Denk je aan het voorjaar, denk je aan lammetjes in de wei,
bomen die bloeien en de zon die zijn intrede weer doet.
Het voorjaar is natuurlijk ook de glorietijd van een Zeeuwse
delicatesse, de asperge.
Wie van Hulst naar Axel rijdt, is het bedrijf
misschien al menigmaal gepasseerd.
Vlakbij Absdale, maar nog net in Koewacht,
ligt het bedrijf De Letter Asperges Zo.
Op een van de weinige plekken in Zeeuws-
Vlaanderen worden daar, in groten getale,
asperges uit de grond gehaald. Dit heeft
alles te maken met de samenstelling van de
bodem daar. Waar in Zeeuws-Vlaanderen
vooral de zware klei de boventoon voert,
ligt in dit buitengebied van Koewacht een
stukje zandgrond. En laat dat nu net de
ondergrond zijn, waar de asperge het best
op gedijt.
8,5 hectare wit goud
Eigenaar Tom de Letter en zijn vrouw
Moniek hebben hun leven voor een groot
deel gewijd aan het witte goud. "Van origine
is ons bedrijf een akkerbouwbedrijf, dat
sinds 1970 in de familie is. We hebben ook
heel lang varkens gehouden, maar hier zijn
we zeven jaar geleden mee gestopt. Zelf ben
ik in 2002 in het bedrijf gekomen. In 2014
is mijn vader uit het bedrijf gestapt, maar
hij helpt nog steeds regelmatig mee. Samen
met mijn vader ben ik begin deze eeuw
op kleine schaal begonnen met het telen
van asperges. De afgelopen jaren heeft de
aspergeteelt een enorme vlucht genomen.
We zitten momenteel aan zo'n 8,5 hectare
grond, waar we asperges op verbouwen.
Een groot deel verkopen we vanuit onze
eigen winkel, waar we ook allerlei andere
producten hebben liggen. Dat was in de
beginjaren nog wel anders hoor. Toen was
het vanuit de oude garage zo ongeveer aan
de kant van de weg verkopen."
Seizoen
De aspergetelers in het Zeeuws-Vlaamse
zijn op een hand te tellen. In het oostelijk
deel van de regio is Tom zelfs de enige boer
die asperges verbouwt. Het maakt dat hij
aan heel veel restaurants in de streek en
over de grens levert. "In totaal leveren we
aan meer dan zestig restaurants. Of het
druk is in deze periode? Nou, dat kun je
wel zeggen haha. Ik kijk aan de ene kant
ontzettend uit naar de asperge-periode,
maar ben ook heel blij als het er weer op zit.
In de topdrukte maken we zeven dagen in
de week dagen van zo'n dertien uur. Dat is
natuurlijk geen heel jaar vol te houden.
Het seizoen loopt van april tot en met
het einde van juni. De 24c juni wordt
traditioneel beschouwd als het einde van
het seizoen. Daarna moet je echt geen
asperges meer uit de grond willen halen.
De regel is dat iedere kilo die je na die
datum uit de grond haalt, twee kilo minder
aan opbrengst het jaar erna betekent."
Koewacht
door Bas Dingenouts
v S83S?
•Sy - ij#— -
-
Scheldestromen lente 2020