ik voeg alleen een heel klein beetje
toe voor de conservering. Mijn
recept is trouwens gebaseerd op
een recept van Sandy Addison uit
1801. Toen hadden ze nog geen
verdikkingsmiddel en daarom
gebruik ik dat ook niet", aldus
Patrick. We zijn benieuwd of er ook
een geheim ingrediënt is voor zijn
ketchup: "Dat moet zijn dat ik er
gewoon zoveel plezier in heb."
Inkoken, afvullen en plakken
En plezier moet je er wel in hebben
als je werk zo'n grote rol speelt in
je huis en leven. "Mijn dag begint
om 8.00 uur met het schoonmaken
van de groenten waaronder dertig
kilo tomaten. Om 9.00 uur zet ik
zes pannen gedurende 1,5 uur
op de inductieplaten. Voor de
energievoorziening hiervan, hebben
we trouwens 23 zonnepanelen
aangebracht. Als de pannen
opstaan, heb ik even tijd voor iets
anders. Daarna gaan de groenten
door de passe-vite (een roerzeef)
en voeg ik de kruiden toe. Van 11.00
tot 16.00 uur moet alles inkoken
en kan ik allerlei zaken regelen.
Vervolgens kan het afvullen van
de flesjes beginnen. Aan het einde
van de dag heb ik meestal ongeveer
zeventig flesjes gevuld en kan mijn
vrouw 's avonds de etiketten erop
plakken."
Drie soorten
De vele kookuren resulteren in
drie soorten unieke ketchup.
De eerste is de Ketchup Klassiek
die gewoon echt naar tomaat
smaakt. De Polderketchup is
gemaakt met Spaanse pepers en
geïnspireerd op de eigenzinnigheid
van de polder. De derde is de
mosterdketchup gemaakt van
biologisch mosterdzaad. Patrick:
"Je moet niet verwachten dat je
industrieketchup eet, dat is eigenlijk
heel iets anders en ook makkelijk
gemaakt."
Platvink
In De Ketchshop is ook rekening
gehouden met duurzaamheid
en recycling. De ouderwetse
kassa is afkomstig uit een oude
schoenenwinkel in Hulst en de
toonbank komt uit Sint Jansteen.
De kratjes waar de flesjes in passen,
worden gemaakt door leerlingen
van de praktijkschool in Hulst.
"De flesjes hebben trouwens ook
een verhaal. Ze zijn namelijk een
ode aan mijn vader die vroeger
als havenwerker altijd Zware Van
Nelle en een zakflesje alcohol
bij zich had. Het model van die
flesjes, de platvink, gebruik ik
voor de ketchup", vertelt de trotse
ketchupmaker.
Ook zin gekregen in pure ketchup
van Zeeuwse bodem? Neem een
kijkje op www.deketchupfabriek.nl
of breng een bezoekje aan De
Ketchshop in Graauw. Daarnaast
staat Patrick op verschillende
foodtruckfestivals en in mei
2019 organiseert hij zelf een
foodtruckfestival in Terneuzen.
22
Op diverse plekken
langs de Ooster- en
Westerschelde vind je
ze nog: haventjes die bij
eb droog vallen en bij
vloed weer volstromen.
We noemen dit
getijdenhaventjes.
Het haventje bij
buurtschap Griete in
Terneuzen is een mooi
voorbeeld.
Getijdenhaventjes werden aangelegd
om landbouwproducten naar
de overkant te transporteren.
Tegenwoordig hebben ze hun
economische functie verloren en
worden ze gebruikt voor recreatie.
Buurtschap Griete ligt iets ten
oosten van Terneuzen en is bekend
vanwege het gelijknamige café.
Wie de moeite neemt om er een
kijkje over de dijk te nemen ziet een
historisch haventje. Het is aangelegd
in 1873 om de oogst die van het
land kwam te transporteren naar de
overkant van de Westerschelde.
De haven nam de functie over van
de Poonhaven die door inpolderingen
dichtslibde. De haven was
rechtstreeks bereikbaar voor
paard en wagen. Er was een
weegbrug om de goederen af te
wegen en er konden twee kleine
binnenvaartschepen afmeren.
De belangrijkste goederen waren
aardappels, suikerbieten en
stro. In de jaren vijftig verdween
de economische functie van de
haven, vanwege het gebruik van
vrachtverkeer.
Ooit stond er ook het directiegebouw
van het calamiteuze waterschap
Margarethapolders. Dit is in 1969
gesloopt vanwege de Deltawerken.
Sinds 1973 is het haventje eigendom
van watersportvereniging Griete.
Een prachtige plek voor recreatie
en een mooi stukje Zeeuwse
cultuurhistorie!
23
Naast: Patrick heeft ook z'n eigen
ketchupreceptenboekje.
Midden: Drie soorten met zorg
vervaardigde ketchup.
Onder: Met zijn bus bezorgt
Patrick zijn flesjes door heel
Nederland.
Scheldestromen herfst 2018
Terneuzen
door Arjan Goossen
Scheldestromen herfst 2018