ingrediënt De unieke smaak ontstaat door het gebruik van de verse ingrediënten in combinatie van kruiden en specerijen zoals gember, knoflook, zeezout, azijn, kruidnagel, dragon en laurier. De biologische knoflook kwam eerst helemaal uit China. "Dat vond ik een beetje te gek. Gelukkig heb ik het iets dichterbij huis gevonden, al komt het dan nog uit Noord-Holland. Verder gebruik ik nauwelijks zout en suiker. De meeste suiker komt uit de tomaten zelf, 21 Graauw door Danielle Steijn-Laing Scheldestromen herfst 2018 bodem Scheldestromen herfst 2018

Tijdschriftenbank Zeeland

Scheldestromen/de Waterwerker | 2018 | | pagina 11