Babbelaars, Appelaere, Borselse bessenwijn; deze heerlijke
Zeeuwse producten kennen we allemaal. Maar ons Zeeuwen
staan niet stil. Ondernemers ontwikkelen steeds nieuwe
producten met ingrediënten van Zeeuwse bodem. Een van die
ondernemers is Patrick Keizer, oprichter van De Ketchupfabriek.
We brengen een bezoek aan zijn prachtige
dijkwoning in Graauw. Zo'n 25 m2 van zijn
woning wordt tussen 8.00 en 18.00 uur
aangemerkt als De Ketchupfabriek.
Op andere momenten is het een ruime
woonkeuken. Wat trapjes hoger bevindt zich
De Ketchshop. Wat in 2013 begon als grap,
is uitgegroeid tot een serieuze, duurzame,
fulltime business.
Iets creatiefs
Patrick is vormgever van oorsprong en
werkte in de reclamewereld. "Met de komst
van internet gingen mensen steeds meer
zelf doen en was er steeds minder werk voor
mij. Ik kon in een hoekje gaat zitten huilen
óf ik kon iets creatiefs uitproberen. Ik
vond koken leuk en maakte mayonaise en
mosterd. Maar mijn ketchup vond iemand
zelfs lekkerder dan Heinz. Dus op een dag
op een terras, onder het genot van Belgische
biertjes, hebben we gebrainstormd en
verzonnen we De Ketchupfabriek. Mijn doel
was om meer werk te krijgen en weer terug
te keren naar het vormgeven, maar nu zijn
mijn vrouw en ik er hele dagen mee bezig
en maken we 8.000 tot 10.000 flessen
per jaar. Die lever ik persoonlijk af bij
50 winkels door heel Nederland. Ik ben
hiermee officieel voedselfabrikant."
Alles uit de buurt
De ketchup wordt met de hand gemaakt
met veel zorg voor de omgeving. Patrick:
"Ik haal mijn vier basisproducten uit de
directe omgeving. Mijn tomaten komen uit
Westdorpe. Het zijn tweede-keus-tomaten.
Als ik ze niet zou gebruiken, zouden ze
worden weggegooid. Ook mijn paprika's
komen uit Westdorpe. Bij de teelt van de
tomaten en paprika's wordt restwarmte
gebruikt. Ze worden duurzaam geteeld en
de plaagbestrijding is biologisch. Mijn rode
uien komen van de boer bij mij achter. Die
worden niet duurzaam geteeld, maar dan
kijk ik naar het aantal kilometers dat het
voedsel moet afleggen voordat het bij mij is.
Ten slotte komt mijn selderij uit Absdale.
Dus binnen een straal van 15 kilometer
vind ik al mijn basisproducten."
Geheim ingrediënt
De unieke smaak ontstaat door het gebruik
van de verse ingrediënten in combinatie
van kruiden en specerijen zoals gember,
knoflook, zeezout, azijn, kruidnagel,
dragon en laurier. De biologische knoflook
kwam eerst helemaal uit China. "Dat
vond ik een beetje te gek. Gelukkig heb ik
het iets dichterbij huis gevonden, al komt
het dan nog uit Noord-Holland. Verder
gebruik ik nauwelijks zout en suiker. De
meeste suiker komt uit de tomaten zelf,
21
Graauw
door Danielle Steijn-Laing
Scheldestromen herfst 2018
bodem
Scheldestromen herfst 2018