ik voeg alleen een heel klein beetje toe voor de conservering. Mijn recept is trouwens gebaseerd op een recept van Sandy Addison uit 1801. Toen hadden ze nog geen verdikkingsmiddel en daarom gebruik ik dat ook niet", aldus Patrick. We zijn benieuwd of er ook een geheim ingrediënt is voor zijn ketchup: "Dat moet zijn dat ik er gewoon zoveel plezier in heb." Inkoken, afvullen en plakken En plezier moet je er wel in hebben als je werk zo'n grote rol speelt in je huis en leven. "Mijn dag begint om 8.00 uur met het schoonmaken van de groenten waaronder dertig kilo tomaten. Om 9.00 uur zet ik zes pannen gedurende 1,5 uur op de inductieplaten. Voor de energievoorziening hiervan, hebben we trouwens 23 zonnepanelen aangebracht. Als de pannen opstaan, heb ik even tijd voor iets anders. Daarna gaan de groenten door de passe-vite (een roerzeef) en voeg ik de kruiden toe. Van 11.00 tot 16.00 uur moet alles inkoken en kan ik allerlei zaken regelen. Vervolgens kan het afvullen van de flesjes beginnen. Aan het einde van de dag heb ik meestal ongeveer zeventig flesjes gevuld en kan mijn vrouw 's avonds de etiketten erop plakken." Drie soorten De vele kookuren resulteren in drie soorten unieke ketchup. De eerste is de Ketchup Klassiek die gewoon echt naar tomaat smaakt. De Polderketchup is gemaakt met Spaanse pepers en geïnspireerd op de eigenzinnigheid van de polder. De derde is de mosterdketchup gemaakt van biologisch mosterdzaad. Patrick: "Je moet niet verwachten dat je industrieketchup eet, dat is eigenlijk heel iets anders en ook makkelijk gemaakt." Platvink In De Ketchshop is ook rekening gehouden met duurzaamheid en recycling. De ouderwetse kassa is afkomstig uit een oude schoenenwinkel in Hulst en de toonbank komt uit Sint Jansteen. De kratjes waar de flesjes in passen, worden gemaakt door leerlingen van de praktijkschool in Hulst. "De flesjes hebben trouwens ook een verhaal. Ze zijn namelijk een ode aan mijn vader die vroeger als havenwerker altijd Zware Van Nelle en een zakflesje alcohol bij zich had. Het model van die flesjes, de platvink, gebruik ik voor de ketchup", vertelt de trotse ketchupmaker. Ook zin gekregen in pure ketchup van Zeeuwse bodem? Neem een kijkje op www.deketchupfabriek.nl of breng een bezoekje aan De Ketchshop in Graauw. Daarnaast staat Patrick op verschillende foodtruckfestivals en in mei 2019 organiseert hij zelf een foodtruckfestival in Terneuzen. 22 Op diverse plekken langs de Ooster- en Westerschelde vind je ze nog: haventjes die bij eb droog vallen en bij vloed weer volstromen. We noemen dit getijdenhaventjes. Het haventje bij buurtschap Griete in Terneuzen is een mooi voorbeeld. Getijdenhaventjes werden aangelegd om landbouwproducten naar de overkant te transporteren. Tegenwoordig hebben ze hun economische functie verloren en worden ze gebruikt voor recreatie. Buurtschap Griete ligt iets ten oosten van Terneuzen en is bekend vanwege het gelijknamige café. Wie de moeite neemt om er een kijkje over de dijk te nemen ziet een historisch haventje. Het is aangelegd in 1873 om de oogst die van het land kwam te transporteren naar de overkant van de Westerschelde. De haven nam de functie over van de Poonhaven die door inpolderingen dichtslibde. De haven was rechtstreeks bereikbaar voor paard en wagen. Er was een weegbrug om de goederen af te wegen en er konden twee kleine binnenvaartschepen afmeren. De belangrijkste goederen waren aardappels, suikerbieten en stro. In de jaren vijftig verdween de economische functie van de haven, vanwege het gebruik van vrachtverkeer. Ooit stond er ook het directiegebouw van het calamiteuze waterschap Margarethapolders. Dit is in 1969 gesloopt vanwege de Deltawerken. Sinds 1973 is het haventje eigendom van watersportvereniging Griete. Een prachtige plek voor recreatie en een mooi stukje Zeeuwse cultuurhistorie! 23 Naast: Patrick heeft ook z'n eigen ketchupreceptenboekje. Midden: Drie soorten met zorg vervaardigde ketchup. Onder: Met zijn bus bezorgt Patrick zijn flesjes door heel Nederland. Scheldestromen herfst 2018 Terneuzen door Arjan Goossen Scheldestromen herfst 2018

Tijdschriftenbank Zeeland

Scheldestromen/de Waterwerker | 2018 | | pagina 12